想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

chubama 發表於 18-11-27 22:25
回覆 Yuyuyu!! 的帖子咦,我都係係仁安搵董醫生呀(emoji)我老公d丁丁型態好差,沖完得1咋 ,而且個日飲左好 ...

請問你排邊間政府?

大宅

Yuyuyu!! 發表於 18-11-27 22:22
請問你排邊間政府?你係咩事醫生可以直接比你做IVF ?

瑪麗,吳鴻裕教授,超好人!
人品好,識得令病人心理舒服,
明白病人之前遇到既種種困難,
知道我哋已經好心急想要BB。

吳鴻裕教授,令我對政府醫院完全改觀,
吳教授知道我情況同你相似,
認為iui機率低,趁後生做ivf成功機率高,
佢氹我話如果本身子宮保養唔差,
好多病人都有呢d問題,成功率有5成嫁,
氹得我兩公婆好開心,好快就聽講座,
開針,抽卵,移植一粒鮮胚胎。

好感恩遇到一位咁好既教授,
如果你想長期睇吳教授,
要睇瑪麗私家,因為之後公家唔會睇到佢,
吳教授真係nice得好緊要,
我喺走廊見到吳教授,教授主動對我講早晨。

大宅

Yuyuyu!! 發表於 18-11-27 22:33
請問你排邊間政府?

咁你排左邊間政府?

我自己試過私家&政府,
覺得政府實幹d,
而且睇過好多資料,
知道營運一個LAB唔簡單,
政府醫院會老實公佈實際數字,
幾多做IVF,幾多成功,幾多失敗。

私家多數標榜成功例子,用藥較多,
多胞胎風險高,日後母子都危險。
而且一味嗌做做做,做左IUI先,
其實又未必真係啱,但已經洗左兩萬零蚊,
白費一次期待懷孕既希望,之後失望。

大宅

Yuyuyu!! 發表於 18-11-27 11:16
照到一邊輸卵管有D阻塞 (另一邊通), 應該做IUI 定 IVF 好? 係香港做IVF好貴, 我有排緊政府但要到2020年6月 ...

見吳教授時,我問左好多嘢,見左20分鐘左右,佢好有耐性同我傾偈,傾完之後,兩公婆都好放心等做ivf.

吳鴻裕教授 話:
你兩條輸卵管,得一條輸卵管用得,唔代表你得50%功能,得一半功能,機會比人低一半。唔好咁諗,人體係好奧妙既。有d人得一隻手,做到平常人有兩隻手做到既嘢,冇分別。

【樓主,俾d信心自己,今次唔得,下次一定得,有時d嘢係要等時機,等機會。加油呀!】

別墅

chubama 發表於 18-11-27 22:45
咁你排左邊間政府?

我自己試過私家&政府,

我排緊威記,我無理由以家走出來再去排馬麗?

別墅

chubama 發表於 18-11-27 22:59

見吳教授時,我問左好多嘢,見左20分鐘左右,佢好有耐性同 ...

教授講既有佢道理,但其實佢到最後都係叫你做IVF ,即係都知道如果得一邊輸卵管work,成功機會雙對会低d

大宅

Yuyuyu!! 發表於 18-11-27 23:06
教授講既有佢道理,但其實佢到最後都係叫你做IVF ,即係都知道如果得一邊輸卵管work,成功機會雙對会低d
...

放心啦!
威記都係教學醫院,中大都有好多好教授。

大宅

Yuyuyu!! 發表於 18-11-27 23:00
我排緊威記,我無理由以家走出來再去排馬麗?

我都係做左一次 iui 宮外孕搞到一邊輸卵管塞左。32歲排威記。今年先開針。岩岩抽完等放胎。放得黎都出年 lu. 如果係 2020 見。其實我覺得中間可以試多 次 iui , 唔等先疊埋心水做公家 ivf, 其實威記個期好多都有得提早。

大宅

Yuyuyu!! 發表於 18-11-27 21:09
你係邊間做?1次成功?

