自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係近期同同事學習的事...

佢地似住新嚟,下下乜都問...但都返左一段日子都不停問嘢,唔會揾record. .,講真,我唔係做秘書,我亦有自己嘅嘢要做

當我有問題要拎意見果時,冇,永遠都冇,佢話呢樣嘢係我負責,自己死掂佢....

即係佢做佢自己嘅嘢又做唔到,叫佢幫下屬又幫唔佢,仲踩多腳...

珍珠宮

good_pig 發表於 18-11-27 07:54

佢地似住新嚟,下下乜都問...但都返左一段日子都不停問嘢,唔會揾record. .,講真 ...

係好殘酷既事實,升職就係為左少d野做可以叫d細既做

男爵府

回覆樓主:

同我經理咁似嘅
好悶呀...

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我個件都係禁呀,佢以為自己做左好多野做得好好,完全係佢下屬幫到手,返左3個月仲每事問

自己做錯唔出聲,人家做錯大大聲

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

管理上司?你知道自己的job duties嗎?

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

唉, 我都係,下屬難攪上司唔掂,啲野最尾都係我做埋,真係心力交碎

男爵府

野原美冴 發表於 18-11-27 08:22

妳是腦細嗎?香港打工要好好管理上司好平常,咁多jumper 就係管得唔好!如果妳係腦細剩係識攪你的下線,生意都唔會大

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ahpoo 發表於 18-11-27 08:15
係好殘酷既事實,升職就係為左少d野做可以叫d細既做

佢係空降的 ...成日問以前點點點,講真高層以前點,我都唔係100%知

寶石宮

八婆仔@ 發表於 18-11-27 08:19
我個件都係禁呀,佢以為自己做左好多野做得好好,完全係佢下屬幫到手,返左3個月仲每事問

自己做 ...

我果個半年啦,佢連隔離team d嘢都問我...講真,我都係以前開會聽過下咋

寶石宮

野原美冴 發表於 18-11-27 08:22

我就係好知自己job duties 同佢嘅job duties,佢都係打工架咋

寶石宮

c9c99 發表於 18-11-27 08:25
唉, 我都係,下屬難攪上司唔掂,啲野最尾都係我做埋,真係心力交碎
...

下屬呢,比個fresh grad 我,咁人地乜都唔識,我唔怪佢....

珍珠宮

good_pig 發表於 18-11-27 08:35
下屬呢,比個fresh grad 我,咁人地乜都唔識,我唔怪佢....

我覺得先了解佢“型號”比較重要,有啲人靠manual/flowcharts去建立工作概念,有啲人靠8掛索料兼摸底,有些人係無心工作,揾人傾謁令佢覺得安全/有貢獻。
要針對性咁應酬佢地,你可以分辨判斷佢嘅事急緩的話,就做最簡約的回應,最緊要枱底keep住一籮難題清單,乘機派返俾佢拆。

子爵府

我都好想學習, 但唔係管理上司, 係點樣"管理" partner (正確講佢唔係直接 under 我, 我同佢可以叫partner, 工作上佢係要同我夾, 我係可以安排我做唔完的工作俾佢)
佢做左三年, 到宜家有d野(都係基本野)都係要問。我放假前俾佢跟的野 (係佢直屬上司d野) , 到我放完假返來, 佢上司email 俾佢要佢follow , 佢一個email 覆佢上司 thanks, cc 俾我, 之後佢可以唔跟, 過左半日後打俾我問係唔係我跟返.
日日就去另一team 同事到吹水, 次次都一段長時間, 咁都算, 你supervisor 唔出聲我唔會理, 但還要傾到好大聲, 俾大秘書打俾我投訢.
加上annual leave 後, 紅日後, 星期一射波
同d d人夾, 我都好想知可以點"管理"

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

A字成咁

寶石宮

Poyau 發表於 18-11-27 11:01
A字成咁

係wo, 我上次講過...叫佢出面fight 返權益又唔fight..我都唔知佢想點

寶石宮

brindlewin 發表於 18-11-27 10:06
我覺得先了解佢“型號”比較重要,有啲人靠manual/flowcharts去建立工作概念,有啲人靠8掛索料兼摸底,有 ...

講真,個fresh grad我仲處理得到

寶石宮

happygirl_001- 發表於 18-11-27 10:22
我都好想學習, 但唔係管理上司, 係點樣"管理" partner (正確講佢唔係直接 under 我, 我同佢可以叫partner, ...

呢d都死症,一樣踩屎

珍珠宮

good_pig 發表於 18-11-27 11:03
係wo, 我上次講過...叫佢出面fight 返權益又唔fight..我都唔知佢想點

fight 權益呢樣,除非佢係當紅炸子雞,一係你他大老板好年青好理想法,華籍老細好難敲到,話唔定仲要新人streamline創意cut cost.

男爵府

good_pig 發表於 18-11-27 07:54

佢地似住新嚟,下下乜都問...但都返左一段日子都不停問嘢,唔會揾record. .,講真 ...

所有嘢直接跳過佢,唔比佢知,唔駛佢睇,慢慢令人覺得你獨當一面,到時佢就知死

寶石宮

littlecake 發表於 18-11-27 13:22
所有嘢直接跳過佢,唔比佢知,唔駛佢睇,慢慢令人覺得你獨當一面,到時佢就知死
...

但一陣自把自為會唔會伏

首頁

尾頁

跳至