夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

豬頭嘜仔 發表於 18-11-29 08:53
我女友就好英明,成日check住我,我完全無機會出櫃

……

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

大家坐下來談談,一個人轉變一定有原因,你都問下佢想唔想為小朋友好
死忍無意思,大家都系成年人,打開個口,打開個心 講真說話
講真,留得個人,心唔系度無意思
如果佢對你發脾四就更加無意思
不如大家談下,記著唔好發火,唔好喊,因為解決唔到問題
點對點

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

nicole_yan 發表於 18-11-29 12:35
佢星期六都要返工,所以星期日我咩都唔做要佢做。但有時都會發脾氣

好多夫妻都會因為家務丶教仔女有拗撬,
而你老公之前出軌,
令你覺得唔值得忍佢。
除非你決定分開,
否則就要改變現狀。
現在你老公一個養全家,
佢有經濟壓力之餘,
放假都想休息下,
快搵工人,
你自己外出工作,
工人嗰份自己出,
有工人幫輕,
你同佢都可以休息一下,
而你有經濟能力,
自己亦多個選擇。

大宅

crystal媽咪 發表於 18-11-29 13:08
師兄,你而家講緊出櫃定出軌呀?女友成日check住就好高明、完全冇機會?? 自己可 ...

按制歸控制,check還check!
有無諗過無啦啦成日俾人check,係幾煩!

大宅

babuyeung 發表於 18-11-29 13:11
大家坐下來談談,一個人轉變一定有原因,你都問下佢想唔想為小朋友好
死忍無意思,大家都系成年人,打開個 ...

人人都話開口傾!
有時唔係講咁易!對方覺得傾等於「煩」,「指責佢」即刻還擊

大宅

nicole_yan 發表於 18-11-29 12:34
女朋友個陣都會,日子耐左信任左就冇check。點知原來最後都係出軌

我同居左7年!都會照check!
佢話幾好既男人都要check,唔係其他女人就會埋身

大宅

babuyeung 發表於 18-11-29 13:11
死忍無意思,大家都系成年人,打開個 ...

其實咁講,佢覺得教女嘅責任係我到,而佢自己唔付出時間同耐性去教小朋友,將個責任推落我到。其實我一樣唔識教,但點解佢可以唔使理,要我理。衰啲講句,啲女跟佢姓架(emoji)

大宅

豬頭嘜仔 發表於 18-11-29 13:40
人人都話開口傾!
...

你講得好岩,我唔係冇行過呢步,而係行左太多次,講極都係咁,而家唔想再講

大宅

nicole_yan 發表於 18-11-29 13:43
你講得好岩,我唔係冇行過呢步,而係行左太多次,講極都係咁,而家唔想再講
...

現在騎虎難下,講多無謂,保持自己實力最重要。
出返黎工作穩陣呀。
你捨唔捨得先?

大宅

豬頭嘜仔 發表於 18-11-29 14:01
現在騎虎難下,講多無謂,保持自己實力最重要。
出返黎工作穩陣呀。
你捨唔捨得先?

捨得,只係要諗下揾咩做。冇做嘢幾年,驚冇人請

大宅

nicole_yan 發表於 18-11-29 14:03
捨得,只係要諗下揾咩做。冇做嘢幾年,驚冇人請

做保險囉,最易入行

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

回覆 nicole_yan 的帖子

子女 系父母共同負責,共同分擔如果你老公覺得系你負責,那他又可必令你受孕,又必可生。
我相信永遠都系一個爭論
不過年代唔同啦,搵錢都唔代表所有事都不用理。
作為媽媽都需要有自已生活,需要休息,需要空間
如果你有工作,有收入對你就有利
心神可以分散,而且對你未來。前境也好
不過出來工作,照顧小朋友昤間又會少左,
你不如試下搵幾個鐘的part time先

我之前因為屋企問題,都出左去做part time
雖然$45/小時,文書工作
但當我頭一個月收到張支票時,我好感動
雖然得3XXX幾,但對我來講,是好的開始

大宅

搞到依加咁,完全係因為你老公唔識體諒你。

別墅

nicole_yan 發表於 18-11-29 12:34
女朋友個陣都會,日子耐左信任左就冇check。點知原來最後都係出軌

我都係結左婚,諗住大家都應該互相信任,我放下曬戒心,點知表面好好先生嘅佢,竟然都會做對唔住我嘅野,佢仲話諗住一世唔俾我知,我依家跌曬眼鏡,就算點原諒佢,都唔會再相信佢。

別墅

豬頭嘜仔 發表於 18-11-29 13:40
人人都話開口傾!
...

確實係
傾=煩

大宅

cookingbaby 發表於 18-11-29 15:59
搞到依加咁,完全係因為你老公唔識體諒你。

絕對係,但佢永遠唔覺

大宅

babuyeung 發表於 18-11-29 14:14
回覆 nicole_yan 的帖子

子女 系父母共同負責,共同分擔如果你老公覺得系你負責,那他又可必令你受孕,又 ...

要揾人湊都唔係易事

大宅

Babypru168 發表於 18-11-29 18:21
我都係結左婚,諗住大家都應該互相信任,我放下曬戒心,點知表面好好先生嘅佢,竟然都會做對唔住我嘅野, ...

其實係架,心有條剌,永遠都抆唔走

大宅

豬頭嘜仔 發表於 18-11-29 14:13
做保險囉,最易入行

我頂唔順的(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

Babypru168 發表於 18-11-29 18:21
我都係結左婚,諗住大家都應該互相信任,我放下曬戒心,點知表面好好先生嘅佢,竟然都會做對唔住我嘅野, ...

我都掙扎緊,過左一個月,由開頭想日日睇住佢check佢 到而家已經唔想check...怕越check越傷心,什至已經唔care佢而家同個女人處理成點樣....

慢慢個人好似麻木左咁,講已經講左好多次,佢都要難捨難離,我已經覺得好蹤氣。

佢冇講野氹返我,只係開始感覺到我心淡,可能緊張左少少。我覺得自己好難信返佢,而家唔知係我仲好嬲佢定點,我覺得花精神心機喺呢個人身上好唔值得...

首頁

尾頁

跳至