論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

首先之前出post 話唔捨得舊姐姐走,到今日已經走左第5日了,仍好掛住佢,尋日佢update facebook 原來趕返去見男友(the first time meet you), 仲以為佢又幾趕返去照顧兩個仔(佢離左婚的), 講返新姐姐,老實頭兩日好唔慣,由一個好叻煮飯,lee 個唔太識煮(請佢時是知的), 之前個好聰明,但lee 個有d 蠢,加上言語上大家溝通唔明,但昨天開始我欣賞佢了,她很清潔,真的,我們穿開的拖鞋她也洗得很乾淨,之前廚房簡直唔太敢入太污漕,到而家廚房洗手間很乾淨,之前不穿拖鞋根本就腳板黑哂,而家地下很乾淨,雖然不應同以前比較,大早請姐姐都知佢不醒目,老公話最緊要肯做勤力,家裏清潔住得舒服

侯爵府

SofiaNg505 發表於 18-11-30 05:33
首先之前出post 話唔捨得舊姐姐走,到今日已經走左第5日了,仍好掛住佢,尋日佢update facebook 原來趕返去 ...

我覺得最緊要家居清潔,因為放工入屋見到屋企整齊,成個人心情都唔同……煮飯好唔好食就好講興趣,我要求普普通通就得

另外,舊姐姐就唔好再諗,大家文化觀念唔同,可能遲d又會喊住返黎搵你,叫你請返佢

男爵府

回覆樓主:

醒目既人通常會懶啲。所以講野太叻我數唔請。

你新姐姐唔醒目但勤力肯做的話都可以長keep。不過最怕佢做到咁上下變質 (多數會) 咁就會變得又笨又懶。笨人就係咁, 出去聽朋友講兩句以為真係可以 skip 好多家務。記得對啲笨人要管得嚴啲, 否則激死你

wcpcelia    發表於 18-11-30 10:20

子爵府

SofiaNg505 發表於 18-11-30 05:33
首先之前出post 話唔捨得舊姐姐走,到今日已經走左第5日了,仍好掛住佢,尋日佢update facebook 原來趕返去 ...

即係你之前的姐姐煮餸叻但清潔唔得?

大宅

AWma 發表於 18-11-30 22:09
即係你之前的姐姐煮餸叻但清潔唔得?

yes, 煮好叻,煲湯一流,但完全不清潔

子爵府

我好怕工人污糟,因為直覺覺得佢咁污糟,煮飯時應該都沒有將食物洗乾淨就煮,不太敢食。

wcpcelia    發表於 18-12-1 16:33

首頁

尾頁

跳至