大方與自私

PurpleSea
|
我自細有敎個囡同人分享,但大大吓我覺得佢好大方,大方到常常諗人地先,大方到沒有了自我,個人好冇所為,好冇性格咁,同學亦會因為咁而就其他人,因為知我囡一定唔會嬲,係唔係我自小開始敎錯佢呢?

hiragana
|
PurpleSea 發表於 18-11-29 01:10
我自細有敎個囡同人分享,但大大吓我覺得佢好大方,大方到常常諗人地先,大方到沒有了自我,個人好冇所為, ...

都唔係壞事
RRR1
|
唔計較做人會開心好多,係一件好事
littlefunpig
|
好事黎~

學好好過學壞
crazycarrot
|
絕對是好事
享受吃虧會讓她將來非常吃得開,人緣好自然機會多。所謂好人好事是有原因的,不需要看眼前。
sushiroll    發表於 18-11-29 05:06
mei524
|
心濶、
人濶、
條路就濶……
我c6教、好有用,
雖然我不能樣樣做到,
但盡量做,
人都開心d,
你個女咁細個已懂這道理,
恭喜你呀!
將來條路會好濶好易行
露比EE
|
我自細有敎個囡同人分享,但大大吓我覺得佢好大方,大方到常常諗人地先,大方到沒有了自我,個人好冇所為, ...

我個女又係咁,老師都同佢傾,怕佢唔識say no會容易burn out自己,但天生既性格好難改!唯有等佢自己靠經驗去衡量應該點做!
anna59
|
大方好過計較,不過一定要有底線,同埋要比人知自己吾系好恰,等D衰人吾好埋身,攞著數
cindy618
|
但太是但無所謂有時都幾令人覺得煩
hedhed
|

所以近幾年嘅教育有深度左,係你小朋友自己嘅,佢內決定權同唔同人分/借俾人;共家嘅係要輪流⋯ 唔係盲目share
good_pig
|
cindy618 發表於 18-11-29 07:50
但太是但無所謂有時都幾令人覺得煩

我估大大下會保護自己卦
MeowMuiMui123
|
個人意見:太大方了。
教share唔係問題,但要懂得set bottomline。知道保護自己擁有的。
topyy
|
性格黎既,都唔關晒你事,我都係咁教,但都係咁自我。大方唔緊要,最緊要教埋佢要有底線,而家無咩洩底俾人,細個啲受下教訓,大個就知咁做。同埋老師會睇到,都錫佢多啲啦
EmilyFun
|

有時性格喺天生,天生大方好難轉變。
教她小心撰擇朋友,和主動認識多d人(多有朋友揀,就懂遠離自私和揾笨的人),和有底線和正確價值觀。
gracelam
|

我仔自細都係咁, 自己有3粒朱古力可以請晒人食, 佢會話人地都想食咪請佢食, 屋企仲有吖嘛。 久而久之佢都有唔少朋友, 同埋大大下佢分到邊D人係揾佢笨,邊D人係朋友, 所以大方D都係學習人與人之間相處之微妙關係。
fishfish121
|

我就覺得唔係好事。做佢另一半會好辛苦, 大家可以諗下假如自己老公樣樣大方冇所謂, 只會成為比人搵笨既對象, 金錢上同工作上都有機會做出錢最多同工作最多果個。咁身為太太既你地是咪又覺得好ok 呢?
PurpleSea
|
gracelam 發表於 18-11-29 09:05
我仔自細都係咁, 自己有3粒朱古力可以請晒人食, 佢會話人地都想食咪請佢食, 屋企仲有吖嘛。 久而久之佢都 ...

我囡就係分晒比人囉!反屋企叫我再買添呀!買新文具比佢又借比人用,用用吓唔見埋!
傻太
|
PurpleSea 發表於 18-11-29 18:05
我囡就係分晒比人囉!反屋企叫我再買添呀!買新文具比佢又借比人用,用用吓唔見埋!
...

呢d我會鬧咖,「慷他人之慨」即係搵我笨
BGCOME08
|
我都係好大方/好豪爽嘅人,請人食飯,借嘢俾人(全新),我經常做。

但一定唔可以踩到我底線,我係大方,而唔係蠢材。如果當我水魚咁㩒,唔該過住。
tsung
|
littlefunpig 發表於 18-11-29 02:18
好事黎~

學好好過學壞