想增加奶量

momotang
|
阿B唔肯埋身食,結果今日係第19日全泵媽,前日夜晚唔知醒,一覺瞓足7個鐘,變左石頭胸,前日博死命咁按摩通返,無再痛,但哩一兩日奶量由130-140 下降到有時得返 100,已經機泵時間長左加用手清,感覺已經清晒淋晒,但奶量仲未回升,仲有咩方法可以增加奶量?想趁有陪月幫手時泵多D存貨畀阿B。
bulldog64
|
咁陪月有冇咩意見? 其實增奶不外乎加泵或多埋身刺激身體造奶。如果你係行全泵路,咁每天最少泵10次或以上。你現在每天泵嘅時間表係?
momotang
|
bulldog64 發表於 18-11-27 14:03
咁陪月有冇咩意見? 其實增奶不外乎加泵或多埋身刺激身體造奶。如果你係行全泵路,咁每天最少泵10次或以上。 ...

我只係一日泵8次,跟BB時間大約3個鐘泵一次。
bulldog64
|
momotang 發表於 18-11-27 14:54
我只係一日泵8次,跟BB時間大約3個鐘泵一次。

如果全泵最好努力泵多幾次(外國母乳顧問建議10-12次添),因為泵始終無埋身啜咁有效地刺激。
momotang
|
bulldog64 發表於 18-11-27 19:27
如果全泵最好努力泵多幾次(外國母乳顧問建議10-12次添),因為泵始終無埋身啜咁有效地刺激。
...

咁睇尼唯有日頭再密啲泵,希望做到9泵,夜晚3小時一泵已經係極限,唔夠休息又會無奶。
Sypoon
|
如果bb初初埋身過,代表佢其實係識嘅。嗰時健康院姑娘同我講過BB好識揀容易啲嘅方法。不過如果你堅持佢就會都可以埋身。

可以參考下依篇點樣可以增加返奶量:
https://ourhappysmallfamily.com/breastfeeding2/
IamMidwife
|
你好,我係助產士。
增加奶量除咗密密餵密密泵之外,仲可以多啲用手按摩乳房,保持乳線暢通,同埋食多啲飯,飲多啲上奶湯水。
你要增加奶量就要多刺激,而家3個鐘一次,就要加到兩個鐘一次,仲要俾耐性,因為奶量唔可能突然增加,有媽媽話要堅持兩星期先見到奶量增加㗎!
momotang
|
IamMidwife 發表於 18-11-29 10:22
你好,我係助產士。
增加奶量除咗密密餵密密泵之外,仲可以多啲用手按摩乳房,保持乳線暢通,同埋食多啲飯 ...

奶量增加了,不過有一日我外出時,家人解凍冰奶,發現佢唔飲冰奶,我係咪應該增加雪奶存貨?依家BB飲新鮮室溫奶多,雪奶只存兩餐。
IamMidwife
|
momotang 發表於 18-12-2 10:27
奶量增加了,不過有一日我外出時,家人解凍冰奶,發現佢唔飲冰奶,我係咪應該增加雪奶存貨?依家BB飲新鮮 ...

的確係有啲BB唔鐘意飲冰奶㗎!可能冰奶有陣唔同嘅味道,咁你唯有雪多啲奶,每日努力啲泵啦!
chelchel0305
|
催乳好有用,做完,會多d奶嫁,我覺得好多人淨係識美容,又唔識護理個胸,同子宮,都係一個做美容既朋友點醒我,原來無乜奶,都可以變有奶
Wongsc
|
chelchel0305 發表於 18-12-5 23:57
催乳好有用,做完,會多d奶嫁,我覺得好多人淨係識美容,又唔識護理個胸,同子宮,都係一個做美容既朋友點 ...

想請問催乳大概做幾次見效果?
如果本身胸無硬和無脹感覺,催乳是否能幫到?
謝謝
chelchel0305
|
回覆 Wongsc 的帖子

唔一定係有硬有痛先做嫁,催乳都係幫助上奶,防止少乳,可以防止阻塞,可能你而家未痛,唔代表之後小奶塞左就唔痛,所以係可以試下,我果時做左5-6次左右啦,已經慢慢多反奶