親子旅遊

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

BeBe媽媽 發表於 18-11-29 14:16
回覆 sinpop 的帖子

發熱背心,用電既?係咪都係淘寶架?

係呀
【电热马甲智能发热背心usb充电加热羽绒马甲全身保暖加热衣服男女】https://m.tb.cn/h.3NzHNgr?sm=9251df 点击链接,再选择浏览器咑閞;或復·制这段描述¥74CBbla1PRe¥后到(emoji)淘♂寳♀(emoji)

伯爵府

虎到金來勳章

bvbb 發表於 18-11-29 13:30
請問著冲衣去雪山夠暖嗎?我地只是去玩雪,謝謝!

果時最底係零下15度凍到真係吾想行,係好大風的D風吹埋來真係好攞命,我哋著保暖衣厚衫羽絨加風褸頸巾同手套,都OK既但入房內就會好痛苦。

最緊要係所有衫褲係要防水。
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

子爵府

Koala_Chu 發表於 18-11-29 15:17

我滑雪只著件U記heat tech喺底, 外面著雪場租嘅滑雪服, ...

滑雪好熱架,要著返運動baselayer, 保暖排汗速乾,否則好易冷親

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

QQ70 發表於 18-11-29 20:14
滑雪好熱架,要著返運動baselayer, 保暖排汗速乾,否則好易冷親

下次再去會好好準備, thx

珍珠宮

我只著$100 4 件的綿底衫

都ok 丫

男爵府

速乾衣外應該仍穿保暖底衫嗎?還是直接穿加絨/冷衫+滑雪䄛已可?其實我有個儍問題,如果怕滑雪時熱,所以不用穿咁多,但係未滑之前,由酒店行出去咪唔夠暖囉?

子爵府

岩呀 我仔 玩玩下都除埋件圍衣 得件打底

男爵府

回覆 Koala_Chu 的帖子

我諗住著件 U記 底衫和 leggings, 跟住就在滑雪場租滑雪衣服和褲,外面再穿件羽絨, 是否已足夠暖呢?Thanks!

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

winniepoon 發表於 18-11-30 08:10
回覆 Koala_Chu 的帖子

我諗住著件 U記 底衫和 leggings, 跟住就在滑雪場租滑雪衣服和褲,外面再穿件羽絨 ...

我都係U記底衫+legging, 再著滑雪服, 唔使再著羽絨, 件滑雪衫好熱

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一定要羽絨先得, 果邊超級凍!!

珍珠宮

sinpop 發表於 18-11-30 01:12
速乾衣外應該仍穿保暖底衫嗎?還是直接穿加絨/冷衫+滑雪䄛已可?其實我有個儍問題,如果怕滑雪時熱,所以 ...

總之一件底衫,一件面衫,一件外套就ok

我估你不會上深山掛

子爵府

滑雪真係勁熱, 當年唔識點著, 又唔多網上資訊, 好容易冷親 !
滑雪著衫叫 "洋蔥式" 著法, 一層層, 我都係 google 搵資料, 你可以睇下呢個 blogger , 講得幾詳細!
http://gingermeme.pixnet.net/blog/post/113860583

其實仲有好多blogger 有講點著衫, 自己慢慢 google 下 !

除左冷帽 & 襪 & 手套係淘寶, 其他野雪褲, ski goggles, baselayer, boots ......都係外國網買, 相對香港抵好多, 外國大牌子, 只係香港唔多人識, 就算大家熟悉o既 columbia 都平好多 !

淘寶果 d 除非買大牌e.g. salomon, phenix, jack wolfskin, 否則d 衫做唔到應有功能 !
baselayer 要保暖, 排汗 & 速乾,
jacket 要防風, 防水 & 透氣 !
我曾經淘過二合一沖風衣 $2xx, 淘寶黎講一d 都唔係平,
件fleece 還可以, 件 jacket d 料唔得, 唔透氣, 好焗, 防水一般 !
當然只係玩雪, 又唔洗咁講究 !

如果想香港買, 可以考慮廸卡儂, 佢地算平, 質料不是太差 !

男爵府

youhello507 發表於 18-11-30 10:49
總之一件底衫,一件面衫,一件外套就ok

我估你不會上深山掛

Thanks

珍珠宮

QQ70 發表於 18-11-30 10:55

滑雪真係勁熱, 當年唔識點著, 又唔多網上資訊, 好容易冷親 !

我件淘嘢都唔係好靚,不過防水保暖還是ok 的

件衫跟我滑咗8年,日本韓國英法都 pass

爛爛地,我打算 upgrade, 去美國網購買令嘢

子爵府

youhello507 發表於 18-11-30 11:04
我件淘嘢都唔係好靚,不過防水保暖還是ok 的

件衫跟我滑咗8年,日本韓國英法都 pass

你可以去 evo, rei, backcountry, snowinn 睇下, 我全部響 snowinn 買, 真係抵好多, 雖然佢係上一兩季d 衫鞋, 但抵買 ! 我買加拿大出名o既 sorel snow boot 比阿仔, $330

珍珠宮

QQ70 發表於 18-11-30 11:16
你可以去 evo, rei, backcountry, snowinn 睇下, 我全部響 snowinn 買, 真係抵好多, 雖然佢係上一兩季d 衫 ...

thx 我唔追款,平又好 function,樣噤就ok

今年本想在 evo 買 quicksilver 才 $400, 點知等佢9折就斷咗碼

又要等下年lu

子爵府

youhello507 發表於 18-11-30 11:25
thx 我唔追款,平又好 function,樣噤就ok

今年本想在 evo 買 quicksilver 才 $400, ...

snowinn 上星期五Black Friday promo, 我買左好多野 所以 e 家佢個網無哂好多貨

我見evo , rei 果 d 款新 d, 當然貴 d 啦 ! 不過,我響香港見到Columbia 兒童雪褲$899, snowinn 一模一樣$395,差一倍

水晶宮

yp26 發表於 18-11-30 06:05
岩呀 我仔 玩玩下都除埋件圍衣 得件打底

你今年係咪都去韓國滑雪呀?

我聖誕節去北京南山滑雪場。 其實係join左1天團(南出滑雪+古北水鎮)。睇左天氣預測, 聖誕節期間0度 至 -10度。

我係淘寶網買左條雪褲(要自己改短), 再加件沖鋒外套, 唔駛係滑場租衫褲。

子爵府

PCCW2319 發表於 18-11-30 12:33

你今年係咪都去韓國滑雪呀?

我今年都係去韓國呀女
今次買左雪褲 同 衝鋒衣 玩4日3夜 玩都夠

水晶宮

yp26 發表於 18-11-30 12:36
我今年都係去韓國呀女
今次買左雪褲 同 衝鋒衣 玩4日3夜 玩都夠
...

今次去邊個滑雪場呀?
天空之城, 快樂之地