頭痛,食特效必理痛2粒都止唔到

yyyy.mama
|
仲見少少暈但又唔眼訓,作嘔(肯定唔係有左),早2個月做左眼底check 中風係低風險,但總形住一訓會中風,唔知去私院有冇得即時檢查?有冇jm 分享下。。。
siuhoclare
|
係咪偏頭痛呀?
metrochung
|
yyyy.mama 發表於 18-11-27 02:57
仲見少少暈但又唔眼訓,作嘔(肯定唔係有左),早2個月做左眼底check 中風係低風險,但總形住一訓會中風, ...

我試過幾個月頭痛又暈(食止痛藥已經冇用),醫生建議我照下個腦,但成皮野,我冇照,去左政府到問,政府醫生話我未到佢哋個指標冇得照。一諗起成皮野,冇咁多錢就冇再痛。
CINDYC
|
仲見少少暈但又唔眼訓,作嘔(肯定唔係有左),早2個月做左眼底check 中風係低風險,但總形住一訓會中風, ...

有無check 血壓?我早兩個月同您一樣,血壓好高,入院檢查,而家要食血壓藥。
yyyy.mama
|
siuhoclare 發表於 18-11-27 07:22
係咪偏頭痛呀?
應該唔係, 因為係成個頭都痛
yyyy.mama
|
metrochung 發表於 18-11-27 07:38
我試過幾個月頭痛又暈(食止痛藥已經冇用),醫生建議我照下個腦,但成皮野,我冇照,去左政府到問,政府醫 ...
我有保險應該可以CLAIM到, 不過唔知可唔可即照...要問下AGENT先
YY1101
|
yyyy.mama 發表於 18-11-27 07:45
應該唔係, 因為係成個頭都痛

有冇量血壓
yyyy.mama
|
CINDYC 發表於 18-11-27 07:41
有無check 血壓?我早兩個月同您一樣,血壓好高,入院檢查,而家要食血壓藥。
...
屋企冇得量血壓, 要去搵下區議員先...
tsung
|
yyyy.mama 發表於 18-11-27 07:47
屋企冇得量血壓, 要去搵下區議員先...

要量,有e生講過高血壓會經常頭痛
試吓去萬o或者藥房買個血壓計,日日喺屋企量住隱陣d
李露眉
|
有嘔好大件事,照下腦
yyyy.mama
|
李露眉 發表於 18-11-27 08:22
有嘔好大件事,照下腦

想嘔但嘔唔出

十一哥
|
入急証啦
yyyy.mama
|
十一哥 發表於 18-11-27 08:32
入急証啦

結果4點訓到,今朝起身冇咁想嘔了,晏d 都係睇下醫生
靚豬豬
|
tsung 發表於 18-11-27 08:16
要量,有e生講過高血壓會經常頭痛
試吓去萬o或者藥房買個血壓計,日日喺屋企量住隱陣 ...

係呀,早幾年我成日頭痛點知原來係血壓高,要食血壓藥,食左之後都無再頭痛 (除非感冒,病)
我愛黎明
|

突然頭痛嘔吐、眼睛悶脹,小心「急性青光眼」上身!眼科醫師:這2種人要注意

http://www.dreye.net.tw/about/newsview/709

【健康問蘋果】頭痛為何會想吐 答案原來如此
https://tw.appledaily.com/new/realtime/20170425/1101182/

頭痛不要只是吃止痛藥;應該要注意發作的狀況
http://www.tcmg.com.tw/神外www/drkan/頭痛%20不要只是吃止痛藥.htm
BBqueenie
|
係唔係唔夠訓?? 壓力大左???
因為我頭痛都係咁..食特效必理痛都無咩用.....都係會嘔...用成個頭都好痛....好辛苦....

ssppeert
|
訓一覺
浸熱水腳
按一按
lamwwjd
|
我頭痛時都會連帶想嘔,食panadol 都冇用,西醫再俾過勁d既止痛藥都冇用,後來中醫說是氣血不足,連帶頸椎問題影響,調理一段時間就冇頭痛了
crystal媽咪
|

會唔會係冷親?食啲陳皮得唔得?
yyyy.mama
|
crystal媽咪 發表於 18-11-27 09:28
會唔會係冷親?食啲陳皮得唔得?

我冇試過咁樣頭痛法...或者都係去睇下醫生穩陣D