我係瑋哥度做,下個月先放胎呀,希望1次成功啦,但如果1次唔得,你有雪胎既話,台灣淨放胎都唔貴架,最貴係針藥同抽卵希望幫到你啦

大宅

Yuyuyu!! 發表於 18-11-27 20:39

明白你講咩,咁如果你做完IVF會用唒你所有既錢,你都會做 ...

其實勁多香港人去台灣做,35歲就高齡,醫生話啲卵子質素會好明顯下降,所以如果5-6萬你覺得負擔到,可以去了解下,如果等到卵子質素唔好又係要花更多錢去篩選,同埋如果要抽多幾次卵都係辛苦自己

別墅

回覆 catcat_yu 的帖子

係咩事攪到宮外孕? 你排左幾耐先見醫生? 係咪見到醫生都要攪成年先至做IVF?

別墅

回覆 zuniceso 的帖子

你都講得岩, 我以家兩公婆睇先中醫調理好, 再去台灣做IVF, 請問你知唔知台灣雪胎的話, 大概收費是多少?

大宅

Yuyuyu!! 發表於 18-11-28 10:45

你係咩事攪到宮外孕? 你排左幾耐先見醫生? 係咪見到醫生都要攪成年先至做 ...

我第一次 iui 就中。但話排卵針會增加宮外孕風險。就係咁中左。
係呀。初診唔係立刻比我排 ivf 架, 要我試半年排卵藥(因為單邊姐。唔等於唔可以自然懷孕。再者我宮外孕 3個月之後去照輸卵管。照完果個 cycle 真係自然懷孕。不過係空心胎)半年唔 ok 之後再見醫生就批准排 ivf , 由果時開始等 年半隊尾。加加埋埋等左 3年

別墅

嘩...原來都要攪咁耐架, 請問咩係空心胎? 我又冇聽過打排卵針會增加宮外孕風險喎.我有個朋友check 到宮外孕, 要即刻做手術切左一邊輸卵管呀.

大宅

Yuyuyu!! 發表於 18-11-28 10:49

你都講得岩, 我以家兩公婆睇先中醫調理好, 再去台灣做IVF, 請問你知唔知台灣雪胎的 ...

其實可以同步做,我成個ivf過程包埋抽卵針藥放胎5萬內,未計機票同住,不過機票我係用里數換都慳番一筆,如果高齡要check埋pgs就再貴啲,其實我覺得去台灣做,個人會輕鬆啲,因為好似旅行咁

別墅

請問你抽卵有冇麻醉?

別墅

請問你係台灣邊間做? 你有冇雪卵呀?

大宅

Yuyuyu!! 發表於 18-11-28 12:07

請問你係台灣邊間做? 你有冇雪卵呀?

我係瑋哥度做,我有雪卵呀,因為我多囊,要抽好多粒,所以抽時有麻醉,同埋一定要雪卵,5萬呢個價錢已經包埋雪一年架喇

別墅

5萬包哂所有野? (連麻醉, 雪卵) 我想知多D呀. 打破卵針都要自己打嗎?
係咪王家瑋呀?
http://www.bestivf.com.tw/TW/Treatment/ugC_Company.asp?hidCompanyCatID=2&hidCompanyID=9

大宅

Yuyuyu!! 發表於 18-11-28 12:23

5萬包哂所有野? (連麻醉, 雪卵) 我想知多D呀. 打破卵針都要自己打嗎?

係呀,其實台灣最出名都係送子,翁翁同瑋哥,通常高齡同有免疫問題都會搵翁同送,不過送就貴啲,我揀瑋都係因為佢平,但佢個團隊好好,同埋佢成功都係好高,我衡量過自己除左係因為多囊難排卵外,其他野都正常,所以就搵瑋,見完醫生後,佢都話我成功率有60%,希望你都可以快啲開始啦因該輸卵管塞對佢地黎講都係好少問題

首頁

尾頁

跳至