自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

一路睇一路覺得似我99,我一直都覺得佢好好命水,不過細諗其實係佢本身性格好睇得開,又積極尋找生活樂趣。可能你放輕鬆d,留意下生活開心事,你都有人羡慕

珍珠宮

worthy 發表於 18-11-26 21:55
成日都聽人講,你睇我好,我睇你好,家家有本難念的經。

但我有個朋友,我真係睇唔到佢有咩唔好。佢同佢老 ...

人比人,比死人。
何必庸人自擾?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

阿Q講...一日未BYE BYE一日都未知卦.........

大家不過不失就算啦

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

樓主,你朋友身上一切嘅美好都係需要靠佢自己努力去維持

佢先生對佢咁好,佢真係零付出?
佢仔女咁叻,佢真係完全冇份教?
佢兄弟姊妹間和睦,佢冇去維繫?
佢健康身材好,佢總不能偷懶吧?
佢同朋友關係好,你都話佢對你好,佢有交個心出來吧?

種種努力,背後係幾多心血、精力、時間?可能佢生活上呢d各種付出,都有壓力吧

chilam726    發表於 18-11-27 17:59
chilam726    發表於 18-11-27 17:58
RAA    發表於 18-11-27 10:41

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

DonnieBB 發表於 18-11-26 22:18
有d似吸引力法則, 心存善念, 自己對人好, 人地都會對佢好。

無錯! 亦可能係前世幫左好多人, 今世過得好順景!
放下自在

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

周邊既人都覺得我好幸福快樂有仔有女,老公又好差唔多隔個月就飛去旅行,你問我有冇難諗的經係有既,有D野吾係咩都對人講
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

…………

瑪瑙宮

好媽媽勳章

wan_sosin 發表於 18-11-26 22:13
能夠識到咁嘅朋友都係幸福的一種!

同意,其實無需要比較

佢自己可能好努力又對人好好先有呢 d 福

好好珍惜呢位朋友

珍珠宮

各有前因莫羡人,佢對你好好,呢個朋友已是值得交了

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

ChuChu0808 發表於 18-11-26 22:15
各有前因莫羨人

翡翠宮

回覆樓主:

內裡係點得佢自己知,可能老公對佢唔好或有女人呢,又可能有婆媳問題,我舊同學,當年個個以為佢好幸福,老公有錢又錫佢,做少奶奶又有2個工人服侍佢,住大屋仔女又叻又乖,奶奶對佢又好好,點知突然有日話離婚,原來佢老公轉左性取向。。。。。。

珍珠宮

小星星1 發表於 18-11-26 23:51
各有前因莫羡人,佢對你好好,呢個朋友已是值得交了

我明白。
但又有邊個唔想做被人羡慕嗰個?
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

珊瑚宮

畀面勳章

a!b@c# 發表於 18-11-26 23:14

完全同意

公爵府

worthy 發表於 18-11-27 00:28
我明白。
但又有邊個唔想做被人羡慕嗰個?

人地羨慕你,你唔知啫。
每個人生活狀態都唔同,夾硬要去比,自己唔開心。其實我明白你,我都有羡慕嘅人,佢過緊一啲我追求嘅生活,但同時我身邊亦有人同我講,你就好啦。。。放低比較唔容易,接受自己嘅生活狀態,好多野唔好強求,你去平價旅行所得嘅開心唔一定比佢去貴價旅行嘅少,唔好浪費精神去羨慕人哋,好好享受自己所有嘅野。一個真心知足嘅寬容,會令你更愛自己。

男爵府

樓主都唔錯啦,佢當你好朋友wor !

別墅

wan_sosin 發表於 18-11-26 22:13
能夠識到咁嘅朋友都係幸福的一種!

我都覺得係!起碼少啲負能量!

瑪瑙宮

好媽媽勳章

a!b@c# 發表於 18-11-26 23:14

男爵府

回覆樓主:

我好耐之前都曾經試過對一個朋友有你呢個諗法 (覺得佢樣樣都好好咁)
但自己經歷左一 d 轉變之後,發現。。。
其實無需要比較 , 每個人濟遇唔同 , 無得強求, 亦奢求唔黎 , 因為一切都係上天注定的 ,所以要珍惜現狀 ,好好活在當下 , 平凡是福 ,只要一家人健康快樂, 齊齊整整, 唔需要追求奢華生活 , 豐厚財富 , 高薪厚職。。。。只要心中富有 ,心靈豐足已好足夠!
只要本著呢個做人態度, 生活會開心好多, 希望你都明白!

男爵府

回覆樓主:

唔好果d野唔會比到你知啦, 我都隱藏得好好

首頁
12345...8

尾頁

跳至