朋友家人剛過身,我可以上她家嗎?

redhot
|
如題,請賜教
redhot
|
請問有人知呢啲傳統嗎?anybody help?
siulili
|
回覆 redhot 的帖子

如果你唔介意係可以嘅,只係你朋友和家人不應到訪朋友家。
momofish2002
|
redhot 發表於 18-11-29 23:43
如題,請賜教

我以前屋企人過身,朋友有上我家,我朋友亦話百無禁忌叫我去她家,其實睇你避唔避忌!
TMC3012
|
可以呀, 不過最好問下人地介唔介意
good_pig
|
你唔介意, 你同住的家人唔介意就OK了

mother904
|
一般人不會去喪家,但如果你百日內無紅白二事在身,只要你不介意便沒問題了。
redhot
|
mother904 發表於 18-11-30 00:06
一般人不會去喪家,但如果你百日內無紅白二事在身,只要你不介意便沒問題了。 ...

佢父母請我幫忙陪佢,好難推
yokulami
|
你上去係無問題的
redhot
|
yokulami 發表於 18-11-30 00:12
你上去係無問題的

咁就好喇,我唔怕我自己,只怕累到家人。
mother904
|
redhot 發表於 18-11-30 00:11
佢父母請我幫忙陪佢,好難推

其實只要你冇紅白二事,你上佢上她家是沒問題的,除非你介意。
mother904
|
redhot 發表於 18-11-30 00:16
你家中有沒有年老多病的人?如果有,約朋友出外開解她吧,讓你和家人都安心。

water_ma
|
探喪,可以的
hakbb
|
如題,請賜教

上佢家可以,佢唔可以去人家
bosch
|
redhot 發表於 18-11-30 00:16

呢d 野話唔埋,有賴事時至黎賴就唔好。既然你有顧忌係咁就唔好上。約出黎得唔得?
redhot
|
bosch 發表於 18-11-30 04:43
呢d 野話唔埋,有賴事時至黎賴就唔好。既然你有顧忌係咁就唔好上。約出黎得唔得?
...

約得到我會約呀,但佢唔願出街,我又受人所托
redhot
|
mother904 發表於 18-11-30 00:28
你家中有沒有年老多病的人?如果有,約朋友出外開解她吧,讓你和家人都安心。

...

不同住的父母算唔算家中老人?
angiehouse
|
如題,請賜教

你甘問即系有所照顧慮,為求心安理得,吾好上住
tsung
|
mother904 發表於 18-11-30 00:06
一般人不會去喪家,但如果你百日內無紅白二事在身,只要你不介意便沒問題了。 ...

mother904
|
redhot 發表於 18-11-30 07:55
不同住的父母算唔算家中老人?