去旅行,請教訂房人數問題

kikicookie
|

請教,我一家四口,其實一向訂酒店我會訂一間房,兩張雙人床,其實夠瞓的,但我見日本酒店如報2大2小人數,佢會計你4個人錢,但房間是一樣兩張雙人床的。如我唔報小朋友人數,價錢又唔同的(我計不包早餐),那換轉是你,會如實報咁多人數嗎?
純粹討論,不喜勿插,謝謝
價錢大約差千8元...

劉大媽
|
我一定會誠實報人數及小朋友歳數的
c.vieri
|
你唔報小朋友,佢地會當你屈蛇
tra5212
|
酒店綱業會寫小朋友 policy, 多數有年齡規限,用app訂入人數未必準確,自己send email 去問酒店最清楚,冇謂去到掃興
juliemania
|
吾好咁啦,如實報人數,大人小孩通通報,吾報即係屈蛇,不要整臭香港個朵
patpat234
|
kikicookie 發表於 18-11-27 14:51
請教,我一家四口,其實一向訂酒店我會訂一間房,兩張雙人床,其實夠瞓的,但我見日本酒店如報2大2小人數, ...

日本無得屈蛇,你報小左,去到人地見你多左人會收返差價,個差價隨時會貴過你一早報齊人個價
sunnygirl
|
日本酒店比較嚴謹,勸你唔好屈蛇
brigittema429
|
請教,我一家四口,其實一向訂酒店我會訂一間房,兩張雙人床,其實夠瞓的,但我見日本酒店如報2大2小人數, ...

睇清楚,有d酒店係6歲樓下可免費入住。
pbpk03845784
|

「小朋友」幾大呀?睇睇該洒店個child policy先啦。。。

Btw...日本屈蛇咪際呀、真係報警&趕你出街架!
nintendo
|

四個人,就比四個人錢。
終極熊貓
|
有無喺酒店官網睇過同試訂過,child policy 如何?
無論如何,請如實通知酒店,多謝合作~
birdbird
|

其實係視乎小朋友的歲數。有d 酒店, 小朋友16歲以下跟大人同房都係免费, 但订酒店時一定係包括埋小朋友。
你可 email 直接問酒店。

我2大1小, 多年來 book 酒店係照寫 (寫埋小朋友幾多歳), 唔洗屈蛇。
Honey
|
我都2大2小,會選雙床房free 兩個12歲以下,訂房衹用入2大,再email confirm酒店。

有啲就6歲以下free, 假如我小朋友4歲及7歲,2大2小就要訂3床房,入3大人。

樓主先講兩小朋友幾多歲,去哪城市,先再問如何選酒店。
wynnehung
|
我一定如實照報, 我覺得呢個係安全問題; 萬一有咩事發生要追究又好, 要claim又好, 都係理虧

同埋樓主想房間點安排, 最好先向酒店問清楚先訂
mysterious22
|
首先要睇下酒店既child policy,幾多歲可以免費,幾多歲要收費

例如酒店6歲以下free,你兩個小朋友又細過6歲,可以係訂房時只揀2個大人,到訂房後再send email俾酒店同佢講你訂左房,你會多兩個6歲以下既小朋友同住,咁就OK
rebornarmy
|
book 酒店果陣有寫child policy ,會寫明幾多歲以外免費
如果你果兩個係免費,咁你可以book 2成人就ok
冬瓜籽
|
如實咁訂啦
tester5
|

日本好嚴緊,唔可以訂2人房4人入住。有疑問的話,可直接email問酒店。佢地會建議你點做,跟足佢地教既或指引去定就可以。

我以前都試過email問,佢地建議我評另一間大d既房,平少少又可肯定入住4個人

mercurycc
|
一定會報實數,如果係酒店發生咩事,
無報既人無人知幾多個保險亦都無得賠,
我親戚都咁屈蛇,成日都話慳左錢可以夠一家人食野。
daughterma
|
tester5 發表於 18-11-27 16:08
差8000,好多喎。
不過日本好嚴緊,唔可以訂2人房4人入住。有疑問的話,可直接email問酒店。佢地會建議你 ...

係相差千八,唔係八千