17個月大患罕有癌症

蝦米豬
|
雖然遺傳呢d嘢好難講,但2公婆唔係年紀很大,男是醫生,女是學校主任;第一胎自閉,第二胎嚴重遺傳病...如有後天原因,不知道是否與工作壓力有關
這個孩子漫漫長路,但願吉人天相

https://topick.hket.com/article/2215284/17個月大可仁患罕見癌症急籌治療費%E3%80%80李嘉誠捐200萬資助可仁及癌症童
cake05    發表於 18-11-29 08:04
zuzu888
|
真係陰公
新用戶
|

zitzai
|
希望小朋友家人天相!!

歲半應該係最得意,喺地下走下走下嘅年紀,但隻手仔包到咁

張太加油呀!!
jtw_ki
|

我諗或者有可能係兩個人嘅基因唔夾,所以生d b有比較多問題。因為我有親戚就係兩公婆基因唔夾(詳情點唔夾我都唔太清楚,剩係知有d基因夾唔到),所以生咗個b有兔唇,醫生同佢地講,如果之後再生,d小朋友都好大機會有兔唇,所以佢地後來都唔再生

Btw,祝福孩子

DAVID1965
|
某程度,平安,健康才是幸福,財富。
good_pig
|
蝦米豬 發表於 18-11-29 06:48
雖然遺傳呢d嘢好難講,但2公婆唔係年紀很大,男是醫生,女是學校主任;第一胎自閉,第二胎嚴重遺傳病...如 ...

我估佢地婚前有檢查吧?
good_pig
|
jtw_ki 發表於 18-11-29 07:42
我諗或者有可能係兩個人嘅基因唔夾,所以生d b有比較多問題。因為我有親戚就係兩公婆基因唔夾(詳情點唔夾 ...

我都識親戚係類似咁,不過都成3x年前
大果個幾歲就走左,後來第二個長期都有問題..都幾慘
sunnygirl
|
之前去上過一個兒童心理嘅course,個導師話以佢所見,有SEN兒童嘅父母好多都係高學歷
lovelycats1
|
我諗或者有可能係兩個人嘅基因唔夾,所以生d b有比較多問題。因為我有親戚就係兩公婆基因唔夾(詳情點唔夾 ...

都可能係。我覺得係大壓力環境下生b,又真係對bb唔係幾好。身邊好幾個都係大工作壓力下生,bb一係皮膚唔好,或者有自閉/活躍傾向。
tsung
|

^—^
|
祝福
kitbebe
|
ac917
|

哇!好慘呀
namnamnamlolo
|
俾著我生第一個有問題已經唔敢生多個
我見好多家庭第一個中
第二個都中
henry102
|
sunnygirl 發表於 18-11-29 08:00
之前去上過一個兒童心理嘅course,個導師話以佢所見,有SEN兒童嘅父母好多都係高學歷
...

會不會是因為父母高學歷人士先會find out到小孩是SEN 不是曳?
cucumber12
|

啊媽成日同我地講,有d姓係唔可以一齊結婚
lok_sue
|

blythe_baby
|
cucumber12 發表於 18-11-29 08:54
啊媽成日同我地講,有d姓係唔可以一齊結婚

係哪些?未聽過
littlefunpig
|
henry102 發表於 18-11-29 08:47
會不會是因為父母高學歷人士先會find out到小孩是SEN 不是曳?

咪係囉⋯⋯
以前/低學歷既人,只會話仔女細個係曳,點會理係咩sen 唔sen