點樣先可以幫BB舒緩濕疹

nobbyG
|
已經幫仔仔做左食物敏感測試,佢對蛋白質敏感,我地亦已經盡量避開呢啲食物,但係佢啲濕疹都仲係好勁~想問有咩方法可以舒緩到?
superkingdom
|
nobbyG 發表於 18-11-29 17:09
已經幫仔仔做左食物敏感測試,佢對蛋白質敏感,我地亦已經盡量避開呢啲食物,但係佢啲濕疹都仲係好勁~想問 ...

你個仔幾大?
fmf903
|
已經幫仔仔做左食物敏感測試,佢對蛋白質敏感,我地亦已經盡量避開呢啲食物,但係佢啲濕疹都仲係好勁~想問 ...

試下用麥皮沖涼呀。平時早餐食果d, 桂格原味。沖完好補濕,冇咁痕。
winniepoohy
|
好似話紫雲膏係ok,你試搽少少係bb啲皮膚睇下有冇反應先
julianachar
|
避開致敏源係好重要嘅一環,同埋要留意下BB平日用嘅產品,最好揀啲無味又係醫生推薦嘅
aprilbaby04
|

床單要勤清潔,用濾水器,用臭花草沖涼

nobbyG
|
回覆 julianachar 的帖子

如果本身只係植物嘅味道呢?
julianachar
|
回覆 nobbyG 的帖子

其實好難講係咪真係只係有植物本身嘅味道,有時啲製造商會加左=啲香薰或者香精落去,你都唔會知,所以最好都係揀無味嘅產品
迷惘夜車
|
凡係過敏都係對某種蛋白質過敏
你係邊種?
新用戶
|
我轉左用油沖涼,而家差唔多冇哂濕疹
minnielamm
|
julianachar 發表於 18-12-3 10:32
回覆 nobbyG 的帖子

其實好難講係咪真係只係有植物本身嘅味道,有時啲製造商會加左=啲香薰或者香精落去, ...
同意呀~ 無味嘅產品唔係好多, 我試過俾BB用QV baby嬰兒保濕潤膚膏都幾保濕, 對付濕疹嘅乾燥都好有效
prettywuman
|
fmf903 發表於 18-11-29 23:02
試下用麥皮沖涼呀。平時早餐食果d, 桂格原味。沖完好補濕,冇咁痕。

我都諗住係咁..但平時用既食具有油..咪要另外買一個煲煮溶左麥皮先?
Maggie905
|
我女以前都好勁... 試過有次凌晨r到流唒血全身一點點走去睇急症

之後用physiogel 藍色隻沖涼, 一星期一次用aveeno 燕麥冲涼粉(大前提係呀b對燕麥無敏感), 再幫佢勤力d做保濕...
so far touch wood 依家皮膚叫做幾靚仔
wmkcnw
|
除左食物, 塵蟎都係元兇。

床墊我會用蒸氣熨斗, 每星期蒸熨底面 (或者用蒸氣塵蟎機)
冷氣要每年搵人洗, 然後加3 m filter。

得閒要帶佢去草地或沙灘接觸下大自然, 草, 泥沙, 聽講小孩太少接觸大自然, 長大容易皮膚敏感。
blinkgogo
|
食益生菌
lawgabbi
|
一黎要避開致敏源, 二黎要揀d溫和d嘅沖涼, 係個時睇醫生咁教我嘅...我依家都幫細仔轉左用QV隻bath oil, 冇色冇味同埋沖涼水唔好過熱! 沖完要即時搽cream, 咁樣應該會好好多