自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

疲勞

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

worthy 發表於 18-11-26 21:55
成日都聽人講,你睇我好,我睇你好,家家有本難念的經。

但我有個朋友,我真係睇唔到佢有咩唔好。佢同佢老 ...

有,一定有。
不過,人有分樂觀和悲觀。
可能佢能樂觀面對佢既所謂難題,都唔需要同你提起吧了。

我有朋友,早幾日約左出黎行山+野餐,講講下先知佢剛剛昨日才入院照完腸鏡胃鏡,佢可以完全冇件事,就出黎玩。一丁點唔開心,一丁點病態都冇。佢都唔覺得係一件好重要既事。反而,我有d擔心佢,如果我知佢昨日才出院,我唔會約佢出黎行山。

男爵府

DonnieBB 發表於 18-11-26 22:18
有d似吸引力法則, 心存善念, 自己對人好, 人地都會對佢好。

我好鐘意亦都好相信呢句吸引法則,心存善念,心存善念,心存善念
自己對人好,人地都會對你好,如果佢對你唔好閃開就算了,不要一般見識,惡人自有佢下場,唔需要令自己變壞人。
堅持呢個信念,無論工作或朋友,你會覺得身邊遇到嘅都係好人好事,樣樣都會順境。

大宅

樓主好似我媽,咩都人地好羡慕人地,自己嗰啲最衰,仔女唔好老公唔好阿媽唔好間屋唔好,慾望無窮無盡,人地覺得佢好羡慕佢嘅野佢都係覺得唔好 老實講,呢啲人好刻人憎

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 茜口口 的帖子

侯爵府

回覆樓主:

唔明!一定要有野唔好加咩?不過幸福都係個人取態,知足者貧亦樂。

子爵府

或者佢都有遇過困難,自己刻服左無講出來。
你睇人好,人地係花左心血落頭家,激氣過你唔知道啫。

洋房

回覆樓主:

你講嘅咁似我鄰居...
我唔會咁諗, 唔會搵自己黎比較, 反而好鐘意同呢啲好命人傾計

瑪瑙宮

好媽媽勳章

綿花糖媽 發表於 18-11-27 16:31
你講嘅咁似我鄰居...
我唔會咁諗, 唔會搵自己黎比較, 反而好鐘意同呢啲好命人傾計
...

可以吸收多 d 正能量

洋房

chickenwing2006 發表於 18-11-27 16:44
可以吸收多 d 正能量

無錯, 同呢啲人傾計好開心

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我都想多啲同呢啲好命人做朋友,氣場又好,正能量又多

水晶宮

c.vieri 發表於 18-11-26 22:03
人地唔好唔通週圍唱比人聽咩

性格影響命運
同意, 唔通下下拿高肚皮話比你知佢有咩唔好咩, 多餘咗囉

大宅

我有幾個friends 都叻過我很多!好多嘢都好過我。我妹妹比我幸福。我會開心她們幸福快樂!我會努力上進!
cc

瑪瑙宮

好媽媽勳章

ceciwong21 發表於 18-11-27 17:14
我有幾個friends 都叻過我很多!好多嘢都好過我。我妹妹比我幸福。我會開心她們幸福快樂!我會努力上進!
...

係呀,戥佢開心

公爵府

牛年勳章

相相信人人不同,有人擁有A, 已經心滿意足,有人擁有ABCDEFGHI, 也吾滿足,因為見到有人,原來擁有A~Z, 看自已耍点樣去衡量,才可以擁有快樂的人生,所有所有,都是自己的心

珍珠宮

唉! 又將個post推返上嚟真係好衰.
我完全明白自己有幾衰. 最近我個friend又好似會出門. 唔知係咪我敏感, 我覺得佢可能都知同我直接講我又會唔開心, 所以佢都唔直接同我講, 只喺朋友間閒談時順帶提下. 我竟然衰到每次都回避, 扮聽唔到又唔答嘴.

我之所以唔答, 有一個思想係唔想面對, 另一個思想我又知道無必要咁諗, 但真係叫唔到自己真心去戥佢開心. 我知就算我答都可能又會"單打"人, 勉強去戥人高興, 連我自己聽返自己所講嘅祝福語都打"冷震", 假到一個點.

其實我去旅行嘅次數比佢多. 但因為C6嘅喜好, 嚟嚟去去都係去日韓台星馬泰中國大陸, 呢D地方好多人已經唔想再去. 所以就算去完都無人會對你嘅遊歷有好奇, 想聽你分享下. 但我個friend一係唔去, 一去就會係一D比較特別嘅地方, 少人會去. 所以每次佢去完大家都會圍住聽佢嘅分享.

我會覺得我去十次都無佢去一次咁有noise.

講呢D俾人插梗. 但我無地方去講最最最心底感覺, 唯有都係選擇喺呢度呻. 我真係唔知點樣調教自己去真心替人高興. 我總會覺得佢喺度笑緊我無得去.

HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

伯爵府

總有D人比自己幸福,各方面都比自己好的大把,咁又點?各有前因莫羨人,我信因緣果報,也信前世今生,有D野,不用妒忌憤恨,努力做好自己每一天就夠了。唔一定要見到人地D不幸,才能安慰自己。你見到人地D不幸,相較自己的命運,才覺得公平,咁係心態有問題。唔得慈悲,不善不仁。
提升下個人修為吧!
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

大宅

worthy 發表於 18-12-9 10:23
我完全明白自己有幾衰. 最近我個friend又好似會出門. 唔知係咪我敏感, 我 ...

我勸你少d同哩位朋友接觸,因為只會令你唔開心。
可能令你開心既只會係佢既不幸。
樓主,放生自己啦。

伯爵府

worthy 發表於 18-12-9 10:23
我完全明白自己有幾衰. 最近我個friend又好似會出門. 唔知係咪我敏感, 我 ...

放下執著吧,施主!佛教教義啱你呀!
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

你有你生活,佢有佢生活,我有我生活,咪諗咁多啦,咪諗到咁複雜啦。

食咗早餐未?好唔好食呀?今天午餐、晚餐會食咩呀?李嘉欣後生靚D?定關之琳後生靚D?諗下呢D啦!咁當然唔好同人比較啦 - 例如,邊個日日唔使煮飯,食親都食好嘢、靚嘢!自己後生又冇李嘉欣、關之琳後生咁靚!如果係咁,就自己幾好條件、環境都唔掂啦!

首頁
23456...8

尾頁

跳至