夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我諗都成七~八年前的事了, 有一晚發了個夢, 情景很真實的....

我發了自己因車禍去世, 一個人在馬路上遊遊下, 聽到有人話我死了, 發現自己唔見左個頭, 跟住好緊張就周圍搵, 因為要齊齊整整, 當時一路搵, 一路好掛住太太, 係到諗, 死啦, 佢一定頂唔住喇, 好希望回去她身邊睇實佢.
跟住聽到有人幫我搵返個頭, 但發現條頸有條好粗糙的縫線一針針的圍住, 都唔理咁多了, 回去搵太太.... 搵了幾處都找不到她, 最後在一個有黃昏陽光照射下的公園裡, 見到她和仔仔在一起, 我好開心, 走出去叫他們之際, 已經步出了幾步, 突然想起頸上的疤痕會嚇怕他們, 立即停下來, 都係回去樹後, 偷偷地望著她現在怎樣過, 我見到太太開始有笑容, 正等待著仔仔向她跑過去, 把他抱起, 二人開心地在公圍玩耍.

我當時見到, 心裡反而很開心, 因為太太開始有笑容了, 她應該已恢複過來, 我自己再諗一下, 我應該要走了..... 我就訓醒了, 雙眼滿是淚水, 訓覺訓到喊都係第一次....., 跟住見到身邊的太太仍在熟睡中. 我感到很欣慰, 真又好, 假又好, 我再可以有多一次照顧她們的機會, 自己都有一點微笑起來, 所以我現在都很珍惜他們.

這個夢除了更珍惜太太外, 亦領略到很多東西, 令自己思考多了.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

PTMCYS 發表於 18-11-26 23:06
我諗都成七~八年前的事了, 有一晚發了個夢, 情景很真實的....

我發了自己因車禍去世, 一個人在馬路上遊遊 ...

……

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-11-26 23:17
我都試過夢境好真,真係醒咗都喺度喊。可能當時你太大壓力

又唔係喎! 但我依家明白了點解有D 野, 成日在樹下裝裝下, 原來唔想出來嚇到人.

亦原來見到家人回復笑容, 自己才安心離去等.....

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

PTMCYS 發表於 18-11-26 23:29
又唔係喎! 但我依家明白了點解有D 野, 成日在樹下裝裝下, 原來唔想出來嚇到人.

亦原來見到家人回復笑容, ...

……

別墅

我都想老公多啲發呢啲夢,明白珍惜身邊人有幾重要
到無左先黎後悔就太遲

侯爵府

Babypru168 發表於 18-11-27 00:11
我都想老公多啲發呢啲夢,明白珍惜身邊人有幾重要
到無左先黎後悔就太遲

x2
唔好點評我

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-11-26 23:37
haha……
你夜晚好想講亞飄咩? 我有試過一兩次發夢屋企人出事或走咗。好真,瞓醒咗之後都不停喊。好耐都 ...

都係突然有感而發o者..... 我仍在不毛之地, 搵個識睇中文既人都無咩, 唔好話"不毛飄"... 不過都只係打左一陣....

題外話, 天光天黑都係有飄, 不過夜晚黑少人, 佢地活動的範圍大D.....

咁耐這個夢最真, 以前試過發夢打大蟑螂(六/七尺高), 打到張被飛起都試過, 醒左比太太望住我, 問我係咪打緊蟑螂....我都笑左... 但都無這次咁真.....

其實有些夢係好的, 對自己有啟示....

珍珠宮

開心吸收勳章

CHING,介紹你睇【柳天素】呢條片,同你個夢有90%似呀!

百花叢裡過,片葉不沾身。

珍珠宮

開心吸收勳章

仲有呢套都有80%+

子爵府

wing1388 發表於 18-11-27 10:42
CHING,介紹你睇【柳天素】呢條片,同你個夢有90%似呀!

係咪恐怖片嚟架?我無睇好耐,我太太亦唔比我睇。。我仔仔更會好大反應,叫我唔好再接觸。。因為我以前好易惹到返屋企。。

子爵府

wing1388 發表於 18-11-27 10:48
仲有呢套都有80%+

老實講,見到依D片,已經好似唔係好想睇,係咪好多口碑架。。

珍珠宮

開心吸收勳章

PTMCYS 發表於 18-11-27 12:50
老實講,見到依D片,已經好似唔係好想睇,係咪好多口碑架。。

片中包含哲理,只係用神怪引出而已。

珍珠宮

開心吸收勳章

PTMCYS 發表於 18-11-27 12:48
係咪恐怖片嚟架?我無睇好耐,我太太亦唔比我睇。。我仔仔更會好大反應,叫我唔好再接觸。。因為我以前好 ...

唔可以話係恐怖片,正如中國嘅【聊齋誌異】,表面係講鬼神,實質係寓言故事。

大宅

親子王國15週年勳章

PTMCYS 發表於 18-11-27 12:48
係咪恐怖片嚟架?我無睇好耐,我太太亦唔比我睇。。我仔仔更會好大反應,叫我唔好再接觸。。因為我以前好 ...

咁CHING你農曆7月真係唔好出夜街

琥珀宮

珍珠宮

開心吸收勳章

kamkaka 發表於 18-11-27 13:10

其實冇咩可能避免喎...OT收夜,應酬,在所難免...撞鬼緊要啲定搵食緊要啲?

子爵府

kamkaka 發表於 18-11-27 13:10

好似C 兄話齋, 無得避.

反而用人不犯我, 我不犯人的心態便可. 亦要令自己處於開心和意志堅定的狀態, 這是很重要.
當然一些跟本不用去的地方或位置, 就盡量少接觸為妙.

記得有一次和太太去廟拜神, 該廟同時有骨灰龕, 我太太的危機感一向很低, 我在燒寶的時候, 望一望太太在幹什麼, 見她正呆呆地行去骨灰龕位置, 望人家的龕位, 而當時陽光不夠又沒有人氣, 我馬上大叫一聲"喂 !" 過返黎依邊, 即刻行去拖著她手離開.

離開後, 我跟她說, 不要怪我咁大聲叫妳, 龕位不要亂望. 我說當時見她像小孩般好奇, 我要即時制止!

珍珠宮

開心吸收勳章

PTMCYS 發表於 18-12-4 15:12
好似C 兄話齋, 無得避.

反而用人不犯我, 我不犯人的心態便可. 亦要令自己處於開心和意志堅定的狀態, 這是 ...

我同你啱啱相反喎!我每次都會同旁邊啲「隔籬鄰舍」打個招呼,仲會上埋香...禮多「人」不怪吖嘛!

子爵府

wing1388 發表於 18-12-5 16:18
我同你啱啱相反喎!我每次都會同旁邊啲「隔籬鄰舍」打個招呼,仲會上埋香...禮多「人」不怪吖嘛!
...

各人有命弱和強, 先天是註定, 但後天的改變亦是重要的. 我只會說不要犯我, 如果打擾它我會走, 如果係我主場, 就會發火, 不會有交道的. 陰氣亦會令自己運氣和身體不好, 所以敬而遠之為妙!

屋企人教, 拜山裝香, 會裝埋隔離鄰舍, 但不會在其他地方裝香給他們.

珍珠宮

開心吸收勳章

PTMCYS 發表於 18-12-5 16:46
各人有命弱和強, 先天是註定, 但後天的改變亦是重要的. 我只會說不要犯我, 如果打擾它我會走, 如果係我主 ...

發火?主場意思係屋企?

首頁

尾頁

跳至