自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

sanyosanyo 發表於 18-11-29 00:30
本來報左2月跟團去旅行,已經俾埋訂金,家陣發現自己出發個日個團hold住左,打去旅行社問,佢地話航空公司 ...

唔再收客,唔成團機會好大,不如問下可否而家轉團,揀d 已confirm 出到的。

佢係可以一星期前才通知唔成團,間間旅行社都係咁早,報團一向有呢個唔好處。

琥珀宮

sanyosanyo 發表於 18-11-29 08:20
禁大鍋,有冇方法可以提早拎番訂金,因為如果個日唔出發,我就應該唔去
...

無可能提早拎番訂金

侯爵府

sanyosanyo 發表於 18-11-29 08:20
禁大鍋,有冇方法可以提早拎番訂金,因為如果個日唔出發,我就應該唔去
...

依家我都唔知規距啦,我好耐無跟團啦。其中呢個都係原因。自己book機票實好多。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

新X—向麻麻地

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

本來報左2月跟團去旅行,已經俾埋訂金,家陣發現自己出發個日個團hold住左,打去旅行社問,佢地話航空公司 ...

你記錯了。咁多年黎從來都係出發前指定日子confirm出唔出到發至係真(c6以前做領隊要坐counter)

侯爵府

anita_yps 發表於 18-11-29 01:03
我試過報永安已成左團既, 臨出發前一星期打話咩突有有人退團, 叫我轉早/後出發既團或者轉同日出發既貴團, ...

"成團唔等於成行" 咁都得

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

natnat_tsang 發表於 18-11-29 10:24
"成團唔等於成行" 咁都得

其實從來都係
據我c6講,(雖然多年前資料),旅行社坐counter嘅,其實根本睇唔到幾多人報、咩人報、機票酒店咩狀況。佢地只會見到邊團有remark要落力sell,或邊團得返幾隻位,呢d情況下,出到發機會就高d咁解
至於成唔成/卜晒未,係家人朋友至會咁神心特登打去operation問相熟同事,客就當然唔會幫佢問啦
夠人—>卜機票酒店司機導遊—>出發
咁中間的確好多變數wor,成團(夠人)唔等於成行(成功卜到晒)係真嘅

男爵府

突然無得去會勁失落嫁。不如快啲睇下永安(穩陣啲)有無夾到日子又成團。

王國長老

teaspoon 發表於 18-11-29 10:37
突然無得去會勁失落嫁。不如快啲睇下永安(穩陣啲)有無夾到日子又成團。
...

而家轉唔到呀,deposit俾左,旅行社又無話唔成

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 KMALL特別版勳章

之前我報團, 間間都話未知成唔成團, 要出發前一星期才知, 搞都我最後只能報個D必成團的行程

大宅

好多年無報團,俾你咁講一講就記起
真係唔怪得啲人唔鍾意join 團㗎

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-11-29 10:39
而家轉唔到呀,deposit俾左,旅行社又無話唔成

真係進退兩難

琥珀宮

所以而家已經唔會再報團

琥珀宮

其實唔好咁早報團囉

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

旅行團不嬲都係咁, 先收客收訂, 出發一星期前通知你取消(如果唔成團), 到時你先可以揀轉團定攞返D訂, 所以報團唔使早報架, 包成團出發先好報....

男爵府

我十月中報咗星X聖誕出發的長線團,早2個禮拜旅行社打來話因為攞唔到機位,成唔到團,通知可以攞返訂金,不過就冇sell我地參加其他團。

因為攞咗假,又想去玩,於是逐一旅行社問有冇團岩,不過選擇已經唔太多,價錢亦都貴過十月睇哥時。咁少選擇下,好彩都搵到另一間有團,當時問清楚佢成咗團未,不過問個職員時,佢都好保守咁話睇到個團夠人。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

所以去旅行最好唔跟團,跟團又要成日左等右等,好浪費時間。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

預左好大機會要你轉團,唔好追究,照轉啦,都係去玩,宜放鬆心情。

大宅

唯有睇下1月再問, 好頭痛!

琥珀宮

sanyosanyo 發表於 18-11-29 13:49
唯有睇下1月再問, 好頭痛!

係,唔好算等佢一兩星期前通知啦,你早一個月去問可否轉團,選擇較多

首頁

尾頁

跳至