通淋巴有冇根據㗎

siufcat
|

唔知係咪心理作用啊好似按下冇咁腫
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20080525/11150780
Ashleycorina
|
我之前上first aid ,個導師話無根據,問過GP(醫生)又係咁講,但我自己覺得通淋巴按摩做完真係好好
goat
|
其實報導都解釋左, 所謂按完淋巴冇咁腫, 係因為加速血液循環, 自然覺得"通左",
已經講左好多年所謂通淋巴係無用
siufcat
|
Ashleycorina 發表於 18-11-28 13:26
我之前上first aid ,個導師話無根據,問過GP(醫生)又係咁講,但我自己覺得通淋巴按摩做完真係好好:wahaha ...

唔通呢啲就係中國人同西方人嘅分別?
siufcat
|
goat 發表於 18-11-28 13:27
其實報導都解釋左, 所謂按完淋巴冇咁腫, 係因為加速血液循環, 自然覺得"通左",
已經講左好多年所謂通淋巴 ...

我自己都覺得有少少消腫啦
但係自己唔識按
更加唔想出去俾人摸
tang0809
|
我睇過啲報道,話冇根據㗎,就算唔按摩,淋巴都會自己流通,只係心理作用
starrymama
|
siufcat 發表於 18-11-28 13:28
中醫話係冇 "通" 淋巴呢樣嘢, 隨便 "通" 會出問題tim.
"通林巴" 呢個名詞係來自係美容界.

siufcat
|
starrymama 發表於 18-11-28 13:36
中醫話係冇 "通" 淋巴呢樣嘢, 隨便 "通" 會出問題tim.

O~~I see!

siufcat
|
tang0809 發表於 18-11-28 13:33
我睇過啲報道,話冇根據㗎,就算唔按摩,淋巴都會自己流通,只係心理作用
...

係啦
通常係出自美容師把口
|
siufcat 發表於 18-11-28 13:28

但西方都興lymphatic drainage massage 又叫detox massage 佢地spa有得做,仲有detox lunch
emilylam
|
starrymama 發表於 18-11-28 13:36

sawanaca
|
我睇中醫問過話無用
HELRON
|
Ashleycorina 發表於 18-11-28 13:26
我之前上first aid ,個導師話無根據,問過GP(醫生)又係咁講,但我自己覺得通淋巴按摩做完真係好好:wahaha ...

我都問過西醫佢都話無用的,但我每次做完通淋巴按摩,又覺得成個人鬆晒好舒服.

|
HELRON 發表於 18-11-28 13:55
我都問過西醫佢都話無用的,但我每2做完通淋巴按摩,又覺得成個人鬆晒好舒服.

係呀,所以我會繼續做
siufcat
|
sawanaca 發表於 18-11-28 13:50
我睇中醫問過話無用

siufcat
|
Ashleycorina 發表於 18-11-28 14:17
係呀,所以我會繼續做

全身都按啊?
siufcat
|
HELRON 發表於 18-11-28 13:55
我都問過西醫佢都話無用的,但我每2做完通淋巴按摩,又覺得成個人鬆晒好舒服.

siufcat
|
Ashleycorina 發表於 18-11-28 13:41
但西方都興lymphatic drainage massage 又叫detox massage 佢地spa有得做,仲有detox lunch :wahah ...

其實係咪按摩之類?
seaman1982
|
朋友係按摩師。
佢話冇通淋巴呢樣野,淋巴係唔會需要通。
正確可以講係推淋巴。
推下佢叫佢好做野喇,咪偷懶。
咁佢會短時間黎講勤力D做野。
所以唔可以話冇用,但唔推都冇咩,佢都係會發揮佢功能。
|
siufcat 發表於 18-11-28 17:10
其實係咪按摩之類?

係,手法有點不同,我都好鍾意按摩