懷孕後,一打哈痴或咳就會尿滲

babicooo
|
懷孕後,一打哈痴或咳就會尿滲,雖然有用護墊,但都覺得好唔方便呀TT
she811
|
babicooo 發表於 18-11-28 21:20
懷孕後,一打哈痴或咳就會尿滲,雖然有用護墊,但都覺得好唔方便呀TT

我早期又系咁,中後期少左
bchuma
|

盆底肌鬆弛 生完做康復治療會好轉嘠
CHANYINTING
|
我29周,最近天氣轉氣管敏感,夜晚咳到直情係賴尿,衛生巾換到人都顛
小驚
|
要練習下會陰肌肉,我原本都有少少湛尿問題,練習後已經少很多。
我覺得一定要練返,如果唔係週數大啲會較難分辨湛水定湛尿
yiu426
|
小驚 發表於 18-11-28 23:05
要練習下會陰肌肉,我原本都有少少湛尿問題,練習後已經少很多。
我覺得一定要練返,如果唔係週數大啲會較 ...

但我下個月生,可以練嗎?
小驚
|
yiu426 發表於 18-11-29 00:08

應該可以呀... 你有無上過政府啲產前運動班?
佢有講過會陰控制都對順產有用㗎,對產後都有用。
你參考下...

https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/woman/9946.html
yiu426
|
小驚 發表於 18-11-29 00:13

唔該
haha748494
|
me too!生完BB,有時尿急,打一下哈痴都會滲小小。
JD930
|
小驚 發表於 18-11-29 00:13

Thanks
cookingbaby
|
有d人懷孕係會咁嘅,因為子宮係度慢慢變大,壓逼到膀胱,而孕婦體內嘅激素會導致膀胱嘅括約肌變得鬆弛,所以就會出現尿滲嘅情況。
EstrellaDamm
|

你有冇做骨盆底肌肉運動?要開始做了。生完亦要繼續。
EstrellaDamm
|
yiu426 發表於 18-11-29 00:08

當然可以。不過生完都要繼續勤力做。
rachelll_
|
試下做D收陰運動?長期咁落去唔係辦法
DebbyVln
|
做媽媽真係犧牲好多!叫你老公俾$你去做機啦!尿滲個人會幾唔開心!
irenekei
|

係,好老尷
有次係家都濕左5條底底
跟住感冒果輪
日日貼m巾
CHANYINTING
|
irenekei 發表於 18-11-29 21:23
係,好老尷
有次係家都濕左5條底底
跟住感冒果輪
我氣管敏感,咳到一晚最高紀錄換左12條m巾,已經係夜用裝
我老公係隔離,叫我不如用尿片
hamsterma
|
haha748494 發表於 18-11-29 08:41
me too!生完BB,有時尿急,打一下哈痴都會滲小小。

我都係呀,覺的好尷尬
haha748494
|
回覆 hamsterma 的帖子

如果唔及時換底,仲有陣尿味,真系好尷尬。
irenekei
|
CHANYINTING 發表於 18-11-29 22:39
我氣管敏感,咳到一晚最高紀錄換左12條m巾,已經係夜用裝
我老公係隔離,叫我不如用尿片
...

12條
oh no
陰功