做ftm好無安全感

angela0228
|
我想返工,想有自己既人工,但返工真係跟唔到小朋友既功課/學業,我知道為左一己私利犧牲小孩真係好唔岩,進退兩手........
幸運是對手
|
去補習社
mariyar
|
angela0228 發表於 18-11-30 07:29
我想返工,想有自己既人工,但返工真係跟唔到小朋友既功課/學業,我知道為左一己私利犧牲小孩真係好唔岩, ...

唔覺有抵觸
我返工
3個小孩
4年級丶1年級、K1
每日放工返屋企我都親自跟功課
學校有活動我同老公都盡量請假出席
我好愛小朋友
小朋友都好痴我
跟我返工完全無抵觸
我亦唔覺我「自私」喎
anna59
|
返工好D,可以儲番多D錢退休,假如老公有乜事都仲有一份糧頂住
Myy4.myy4
|
我想返工,想有自己既人工,但返工真係跟唔到小朋友既功課/學業,我知道為左一己私利犧牲小孩真係好唔岩, ...

我明你,成日覺得自己要靠人,讀咁多書但喺屋企做ftm...但返工又驚miss out小朋友成長期,真係好矛盾
namnamnamlolo
|
我一樣矛盾中
其實都跟到功課
但感覺小朋友小學階段最需要媽咪
好想多d係佢身邊
我仲要有2個
老公支持
不過係錢方面
到時會無乜錢儲
好處係唔洗請工人
俾返個房2個小朋友訓
李露眉
|
mariyar 發表於 18-11-30 07:35
唔覺有抵觸
我返工
3個小孩

李露眉
|
咁穩part time. 或唔洗ot既工就得啦
kitbebe
|
咁無安全感就唔好做FTM啦!! 何必難為自己!!
panyeung
|

大把wM 跟到功課㗎
洋蔥頭媽咪
|
返唔返工我都唔主張要跟孩子功课,要培養小朋友責任心,自己的事要學習自己負責。至於培伴孩子,在職须然未必隨時可以,但一樣可以盡量安排,在職家長嘅孩子一樣可以品學兼優,冇话唔得嘅。
怪獸青BB
|
跟功課嚟個問題,我個人覺得好無謂,有老師有補習社,如果自己跟得比佢地好,甘我翻學翻補習社做乜,又容易有衝突wor,搵著自己嚟玩
good_pig
|

呢個問題,之前有冇諗過
OHIMESAMA
|
如果你冇安全感,做FTM都唔會做得開心,
咁對你D仔女都會有影響,不如出去做嘢好。
艾菲BB
|
小朋友幾大?可唔可以趁佢返學時間做住part time先?比時間自己慢慢習慣放手,亦比小朋友慢慢習慣自己負責返功課
Herobear
|
不如搵份輕鬆d嘅工作
我自己放工跟功課,默書
返2份工好累,但我自己會將精力盡放小朋友身上
自己跟好處:知道小朋友強弱處,可以重點提升
係勞氣,不過自己寶貝,你最了解佢性格
有咩問題可以準快解決
要做ftm,我覺得要完全冇經濟壓力先得
加油
baby'sbreath
|
我反而因為覺得我小朋友太依賴補習社,所以先轉FTM自己湊返。開頭都有跟下,跟住慢慢放手。小朋友自己有返責任心,成績仲比以前有補習社有進步tim。雖然開頭我轉FTM真係好唔慣,但慢慢就會習慣喇。睇到小朋友有進步,覺得之前既勞氣都值返哂
Herobear
|
另外有一點我經常提自己
自己讀咁多書一定唔會浪費,可以教返自己小朋友亦係一種幸福
雖然好辛苦,冇時間瞓
工作方面我只要準時放工年年加人工就算
brindlewin
|

從來唔明點解返工=損害子女利益?
我直情係反感。
oni2
|
咪返工囉
搵part time 都得架姐
full time 都得,放學後去補習班(即功課班)
回家後再跟一跟功課/默書
只係每一日都好忙好充實,到時可能覺得冇自己時間添