小牛頓vs 啟思 (N班)

Dadandan
|
收到小屯頓AM 同啟思AM OFFER , 應該揀邊間好?
tks !
NatalieTY
|
Dadandan 發表於 18-11-27 10:48
收到小屯頓AM 同啟思AM OFFER , 應該揀邊間好?
tks !

邊間近就返邊間
Dadandan
|
回覆 NatalieTY 的帖子

近就啟思近, 但係上網睇D 人話啟思課程比較淺, 可能銜接小學會辛苦D , 但就個個都話D 小朋友會返學返得好開心。
小牛頓就冇咩COMMENT 搵到, 唔知好唔好! 如果返小牛頓都係唔算好遠, 半個鐘內就到。

所以唔知點揀好!
tks.

NatalieTY
|
Dadandan 發表於 18-11-27 12:36

近就啟思近, 但係上網睇D 人話啟思課程比較淺, 可能銜接小學會辛苦D , 但就個個都 ...

你打算k1唔會轉其他學校嗎?

我仔依家係啟思返緊am N(因為近),返學好開心,好中意返學!但出年K1會轉校。
Dadandan
|

K1 你打算同個仔轉邊間, 我之前又係有朋友同你CASE 一樣, 個囡讀完啟思N班上K1 就轉校。
即係你都唔建議係啟思讀K1 ? 我又驚K1 再轉又唔知會唔會好難轉到。

想問下, 你仔仔返學返成點? 定其實N 班都冇咩可以睇到, 最緊要佢開心返學, 唔抗拒就OK?

NatalieTY
|
Dadandan 發表於 18-11-27 12:52

K1 你打算同個仔轉邊間, 我之前又係有朋友同你CASE 一樣, 個囡讀完啟思N班上K1 就 ...

定其實N 班都冇咩可以睇到, 最緊要佢開心返學,唔抗拒就OK? <~係!我係咁諗N咁細個只係返學校玩,同其他小朋友相處,最重要係近同埋開心。
其實我好喜歡啟思架,不過無全日班offer,所以會轉第二間。
northernstar
|
這二間n班是全日的嗎?
Dadandan
|
回覆 northernstar 的帖子

小牛頓同啟思都有全日班, 不過我個OFFER 係AM .
Dadandan
|

咁你而家打K1 轉去咩學校?
NatalieTY
|
Dadandan 發表於 18-11-27 13:35

全日班offer好難有
YAC0601
|
會揀近嗰間,N班冇所謂啦。
利申:小朋友讀緊啟思N,K會轉校。
Dadandan
|
YAC0601 發表於 18-11-28 10:17
會揀近嗰間,N班冇所謂啦。
利申:小朋友讀緊啟思N,K會轉校。

點解k1 又會打算再轉校既?
又係想轉全日?
YAC0601
|
Dadandan 發表於 18-11-28 10:22
點解k1 又會打算再轉校既?
又係想轉全日?

半個啟思N嘅小朋友都會轉校架啦!
我自己就係想全日。
Dadandan
|
回覆 YAC0601 的帖子

我就係聽好多家長都話唔會係啟思讀K1-K3, 所以想知多D 點解, 係咪就係話因為課程太淺?
定係仲有咩原因呀?

如果淨係讀N, 會唔會擔心到K1 又要再考其他學校會好難?
YAC0601
|
Dadandan 發表於 18-11-28 10:32

我就係聽好多家長都話唔會係啟思讀K1-K3, 所以想知多D 點解, 係咪就係話因為課程太淺 ...

因為N班冇乜選擇,百貨應百客,有人嫌淺,有人嫌遠,有人嫌升小學叩門冇優勢,大家有不同原因。其實最緊要學校的教學理念同自己相近,搵最適合的比小朋友就ok,課程深淺我冇concern,反正我唔重視呢啲。

K1人人都係咁考,冇乜關係。
Dadandan
|

明白, tks !
蘋果綠女孩
|
揀左小牛頓
NatalieTY
|
蘋果綠女孩 發表於 18-11-28 15:40
揀左小牛頓

親親我好媽
|
Dadandan 發表於 18-11-27 13:35

小牛頓n無全日
Dadandan
|
蘋果綠女孩 發表於 18-11-28 15:40
揀左小牛頓

都係AM 嗎?