太多的包容和信任造成對婚姻的不珍惜

SZE435
|
我和老公相識相愛超過十五年,中間經歷過很多,結婚7年有2個小朋友,我終於決定结束我們的婚姻。

因為對他的了解,他出差我從來不打電話查他的行蹤,我自己也不是喜歡查老公的人,我覺得要滾點查都會滾。無意間發現他在我懷孕其間有去嫖,我都原諒咗佢,我告訴他父妻信任一旦破壞了,就不能回頭,為了家庭和孩子,我給他一次機會。

其實除了日常生活的小吵架外,我們的關係是不錯的,會出去拍拖睇戲食飯,佢亦好錫小朋友。或者我太獨立了,一切都不用他擔心,工作家庭我都能自己處理,這段關係我也一直是做姐姐,照顧包容他的角色,他要創業我也同意賣屋幫他,我相信不是每個女人都可以接受到。可能太多的包容導致了他不懂珍惜。他和一個認識幾天的女人去開房,被女人的老公告發強姦,直接被警察拘留,佢堅持自己是無辜被害。但你沒有第一步錯人哋又點會害到你。

這麼多年,其實愛情早已淡,我沒有痛心及失戀的感覺,只是可惜了我最美好的時光,我的付出沒有換來一段幸福的婚姻,反而造就一個過於放任及自私的老公,破壞咗本來幸福的家庭,小孩子不能在一個完整的家庭成長。但我的尊嚴不容許自己再忍下去了。

分享我的個案俾各JM,一段婚姻要管得鬆還是緊,包容是否能保持關係長久,我真係唔知道,但我知我好難再信別人了,我寧願多愛自己及小孩多啲都唔想再包容别人了。

beebee67890
|
回覆 SZE435 的帖子

聽到都激氣,冷靜落嚟,睇下自己想點行就點行,隨自己感覺先,餘下嘅路自己舒服開心就好了
longmother
|
SZE435 發表於 18-11-28 15:44
我和老公相識相愛超過十五年,中間經歷過很多,結婚7年有2個小朋友,我終於決定结束我們的婚姻。

因為對他 ...

佢唔值得你對佢嘅包容,同佢離婚係放過自己,支持你
漱口水
|

因為對他 ...

太多嘅信任,男人會視為偷食嘅方便之門,你好叻女要活得比個賤人好
Babypru168
|

因為對他 ...

聽到都火滾
咁幸福家庭,老婆都俾左機會佢,仲黎,貪新鮮貪刺激,唔識珍惜唔識死
佢呢啲人要試過大鍋野先知衰,等佢留案底睇佢點樣過埋下半世

好明白你感受,係無辦法再信任何一個男人
好唔實在的感覺,唔知下一步如何走下去
我有諗原來唔管束俾無限自由佢,對佢黎講會變成咁,無辦法接受
愛自己和小孩多一點就好

mini1204
|
嘩,比人告強姦,如果真既佢抵死該死,如果被屈佢豬兜
兩面都無辦法接受,無可能 firgive and forget
佢之前純如白兔都無用,一招了
Kristytracy
|
佢都抵死,偷食偷到甘樣衰。
你好好,放心,明天一定會好,考慮清楚佢配吾配你要佢。
jeremylui83
|
除左抵佢死之外,我都諗唔到有咩講。。
其實你信任同包容係冇錯的,只係有啲賤人喜歡利用另一半的信任及包容,
問題不在你。。現在佢正式玩著火水,引火自焚
soso1227
|
回覆 SZE435 的帖子

支持你。你冇傷心嘅感覺,
証明你對佢已死心,
分開係好事。
佢食人妻食到被人告強姦,
呢個男人真係抵死。
chu媽
|
回覆 jeremylui83 的帖子

我老公都係出軌比我發現,叫我地原諒比多一次機會佢,但係我強調唔會有第二次機會,叫佢要珍惜
wuruyi421
|

因為對他 ...

婚姻真係好難...不過信任無左係好難建立返。但支持你既決定,希望你之後幸福快樂。
jeremylui83
|
回覆 chu媽 的帖子

既然決定原諒,就唔好再記住,時間會證明一切
chu媽
|
回覆 jeremylui83 的帖子

依家就真係要等時間去沖淡,同埋婚姻嘅維繫,係要兩個人共同努力同付出
Miss.Hui
|
真係一件好難接受嘅事,你好堅強
脫離壞男人後,祝福你同小朋友幸福
Dada^(00)^
|

因為對他 ...

努力向前望,你仲有2個小朋友要你照顧的,加油
hawflakes
|

因為對他 ...

作為女人,完全感受到你的失望,傷心!但又為你能鼓起勇氣擺脫呢份痛苦嘅婚姻感到開心!人就係甘,永遠都進退兩難!點樣先可以走出困境,我宜家仲學緊,摸索緊!
SZE435
|
mini1204 發表於 18-11-28 18:06
嘩,比人告強姦,如果真既佢抵死該死,如果被屈佢豬兜
兩面都無辦法接受,無可能 firgive and forget
佢之 ...

我朋友都咁話,偷食當中佢都算豬,估唔到係俾警察拉,如果唔係可能又會俾機會佢,而家衰到盡冇得回頭反而係天意
wannabe118
|

因為對他 ...

我同意。。有時對一個人太好,很容易會不被珍惜。。可能男人都愛挑戰性一點,要一個壞一點既女人比佢征服?
jujupig
|
樓主,你之後會發現扔咗舊垃圾係一件正確嘅事
hamsterma
|

因為對他 ...

佢唔值得你咁包容佢