產假應該點安排 ?

Shinglo2018
|
你好,想問各位順產媽媽一般會點安排產假 ?
我自己打算產前 1.5週,產後8.5週 ? (公司暫時得10週咋)
但想請問下第37/38週,會唔會好唔舒服? 大家返工有無咩問題? thank you
suki-c
|
第一胎前3後7你會舒服d, 去到後期你會累d
2meandhoho
|
你公司可以1.5咁放咁好?
我公司規定只能前2-4後8-6
所以我請左2-8,頭一個星期日日在家好悶
好想1-9不過公司唔比
Shinglo2018
|
回覆 suki-c 的帖子

thank you ~ 可唔可以八卦下你/你朋友第一胎係早定遲出世嫁~
suki-c
|
Shinglo2018 發表於 18-11-29 17:03

thank you ~ 可唔可以八卦下你/你朋友第一胎係早定遲出世嫁~ ...

我第一胎早3日,朋友早一個月又有,過期居留都有
Shinglo2018
|
回覆 2meandhoho 的帖子

因為我細公司黎,個HR 其實係秘書扮嫁咋,所以佢咩都無所謂 (笑)
咁你BB係準時出世 ? 我朋友又係前2後8 但遲左出世,所以佢話覺得前面好浪費時間 ><
Shinglo2018
|

早3日 ?! 好幸福啊 ~ 可唔可以請教有咩心得
你係咪成日做運動 / 有無好早清胎毒咁嫁?
suki-c
|
Shinglo2018 發表於 18-11-29 17:07

早3日 ?! 好幸福啊 ~ 可唔可以請教有咩心得

我比較賴無乜運動!haha... 清胎毒都係最尾一個月,百年鬚,黑芝麻雞蛋,我10月生的,食下西瓜。。。不過我覺得因人而異,同埋胎胎唔同,我第2胎行多左,過晒期,41w1崔!
cccarman
|
Shinglo2018 發表於 18-11-29 15:43
我自己打算產前 1.5週,產後8.5週 ? (公司暫時得10週咋)
但想 ...

我就係前1.5周倒放
個0.5就拎例假同大假
38周6生咁岩放第一日產假就生
後期會攰啲所以當最後兩三個月我就每月放兩三日大假
每返三至四日工就放假就ok
後期腰又攰行又慢頌要每朝六七點起身去廁所再訓
2meandhoho
|
Shinglo2018 發表於 18-11-29 17:05

因為我細公司黎,個HR 其實係秘書扮嫁咋,所以佢咩都無所謂 (笑)

咁好好啊
我係第一胎,原以為會遲
給果39+2出世
venuskobe
|
Shinglo2018 發表於 18-11-29 15:43
但想 ...

不可以前1.5週㗎,勞工法例要求僱主要在產婦預產前2星期開始比僱員放假,否則僱主係違法㗎。順產冇得預計,開刀都的媽媽就可以一開始放假便開刀。
Shinglo2018
|
回覆 cccarman 的帖子

哈哈 多謝你分享~ 好好既主意 ^^ 我都唔記得左到時可以拎假拎密D做產檢添~
PS. 38W6 都好幸福 BB好乖!
Shinglo2018
|
回覆 venuskobe 的帖子

@@ 咦 ...
Shinglo2018
|

好準時既BB !
我依家夾左係屬狗同屬豬之間,想BB屬豬,又想佢早少少出黎 ~
freshrose
|
我放前1 後9 , 放產假前再放多幾日AL, 變左38 周開始放, 但係係屋企好悶, 果時天氣又熱, 所以我成日出街行, 唔辛苦, 一日行3個鐘BB 都唔出黎

如果可以揀最好後面放耐D ,咁先可以又照顧到BB 又可以俾自己休息得好d
Shinglo2018
|

2個寶寶 !!! 好幸福啊 !!! 你係一個勁勇敢既媽媽 ~ (我見到身邊D朋友都話湊一個已經好困身 哈哈)
Shinglo2018
|
回覆 freshrose 的帖子

我朋友都係咁講啊 覺得前面好晒時間
好奇一下你係順產 公司都俾你放前1後9 ???
freshrose
|
回覆 Shinglo2018 的帖子

俾啊, 我都生完喇, 而且就生果時都係返去坐下, 無人俾野你做, 其實都幾開心
JD930    發表於 18-12-3 10:28
Kakababeeeee
|
但想 ...

我一月一預產期啊,都係請左前一後九啊,公司都無理我(emoji),不過中間好多紅日,蝕曬啊!好驚bb中途出來,而且公司宜家比我homeoffice,五洗出門翻公司啦
Shinglo2018
|
回覆 freshrose 的帖子

等我又試下先
咁你產後重有無拎AL陪耐D BB啊 ?