點做好?

qqwong
|
今日見阿囡(17歲)喊,佢話好辛苦,問佢咩事,佢話唔想又改又寫功課,我知佢做事要完美,但無諗到佢迫自己迫得咁緊要。佢已經中六,我們放手沒理,點知佢會發生呢件事。上星期周會,佢話突然心跳得很快,胸口悶又見暈,唔知係米佢有强迫症或是焦慮症,應該點做好?
bufferzone
|
帶佢睇醫生啦!怕壓力爆煲,可大可小架
cake05    發表於 18-11-29 08:20
qqwong
|
回覆 bufferzone 的帖子

睇咩醫生?九龍區有無介紹?
bufferzone
|
qqwong 發表於 18-11-27 15:19
回覆 bufferzone 的帖子

睇咩醫生?九龍區有無介紹?

係咪可以先睇自己既家庭醫生,然後叫醫生轉介到合適既專科?
yurijm
|
不如見咗學校社工先
睇下會唔會係情緒病
貓頭雀
|
yurijm 發表於 18-11-27 15:22
不如見咗學校社工先
睇下會唔會係情緒病

梗係唔好啦。
個女唔會想學校嘅人知道,不論老師同孛定社工。
同埋學校社工一般都好廢
qqwong
|
回覆 yurijm 的帖子

我有通知佢班主任,等佢同阿囡傾吓先
阿囡話測驗考試或無功課做,佢就無事

難怪昨天老公話佢係同一張纸,不停改又寫,我們真係忽略咗佢嘅行為😔
qqwong
|
回覆 貓頭雀 的帖子

通知咗老師,未揾學校社工
esmehouse
|
睇醫生,要留意佢多些呀
qqwong
|
回覆 esmehouse 的帖子

我會啦!無諗過平時愛笑嘅佢,背後會咁辛苦!
Charlotte_mom
|
中六好難無壓力
我老闆個女外國讀,讀到情緒病。結果老闆娘飛左過去成年陪讀。講好咩大學都唔申請,無論考成點都gap year再算
事實公開試成續証明女女過份擔心。休息左幾個月,而家忙於申請各地大學

你都要同女女好好傾下,萬大事不及健康呀

我女舊年考完知道大人細路都好大壓力,辛苦了
blackberry
|
似焦慮/驚恐
其實社工係唔會幫人轉介醫生的,
快手自己找個醫生睇,
怕付担唔起可到時再請醫生寫紙排公立醫院
qqwong
|

回覆 blackberry 的帖子

等佢放學返嚟同佢傾吓先, 再唔係找醫生轉介~
佢自己都懷疑似驚恐/焦慮症, 還上網查資料, 網上話要放鬆自己, 休息多D及做運動

可能出年考DSE, 唔知係咪自己俾壓力自己, 而我地又察覺唔到~

qqwong
|
回覆 Charlotte_mom 的帖子

見佢平時玩得食得, 又唔多覺有問題
出年考DSE, 又唔覺佢緊張, 日日係度whatsapp或打機
blackberry
|
qqwong 發表於 18-11-27 16:11

等佢放學返嚟同佢傾吓先, 再唔係找醫生轉介~

我仔個社工有介紹過醫生我,你有需要pm我
siulili
|
qqwong 發表於 18-11-27 16:18
回覆 Charlotte_mom 的帖子

見佢平時玩得食得, 又唔多覺有問題
囡囡間學校好谷架?真係似壓力而產生情緒問題。
qqwong
|

好, 先謝謝您~
qqwong
|
回覆 siulili 的帖子

佢讀band 3, 唔覺好谷嗰隻, 只係要星期一至四留校補課~
siulili
|
qqwong 發表於 18-11-27 16:34

佢讀band 3, 唔覺好谷嗰隻, 只係要星期一至四留校補課~

咁佢名列前茅,好想入大學?
qqwong
|

中上成績,爸爸想佢入大,我就話還有其他出路唔使怕