老公身邊有小人

wabbyan
|
有冇人教我點樣先唔咁憎一個人.....

人物:
我老公、老公個小販朋友R時間: 2018年新年前事發經過:我老公同R係兩年前一個活動上認識,個陣都唔算話好熟。係上年十月左右,R就介紹左一個老闆給我老公認識,之後R就同我老公開始做Partner.因為R本身係一個小販,佢唔夠錢所以今年年頭問我老公借左十萬買貨,話過左新年會還。當然借錢易還錢難,新年個個擺街都賣到貨,佢d貨就偏偏係大陸話因為打貿易戰所以落唔到黎香港.....我老公無收過佢息,因為有其他生意上既來往,所以諗住等佢個度賺錢再慢慢還。但係R次次要找數個陣總有好多籍口,人地走數、未收齊錢、自己屋企都等住開飯....我老公見佢咁慘又離左婚,屋企又有個女,所以都無催佢還,久而久之條數由十萬變到而家六十萬....帳面上我老公唔算蝕好多,但其實一直都無賺過。而且我老公每星期都要為左佢條數而煩,搞到有壓力。我有時睇唔過眼,希望可以鬧醒佢,唔好再幫呢個人,但佢就會發脾氣,我地兩個為左呢個R已經嘈過好多次....近呢幾個月,R仲會帶我老公出去飲酒,因為R自己會食K同周圍玩女人,我好驚我老公比人帶壞,佢每次出去我都只係係屋企喊天光,我唔知幾時我老公會變到佢咁...

請問我可以點做
呢個人先可以遠離我地我唔想我老公再錯落去....

I9528
|
呢個點會係小人
直程係賤人喎
FJmom    發表於 18-11-28 01:41
YY1101
|
I9528 發表於 18-11-27 16:21
呢個點會係小人
直程係賤人喎

簡而精!!
bks2014
|
wabbyan 發表於 18-11-27 16:15
有冇人教我點樣先唔咁憎一個人.....

人物:

你有没有自住樓?屋契寫誰的名字?財仔接受按揭人只按自己的一份的,即是他按樓借錢唔需要你同意,亦唔需要你簽名
AAAABABY
|
唔係嚇你,外面花花世界,希望你老公自律,如果唔係真係好快出事,近朱者赤 近墨者黑!
大力大力
|
中美貿易戰,不是在四月才開始嗎?

這個明顯是騙子,你老公可能怕追返條數,所以才越陷越深,你要同他解釋一下,不要再借錢給他,因為超級大機會追唔番筆數~
DoReMi媽媽
|
食K玩女人?哩啲要遠離啦,唔只係小人,係損友。
PrettyCatCat
|
回覆 wabbyan 的帖子

你老公好危險
無話可說
|
我會威脅老公,一係揀要我,一係揀要呢個朋友啦!咩都無得講,果舊錢唔係小數目!
wabbyan
|
I9528 發表於 18-11-27 16:21
呢個點會係小人
直程係賤人喎

我老公一直覺得佢無呃人
wabbyan
|
bks2014 發表於 18-11-27 16:25
你有没有自住樓?屋契寫誰的名字?財仔接受按揭人只按自己的一份的,即是他按樓借錢唔需要你同意,亦唔需 ...

無呀 同老公既屋企人一齊住
happyty
|
呢個人就係壞心腸,專登帶壞你老公,等佢出嚟有人幫佢俾錢吃喝玩樂。
wabbyan
|
AAAABABY 發表於 18-11-27 16:26
唔係嚇你,外面花花世界,希望你老公自律,如果唔係真係好快出事,近朱者赤 近墨者黑!
...

我明 所以我好驚
我老公叫我淨係信佢唔會
唉 有苦自己知
wabbyan
|
大力大力 發表於 18-11-27 16:30
中美貿易戰,不是在四月才開始嗎?

這個明顯是騙子,你老公可能怕追返條數,所以才越陷越深, ...

因為仲有生意上來往
今星期條數可能找到少少
下星期又有籍口找唔到

呢知人好煩呀救命
wabbyan
|
DoReMi媽媽 發表於 18-11-27 16:33
食K玩女人?哩啲要遠離啦,唔只係小人,係損友。

未借錢比佢之前我已經知
所以好唔讚成借錢比佢。。。
點知開左個頭。。。唉
wabbyan
|
無話可說 發表於 18-11-27 16:35
我會威脅老公,一係揀要我,一係揀要呢個朋友啦!咩都無得講,果舊錢唔係小數目!
...

佢話可能有機會會揀佢。。。。
wabbyan
|
happyty 發表於 18-11-27 16:39
呢個人就係壞心腸,專登帶壞你老公,等佢出嚟有人幫佢俾錢吃喝玩樂。
...

上次我有跟佢地出去一次
夾錢買酒
佢出500 我老公出1000。。。。。。。。
fivebeanrice
|
樓主老公似係無咩定力既人,否則唔會借完1次又1次錢比個外人。
樓主真係要企硬,唔可以再比老公同個賤人出去玩。
BGCOME08
|
2個有古怪,正常唔還錢已發難,仲點會密密科水俾條磨碌,仲咁friend出去飲酒?
JoanC
|
你老公有無其他工作或者生意?搵多啲其他嘢俾佢做,等佢有價值咁忙其他嘢,自然會少咗時間同 R 一齊。

睇電視都有教,大婆想老公遠離二奶,就搵個三奶入嚟,最蠢就係嘈,不停迫佢離開 R 。有時免不了反叛思想,越迫越要一齊。問題係你有無“三奶”?