第一胎部腹第二胎能順產?

Yiwaiyip
|
我第一胎部腹!依加二胎35週!想試順產!兩胎相差兩年幾!有無媽媽成功順產?
cookingbaby
|
有無問過醫生呀?醫生會睇翻你嘅身體狀況,睇下你適唔適合順產嘅。
Vaness0208
|
Yiwaiyip 發表於 18-11-28 02:26
我第一胎部腹!依加二胎35週!想試順產!兩胎相差兩年幾!有無媽媽成功順產?
...

可以,我成功順產
我要做媽媽
|
應該系睇你自身條件得唔得先既
NoSan
|
...

可以,無問題
Yiwaiyip
|
回覆 cookingbaby 的帖子

34週係東區照佐一次佢地覺得我可以試順產!
Yiwaiyip
|
回覆 Vaness0208 的帖子

請問你痛佐幾耐?有無話爆子宮有危險?大人BB都驚驚!
Yiwaiyip
|
回覆 NoSan 的帖子

你都試過成功順產?我驚爆子宮呀!!
Vaness0208
|
Yiwaiyip 發表於 18-11-29 01:25

請問你痛佐幾耐?有無話爆子宮有危險?大人BB都驚驚! ...

我要催生,但過程好快
我1點左右人手穿水落催生藥,加左幾次藥先痛,一痛已經3度 ,bb最後5點幾出世
Yiwaiyip
|

又話上一胎開刀第二胎一定要自然生,吾可以催生,又無得打無痛!
Vaness0208
|
Yiwaiyip 發表於 18-11-29 01:34

又話上一胎開刀第二胎一定要自然生,吾可以催生,又無得打無痛! ...

我自己想打,但做唔切
Yiwaiyip
|

你吾驚子宮爆?有得打無痛?甘好唧?
Vaness0208
|
Yiwaiyip 發表於 18-11-29 01:37

你吾驚子宮爆?有得打無痛?甘好唧?

我唔知有得打,每間醫院唔同
haha748494
|
2年時間似乎短左D,你最好問醫生,結合自身條件。我相差11年,醫生有叫我試順產。
Vaness0208
|
...

我兩胎都係相差兩年幾
NoSan
|
Yiwaiyip 發表於 18-11-29 01:26
回覆 NoSan 的帖子

你都試過成功順產?我驚爆子宮呀!!

我第一胎開聽,二、三係順產 初時我都驚有呢個可能
hamsterma
|
...

最好問清楚醫生,你醫生嘅情況可唔可以順產
IamMidwife
|
...

你好,我係助產士。
第一胎開刀第二胎試順產嘅條件係開刀要打橫開(疤痕打橫),相隔一年或以上,好多人試。
打唔打無痛間間醫院有唔同決定,好難講。
爆子宮機會率好細,唔好太擔心呢樣野,加上產房有儀器密切監察你宮縮情況。
但係因為你第一胎子宮頸冇開過冇記憶,第二胎開嘅時間會比其他第二胎媽媽長(其他媽媽指兩胎順產),不過又唔係一定嘅,都有生得好快嘅媽媽,只係數目唔多。
欣賞你有咁嘅勇氣,加油呀!
cookingbaby
|
回覆 Yiwaiyip 的帖子

我有個朋友佢一胎同二胎相隔咗4年,個醫生都話佢可以順產,但係后嚟佢老公唔同意,驚爆,所以最終都係選擇返開刀。
李露眉
|
IamMidwife 發表於 18-11-30 16:23
你好,我係助產士。
第一胎開刀第二胎試順產嘅條件係開刀要打橫開(疤痕打橫),相隔一年或以上,好多人試 ...

第一胎直開,第二胎都要!?