有無JM有玩開相機?

michellechiu02
|
我有部08年買既單反
無壞,仲用到
想聖誕節拎去日本影相
有無得換過個鏡頭,令質素好d?
(唔知宜家d鏡頭岩唔岩用)

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
pumpumpurin
|
michellechiu02 發表於 18-11-27 13:07
我有部08年買既單反
無壞,仲用到
想聖誕節拎去日本影相

保養得好的話已經可以好過好多輕便數碼相機同手機

除非打算長用...否則買過枝鏡可以係浪費或者唔識用
|
pumpumpurin 發表於 18-11-27 13:13
保養得好的話已經可以好過好多輕便數碼相機同手機

除非打算長用...否則買過枝鏡可以係浪費或者唔識用

無保養過,但亦都無點用過
lingfu
|
D60
jm你都keep得好好下
Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G
呢支試下
應該最抵玩
但咁耐以前產物
對焦應該好慢
|
lingfu 發表於 18-11-27 13:18
D60
jm你都keep得好好下
Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G

讀U時有個compulsory course要用單反
所以就買左
其實我唔太識影相

多謝推介
等我上網look look
Kiko仔
|
michellechiu02 發表於 18-11-27 13:07
我有部08年買既單反
無壞,仲用到
想聖誕節拎去日本影相

睇你對質數好D 既定義是什麼。

如果係指解像度高D,畫質好D ,換鏡就無咩幫助了。

但如果係講緊光圈、焦距等,就有幫助,
|
Kiko仔 發表於 18-11-27 13:55
睇你對質數好D 既定義是什麼。

如果係指解像度高D,畫質好D ,換鏡就無咩幫助了。

哈哈其實我完全唔識影相
但睇落換鏡無乜幫助
ryan_mami
|
呢支鏡18-55都算ok,可以影到好近,如食物大特寫,係冇遠攝,通常24-135就比較好。
lamwwjd
|
我鐘意用定焦鏡,可以影到有景深既相,平既可以買50mm 1.8, 捨得花錢既就買35mm 1.8
Kiko仔
|
michellechiu02 發表於 18-11-27 14:08
哈哈其實我完全唔識影相
但睇落換鏡無乜幫助

換鏡都要錢,你不如拎 2-300 蚊上番個新手COURSE。
教你點樣SET 光圈,景深。

唔好睇你部機成十年前,其實識 SET,你部機影出黎既相都唔差架。

https://www.flickr.com/photos/davidchinphoto/2309755613

https://www.flickr.com/photos/ivanimages/2229392344

https://onfotolife.com/camera_sample_image?photo_id=262365129&camera_id=127&page=2&iso_min=0&iso_max=65535

|
Kiko仔 發表於 18-11-28 10:21
換鏡都要錢,你不如拎 2-300 蚊上番個新手COURSE。
教你點樣SET 光圈,景深。

請問邊到有得上堂?
謝謝
Kiko仔
|
michellechiu02 發表於 18-11-28 10:22
請問邊到有得上堂?
謝謝

你上GOOGLE 打初級攝影班,就有一堆架LA,我唔講邊間啦,費事比人話打手。
TMC3012
|
買枝大光圈定焦啦, 之前機仔都係平平地入枝定焦玩吓
nikon本身都有堂可以上, 你可以八吓
Pollyowen
|
lamwwjd 發表於 18-11-27 14:25
我鐘意用定焦鏡,可以影到有景深既相,平既可以買50mm 1.8, 捨得花錢既就買35mm 1.8
...
我都係鍾意用定焦, 好怕zoom黎zoom 去