30週胎位不正 臍帶繞頸

廷廷@
|
27週時檢查阿b已經頭位向下 無臍帶繞頸問題 偏大10日 琴日30周去檢查 發現個頭又變咗向上 而且臍帶繞頸一圈 雖然知道好常見 但聽完之後都係好驚 請問有無朋友試過咁樣 之後幾耐變返頭位 或者臍帶幾時繞返出來架 . 希望經歷過既俾啲定心丸來食下
northernstar
|
無問題,放鬆,你同BB講多點,叫佢轉頭,有問題醫生會開刀生的。你這幾日記得數胎動就得。
wpc666
|
不要太緊張,我BB頭向上臍帶繞頸,要開刀,BB好健康聰明
廷廷@
|
northernstar 發表於 18-11-28 17:16
無問題,放鬆,你同BB講多點,叫佢轉頭,有問題醫生會開刀生的。你這幾日記得數胎動就得。 ...

其實都知好常見 不過都係忍唔住緊張 而家唯有每日keep住數胎動
廷廷@
|
wpc666 發表於 18-11-28 17:24
不要太緊張,我BB頭向上臍帶繞頸,要開刀,BB好健康聰明

你幾時開始發現架?一路都無變到咩
musiccisum
|
廷廷@ 發表於 18-11-28 17:05
27週時檢查阿b已經頭位向下 無臍帶繞頸問題 偏大10日 琴日30周去檢查 發現個頭又變咗向上 而且臍帶繞頸一圈 ...

keep住數胎動,同佢傾計叫佢乖乖
IamMidwife
|
27週時檢查阿b已經頭位向下 無臍帶繞頸問題 偏大10日 琴日30周去檢查 發現個頭又變咗向上 而且臍帶繞頸一圈 ...

你好,我係助產士。
BB 34週之前仲會喺子宮裡面游水,胎位未定㗎,仲有時間俾佢轉,我知媽媽好心急,建議你可以去學坐分勉球fit ball,幫到BB胎位較正,不過到34週都頭向上,醫生都會建議你開刀。
至於臍帶繞頸其實十分普遍,可能而家BB游下游下兜咗個圈,遲啲有機會解返,如果最後真係繞頸,一圈或兩圈我都接生過順產,BB健康冇問題,你只要平時數下胎動夠就冇事喇!
廷廷@
|
IamMidwife 發表於 18-11-29 00:02
你好,我係助產士。
BB 34週之前仲會喺子宮裡面游水,胎位未定㗎,仲有時間俾佢轉,我知媽媽好心急,建議 ...

呢兩日都問過好多媽媽經歷 加上聽你地咁講個心都定好多 真係多謝嗮!
廷廷@
|
musiccisum 發表於 18-11-28 21:18
keep住數胎動,同佢傾計叫佢乖乖

係呀 而家日日數胎動 同佢講唔好玩臍帶啊 快趣啲轉落去
chaxxcha
|
我bb出世前幾日照到臍帶繞頸三個圈 但都順利順產
|

回覆 廷廷@ 的帖子

Hi 廷廷@,通常係30週前BB係媽媽子宮入面,都有足夠空間轉身/郁動/調頭,BB有「臍帶繞頸」明白媽媽會有唔放心,不過BB依家未用肺呼吸住,主要係靠臍帶輸送氧份, 多留意胎動模式,無異常就唔使太擔心。臍帶纏繞1周或臍帶搭頸BB,有機會下次產檢已經唔再有臍帶纏頸和落盤。 下次時產檢呀?
Babygirl2012
|

我大女當年又臍帶繞頸兩圈,同一直都唔調頭所以最後開刀,我又覺無咩問題,今年6歲啦都無病無痛好健康,放心啦
廷廷@
|
[email protected] 發表於 18-11-30 15:42
回覆 廷廷@ 的帖子

Hi 廷廷@,通常係30週前BB係媽媽子宮入面,都有足夠空間轉身/郁動/調頭,BB有「臍帶 ...

醫生叫兩個禮拜後會檢查 即係32週 希望到時情況好轉啦
廷廷@
|
Babygirl2012 發表於 18-11-30 21:41
我大女當年又臍帶繞頸兩圈,同一直都唔調頭所以最後開刀,我又覺無咩問題,今年6歲啦都無病無痛好健康,放 ...

多謝!呢兩日扒文 都見好多先列 個心定咗好多
Babygirl2012
|
廷廷@ 發表於 18-11-30 21:57
多謝!呢兩日扒文 都見好多先列 個心定咗好多

最緊要留意胎動
廷廷@
|
Babygirl2012 發表於 18-11-30 21:59
最緊要留意胎動

係呀 而家一日三次數胎動 平時都隨時留意緊
|
廷廷@ 發表於 18-11-30 21:56
醫生叫兩個禮拜後會檢查 即係32週 希望到時情況好轉啦

臍帶纏繞1周或臍帶搭頸BB,如果臍帶纏繞及壓迫程度較輕,一般對對產程影響唔大,媽媽有留意住胎動次數就OK,媽媽放鬆心情、避免拎重嘅物件,唔好太操勞,做適量產前運動對順產都有幫助架。