苦腦中:呈分試咁樣的成績多數派band幾?

晴朗ma
|

近呢個月陸續會參觀中學,但要等學校下個月先出到個list小朋友咁既成積都吾知去邊間banding學校睇好,有冇過來人可以分享下,我小朋友係讀緊一間普通小學,吾打算考直資中學。

暫時2次呈分試
呈一:中B,英B,數A, 常B
呈二:中B, 英C, 數A, 常B

呈一全級考45-50名,全級105人
但今次英文跌咗

rose2012
|
大約bank2中
tif_u_u
|
rose2012 發表於 18-11-28 19:37
大約bank2中

band not bank
rose2012
|
tif_u_u
|
晴朗ma 發表於 18-11-28 19:31
近呢個月陸續會參觀中學,但要等學校下個月先出到個list小朋友咁既成積都吾知去邊間banding學校 ...

要睇番讀緊小學往績,以往大約乜嘢排名去邊d中學,建議去ek取下經
Charlotte_mom
|
咩分數/grade無意思
要睇返你在學校排名,往年呢個排名派咩中學,至有參考價值
因每一間學校畢業生考pre s1, 會直接影響師弟妹banding%。如果學校水平弱,俾你考頭十都無用;相反學校強,考60、70都未怕
cake05    發表於 18-11-29 08:43
tester5
|
近呢個月陸續會參觀中學,但要等學校下個月先出到個list小朋友咁既成積都吾知去邊間banding學校 ...

要睇往績、睇老師建議。
一定要報幾間直資,攞面試經驗,當練習自行面試。
julieko
|
你本身間小學係band幾先
如果勁小學同差小學可以差好遠
brother4
|
band 2可
Charlotte_mom
|
直資建議考,一黎試水位,二黎當mock,一百幾十報名費換個實戰機會非常值得(收左可以唔註冊架嘛)
晴朗ma
|
julieko 發表於 18-11-28 19:45

我諗應該band 2中
晴朗ma
|
Charlotte_mom 發表於 18-11-28 19:47
直資建議考,一黎試水位,二黎當mock,一百幾十報名費換個實戰機會非常值得(收左可以唔註冊架嘛)
...

Thanks, 咁要再諗下。
sunnygirl
|
知名次有用過知分數
pumpumpurin
|
Charlotte_mom 發表於 18-11-28 19:44
咩分數/grade無意思
要睇返你在學校排名,往年呢個排名派咩中學,至有參考價值
因每一間學校畢業生考pre s1 ...

o_____o
|
小朋友級考幾多名?要睇下老師意見睇下自己間小學考幾多名係band1/band2
iki
|
要睇分數B頭同B尾都差好遠,相信要再努力D,第三次程分多數都會出多D力比平時好,咁相對你便會差咗,千祈要守住Band2,唔好俾自己做邊緣人就易揀學校好多
99dogdog
|
julieko 發表於 18-11-28 19:45

小學無分band的
julieko
|
99dogdog 發表於 18-11-28 20:23
小學無分band的

小學一定有分,唔話你知姐

有d小學入band1中學有60%,但band3小學得嗰10%,如小學冇分band,應該每間入band1、2&3既人數應該差唔多
julieko
|
晴朗ma 發表於 18-11-28 20:10
我諗應該band 2中

你小朋友考第幾?派位跟名次
望下前兩年個派位結果,大約都係嗰幾間
gracelam
|

咩小學? 一線定二線?
全級排名?

ABC其實冇咩意思, 一線小學BBBB考全級50可能係band 1生, 二線小學AAAA考全級50可係band 2生