自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 18-11-30 07:56
返唔返工我都唔主張要跟孩子功课,要培養小朋友責任心,自己的事要學習自己負責。至於培伴孩子,在職须然未 ...

認同。
除了襁褓期真係需要貼身料理,隨住成長係應該重視發展佢個人自理能力。谷佢識3千字科科滿分,但要衣食行都要幫/催/提個不停,其實本末倒置。

男爵府

angela0228 發表於 18-11-30 07:29
我想返工,想有自己既人工,但返工真係跟唔到小朋友既功課/學業,我知道為左一己私利犧牲小孩真係好唔岩, ...

返工就係為左一己私利犧牲小朋友?
人地做藝人,四個小朋友都港大畢業喎!如果你咁諗就唔好呻,係你自己的選擇。

男爵府

返唔返工我都唔主張要跟孩子功课,要培養小朋友責任心,自己的事要學習自己負責。至於培伴孩子,在職须然未 ...

唔跟功課會人比你話放養,不負責任架

珍珠宮

YAC0601 發表於 18-11-30 08:55

講真,細時最討厭大人咁熱心跟功課
堂佢地又冇得上,但指指督督又未必啱,浪費時間仲多 我真係做錯,改正都係重新學,想省改正咪下次上課專心些/多同學切磋下難題

大宅

兼職吧 冇對錯的
你做fm 唔代表小朋友成績就會好好
心理平衡最緊要。
有錢起碼有咩事都可以傍下身。

象牙宮

2024年龍年勳章

我想返工,想有自己既人工,但返工真係跟唔到小朋友既功課/學業,我知道為左一己私利犧牲小孩真係好唔岩, ...

搵份準時5:30放工、不用出trip嘅工.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

YAC0601 發表於 18-11-30 08:55

唔跟功课並唔代表就係放養,贴身跟住绝非好事,孩子責任心必須從小建立。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我都返工,但每日放工先係戲肉:功課、溫書、默書。。。忙過早上返工時間。

暫時跟到,不過小朋友肯自動自覺會更好。否則,每晚爆幾次血管。

同埋,唔好覺得自己萬能,有時即使你24小時倍住佢,都未必幫到佢,quality time重要過quantity time。

公爵府

回覆樓主:

讀小學後其實佢放學番到屋企抖一陣,如你唔遲放工中間只係相差一兩個鐘。返工ok呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

其實如果係小學生既,你放工後只跟基本功課,六/日先溫書係可以架。 不過你反而要諗放學後邊個睇小朋友,呢樣先最難。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

brindlewin 發表於 18-11-30 09:10

講真,細時最討厭大人咁熱心跟功課

小學1,2年級係要跟下。
要教佢地自己解決問題,到小3已經可以放手。
我就算做ftm, 都唔會貼身跟。
你若盛開, 蝴蝶便來!

琥珀宮

初小要跟下,慢慢訓練佢自己做
見過唔少,唔識企晒係度,慢慢失去學習嘅動力

珍珠宮

mariyar 發表於 18-11-30 07:35
唔覺有抵觸
我返工
3個小孩

都要視乎收工時間同份工嘅性質嘅,如果OT得夜,或者做sales收10點,點理到細路功課?

伯爵府

YAC0601 發表於 18-11-30 08:53
返工就係為左一己私利犧牲小朋友?
人地做藝人,四個小朋友都港大畢業喎!如果你咁諗就唔好呻,係你自己的 ...

認同,返工啫,唔使講到一己私利犠牲小朋友咁嚴重呀

我係ftm,我都唔打算自己跟功課,我唔覺得跟功課促進到親子關係,破壞就有

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實我唔覺得做FTM會冇安全感...
我諗....大多數女人既安全感...都係6,7成係黎自
收足家用...有私己就唔會冇安全感呢...

如果真係唔夠安全感...
又唔想冷落孩子....咪去搵PT囉...
依家D小朋友都返全日...回家都OVER 4PM囉...
真係PT都有好多選擇...
雖然PT係少一半人工..但時間又多番一半出黎用...
幫補下自己既安全感...又可以全面TAKE CARE番小朋友...

就算返全職..搵岩時間既工...
一樣可以全面TAKE CARE小朋友..
只係..你個人可能會累D...

如果小朋友重細..都係返下PT算啦...

伯爵府

WM都要跟功課

子爵府

redhot 發表於 18-11-30 09:43
都要視乎收工時間同份工嘅性質嘅,如果OT得夜,或者做sales收10點,點理到細路功課?
...

咁咪搵份準時放工
唔洗0T嘅工囉
我連續4個星期五都做到10:00先返到屋企
年年一定有一個星期出trip
我仲好enjoy出trip添
間唔中離開下比自己出去見識下
都係一件好事

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

10A 港姐媽咪一直都有返工

男爵府

樓主小朋友有幾大? 如果讀緊幼稚園就返吓PT, 大D既話搵份就到自己時間既全職,D小朋友一升小學就返全日咁濟,放學都去補習社,都唔駛你點睇住佢功課

公爵府

回覆樓主:

學業我覺得冇所謂,自己跟都唔一定比補習社好,我係最怕小朋友唔舒服唔識講,工人又發現唔到,我仔幼稚園期試過幾次突然發燒抽筋,入一入院就十日,以前真係好驚,大左冇事但醫生都話要長期觀察

首頁

尾頁

跳至