點樣應付鄰居經常煲燶野?

emt1314
|
我個鄰居經常性煲燶野, 燶到全層樓D人都出走廊查看, 佢仍然唔知唔覺, 平均每個月都有一次大小燶野.剛才更離譜, 我在屋企嗅到燶味好耐了, 見佢屋企無開燈, 唔會估係佢, 當大家在走廊查看走火後樓梯時,
見佢屋企打開木門, 閂埋鐵閘, 走埋去索索, 不得了, 佢屋企無人, 無開燈, 但廚房開猛大火煲緊野, 禁鐘無人應, Call管理處, 15分鐘後先見屋主跑返嚟, 原來落咗街, 唔記得咗

住在佢隔離, 真係成日都提心吊膽(P.S. 唔好叫我搬, 這是我唯一的家)
petitsomeone
|
去12蚊店買幾個計時器送俾佢。
~phyllis~
|
emt1314 發表於 18-11-26 19:52
我個鄰居經常性煲燶野, 燶到全層樓D人都出走廊查看, 佢仍然唔知唔覺, 平均每個月都有一次大小燶野.剛才更離 ...

咁樣要買定2個滅火筒係屋企!
love2talk
|
我個鄰居經常性煲燶野, 燶到全層樓D人都出走廊查看, 佢仍然唔知唔覺, 平均每個月都有一次大小燶野.剛才更離 ...

真係成日提心吊膽
ayi1
|
住佢樓上樓下仲驚呀!驚佢啲大火燒入自己屋。
BGCOME08
|
嘩,呢D人要狠狠地鬧先得,有乜理由開住火落咗街?成日咁容乜易火燭呀?燒死人架喎!
baby2kingdom
|
下次應立即報警,可能有人暈倒被困,等消防爆門
emt1314    發表於 18-11-26 20:59
mandy952
|

搵次直接call消防,爆埋佢門就會記得
幾年前隔離坐火燭,燒埋上層,爆晒兩間屋都幾大獲
其實真係好難明開左火出門……
emt1314    發表於 18-11-26 21:00
loved
|
佢係咪老人家,有d腦退化初期好多時煲落嘢唔記得就出街
cy101
|
咩年紀? 點解可以咁大懵!
SmileFoReVeR
|
好危險
junjun2013
|

好嚴重哦
tansyneko
|
嘩,咁好恐怖喎
新用戶
|
買保險
Cateye8888
|
~phyllis~ 發表於 18-11-26 19:58
咁樣要買定2個滅火筒係屋企!

Agree,咁為險㗎!火燭影響人哋㗎喎個鄰居都幾自私下

Rubik
|
我媽隔離都係咁,我上親去食飯,十次有九次都聞到燶味,我媽就話: 又煲燶嘢喇,點解可以成日煲燶嘢
mercurycc
|
99都係咁,成日煲落湯就出街買野,講極都唔聽。
babynetnet
|
咩年紀呀?全層一陣X佢一鑊金!害死人
mcs74
|
一定要買家居保險!開火出街真係
cinda72.
|
送個電子煲比佢算把啦