羽絨可以着幾多年?

可樂寶貝
|
我件羽絨着咗5,6年就覺得無以前咁暖(户外中價牌子)
究竟一件羽絨可以着幾多年?

**暫且唔討論羽絨人唔人道, 之前買落嘅羽絨唔着更加浪費**
jandk
|
我個件11年前買,有牌子,仲好靚好暖
jasmineoj
|
打返鬆佢得唔得?
wlhbee
|
唔想再著舊羽絨,係因為d衫袖既跡已經愈來愈多,而且真係愈來愈唔暖。日本牌子700幾著左5-6年吧。
I9528
|
有一件羽絨,超過20年,幾乎逢去落雪地方都會帶佢
starrymama
|
我件十幾年.
每年著幾次
水深火熱
|
我有件18年,去旅行先著,仲好暖
bbkq
|

羽絨一年才穿1x,20日。我第1件羽絨10年前買,百貨公司加拿大做,大特價$4xx,勁暖。我到第5年開始自己機洗,因為咁平,再拿出去乾洗已貴過件羽絨,才開始走樣,衹留來粗穿。上年正式榮休。

所以睇價錢,質地,保養。
如果u記果D平價,吾好預穿8-10年。
過千嗰D大牌子,有保養,10年8年都ok。
hudsonchui
|
可樂寶貝 發表於 18-11-29 11:44

我有件19 年了,有牌子,而家輪到大女著
金魚媽
|

我果件12-3年,好暖好輕
Poyau
|
試吓打鬆啲羽絨
cherrieloy
|

冇漏毛的話可着好多年架喎!如有小孔keep住漏毛就會越着越唔暖

可樂寶貝
|
大家啲羽絨咁come着
我終於發覺唔暖係因為有處爛咗,絨毛走咗出嚟
可樂寶貝
|
cherrieloy 發表於 18-11-29 12:23
有漏毛的話可着好多年架喎!如有小孔keep住漏毛就會越着越唔暖

你估中左
我嗰件真係穿了少少
可能成日着
bmuimami
|
有件著咗成十年,冇事喎
tang0809
|
我件係u記,大眾化價錢,着左幾年都仲暖
natnat_tsang
|
hudsonchui 發表於 18-11-29 12:14
我有件19 年了,有牌子,而家輪到大女著

me too...我件著咗8-10年左右, 早幾年已經交咗俾阿女lu....不過, 香港好多時都唔駛著, 所以只有去落雪地方先著

brindlewin
|

我有件超過20年,好暖~太熱,每年著唔多。
rosenok
|
有件20多年,仲好暖,但香港越來越熱,只有旅行才可出動
KTKTKT5
|
可樂寶貝 發表於 18-11-29 12:26
大家啲羽絨咁come着
我終於發覺唔暖係因為有處爛咗,絨毛走咗出嚟
...

我會拉返佢入去㗎