1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女16m,來緊下年9月會返全日N,距離返學仲有成年,諗緊俾唔俾佢上playgroup好呢!因為我要返工,所以只會揀weekend playgroup,因為都想同佢一齊上,但playgroup一報左就要regular每個星期要去,有時想同佢出去遠D玩都要就時間,同埋我有時星期六要ot陪唔到佢去,所以好糾結報唔報好……
其實阿女一歲個時有去試過堂,不過當天可能之前打左針有D唔舒服,成堂心情好差好忟,到最後仲係咁喊,所以之後冇報堂,等佢大D先再試!

大宅

回覆 asukav6 的帖子

我都有呢個考慮, 所以只想報星期六上午的PLAYGROUP, 那麼下午可以去遠D地方玩都可。可以試下堂先, 因為每度地方環境同老師教法都唔同, 睇下邊間適合你們。

洋房

我仔23個月, 我地反而比佢上 weekday playgroup (雙職父母, 婆婆湊), 等佢同婆婆平日唔洗咁悶 (一定要婆婆都願意).
上吓 playgroup 主要比佢接觸多啲小朋友同比老師教吓, 初初上堂係會唔識 enjoy, 適應期過後就開始鍾意返學,仲會喺屋企提及老師個名,前題係老師有愛心 (試過一啲so-call 大機構的playgroup真係流水作業的, 小朋友上咗一期都唔enjoy 就唔會再報)

大宅

cherryshumshum 發表於 18-12-3 11:14
我仔23個月, 我地反而比佢上 weekday playgroup (雙職父母, 婆婆湊), 等佢同婆婆平日唔洗咁悶 (一定要婆婆 ...

weekday唔考慮了,一來婆婆唔得閑,二來我都想同bb一齊上,平時已經要返工,我想留返呢D親子時間俾自己!
剛揾左間playgroup睇下bb中唔中意上先再決定報regular,時間幾岩,又可以請假配合我間中星期六要ot帶唔到bb去!

民房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

Fatbjeimami 發表於 18-12-15 11:32
觀塘有間playgroup $50 試堂,媽媽有興趣嗎?

有呀!
可否pm

大宅

藍尾巴 發表於 18-12-15 12:01
臨返學前先上兩個月playgroup,比佢習慣下返學易適應就ok

都有考慮開學前2個月俾佢上分離班playgroup,等佢試下自己一個人上堂

大宅

asukav6 發表於 18-11-28 11:18
我女16m,來緊下年9月會返全日N,距離返學仲有成年,諗緊俾唔俾佢上playgroup好呢!因為我要返工,所以只會 ...

我覺得黎緊你女女讀n班,應該比佢返分離班pre school, 因為返學要分離,悚佢適應下,個陣我仔就係讀左一段時間,所以開學都習慣了

複式洋房

asukav6 發表於 18-12-15 13:16
有呀!
可否pm

我都有興趣呀⋯⋯可以PM我嗎? (emoji)

大宅

MommyPanel勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

asukav6 發表於 18-11-28 11:18
我女16m,來緊下年9月會返全日N,距離返學仲有成年,諗緊俾唔俾佢上playgroup好呢!因為我要返工,所以只會 ...

既然準備上N班啦,媽媽就放鬆點啦,好好於週末多用時間陪伴小孩子,我相信小孩子會更開心rather than stay in PLAYGROUP 又限時限刻

首頁

尾頁

跳至