自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

公爵府

牛年勳章

worthy 發表於 18-12-9 10:23
唉! 又將個post推返上嚟真係好衰.
我完全明白自己有幾衰. 最近我個friend又好似會出門. 唔知係咪我敏感, 我 ...

妳覺得快樂要有人共嗚,要令人好可奇和羨慕, 咁妳和老公去旅行, 開唔開心先, 真正的開心,要係自己的內心, 我家人成日去日本, 個個去之前, 也會令大家羨慕, 但過程無咩人會問, 因為妳鐘意食既, 未必啱我, 見到妳享受, 戥妳的感受喜悅開心, 回程時, 反而各人也說, 努力工作, 好快又再去過

公爵府

好媽媽勳章

worthy 發表於 18-12-9 10:23
唉! 又將個post推返上嚟真係好衰.
我完全明白自己有幾衰. 最近我個friend又好似會出門. 唔知係咪我敏感, 我 ...

你自身問題。你有嚴重自卑感。 你乜都拎自己同人比。 你累嗎?

侯爵府

回覆樓主:

我都有呢啲朋友同親戚,她們的共通點都是很謙遜,對人好真心。我真心喜歡她們,也希望她們永遠幸福!

FJmom    發表於 18-12-9 11:38

珍珠宮

phoebepanpan 發表於 18-12-9 11:06
你自身問題。你有嚴重自卑感。 你乜都拎自己同人比。 你累嗎?

HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

珍珠宮

MKma 發表於 18-12-9 11:22
我都有呢啲朋友同親戚,她們的共通點都是很謙遜,對人好真心。我真心喜歡她們,也希望她們永遠幸福! :funny ...

我也真心問過自己,係咪睇見人地衰過我就會感覺好D。答案係: 絕不。
喺呢度我不必説假。

珍珠宮

CMMANDY 發表於 18-12-9 11:04
妳覺得快樂要有人共嗚,要令人好可奇和羨慕, 咁妳和老公去旅行, 開唔開心先, 真正的開心,要係自己的內心, ...

我同c6去旅行,係開心嘅,無論去邊。去澳門入長洲過一晚都好回味。無乜大志。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 worthy 的帖子

唔好成日同人比, 你多D諗下自己擁有的東西可能會開心多D

男爵府

wan_sosin 發表於 18-11-26 22:13
能夠識到咁嘅朋友都係幸福的一種!

都係

子爵府

回覆樓主:

如果係咁, 好應該戥朋友開心, 好多時際遇好壞, 性格造成, 好多人睇我過得唔好, 但我覺得平淡是福, 心態影響一切, 有時做人唔好難為自己, 有健康自給自足, 其實已經非常幸福, 少 d 比較啦。

男爵府

bobo88hk 發表於 18-11-26 22:18
X2 諗諗下可能咒人tim

咪係,從樓主那個朋友多朋友咁多人對佢好,好明顯係佢個人好好先咁多人對佢好,一個人多朋友一定係佢性格得人鍾意唔計較。樓主要搵人地既唔好,真係好奇怪。

珍珠宮

worthy 發表於 18-11-26 21:55
成日都聽人講,你睇我好,我睇你好,家家有本難念的經。

但我有個朋友,我真係睇唔到佢有咩唔好。佢同佢老 ...

呢D人可能真係幾生修道!
亦有可能本身佢性格好影響埋身邊人。個人認為個性好係成功既一半。

男爵府

回覆樓主:

我同老公係屋企附近行下公園都好開心,生活唔係打卡同呃like,唔係比人睇,自己覺得舒服已經足夠。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

可能曾經出現小三

可能曾經教仔女教到嘔血

可能99好憎佢

可能曾經負資產

.......

當然有各種可能,亦可能冇

但身為佢朋友佢又對你好,你唔鄧佢開心不特止仲想發掘佢d 衰野,你個人都幾醜陋

你睇人好,人睇你好,家家有本難念的經只係概括咁講,叫人唔好盲目咁去羨慕別人。其實性格決定命運,開朗知足既人係比較易渡過種種難關。

侯爵府

worthy 發表於 18-11-26 21:55
成日都聽人講,你睇我好,我睇你好,家家有本難念的經。

但我有個朋友,我真係睇唔到佢有咩唔好。佢同佢老 ...

我都有朋友係咁,佢各方面係外人眼中都好好,但佢都有佢既煩惱,其實有d野,如果佢自己唔講,外人根本唔會知,更何況有d事情,係無需要外人知道,特別係唔好既野,唔通會周圍同人講?
我覺得,做朋友大家相處得舒服就ok, 冇需要同人比較,要知道每個人既成長環境,經歷都唔同,正所謂各有前因莫羨人,自己既心態正面就可以了。

公爵府

牛年勳章

worthy 發表於 18-12-9 11:32
我同c6去旅行,係開心嘅,無論去邊。去澳門入長洲過一晚都好回味。無乜大志。
...

妳其實鐘意玩既, 其實like分享開心事, 有人聽就講, 人地講自己, 妳咪也聽下囉, 當長知識, 妳鐘意講自己, 但唔鐘意聽人分享, 咁人地咪

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

千千萬萬 發表於 18-12-9 12:04
我同老公係屋企附近行下公園都好開心,生活唔係打卡同呃like,唔係比人睇,自己覺得舒服已經足夠。
...

禁止訪問

珍珠宮

CMMANDY 發表於 18-12-9 12:32
妳其實鐘意玩既, 其實like分享開心事, 有人聽就講, 人地講自己, 妳咪也聽下囉, 當長知識, 妳鐘意講自己, ...

我明白。但唔知點解總會有人講講下自己就要燒埋我度。例如佢講去過邊度玩,聽之餘禮貌上有時都答句:“聽落又幾正喎……”。但又時會換嚟一句: “你都去下吖嘛! 成日去嚟去去都係嗰D地方,嘥錢又悶!”

當然,我可以去但暫時唔去我真係理鬼佢講乜吖。但自己知其實我真係無錢去,很不是味兒。不是嗎?

珍珠宮

pw_113 發表於 18-12-9 11:51
咪係,從樓主那個朋友多朋友咁多人對佢好,好明顯係佢個人好好先咁多人對佢好,一個人多朋友一定係佢性格 ...

我絕對唔想揾人唔好,有時聽完朋友同我講煩惱,我返到屋企個心仍然唔舒服。

我都知要對人好才會更有福份。但我覺得嗰D可以有閒心去對人好去關心人幫人嘅人係因為佢生活比較完滿。試問一個人心情唔好滿腦子煩惱重會有心機去關心人? 能夠放開自身問題日日笑面迎人嘅又有幾個。

如果你生活各方面都滿意,好自然就唔會羡慕人,這是人性很自然嘅一面。

琥珀宮

worthy 發表於 18-12-9 11:30
我也真心問過自己,係咪睇見人地衰過我就會感覺好D。答案係: 絕不。
喺呢度我不必説假。
...

其實你根本不適應正常社交,可能你唔同朋友交往,做獨家村啱你多d

首頁
34567...8

尾頁

跳至