自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

夜更11 點至早上6點

大宅

做part time 囉,有個平衡

大宅

zukieem 發表於 18-11-30 10:10
樓主小朋友有幾大? 如果讀緊幼稚園就返吓PT, 大D既話搵份就到自己時間既全職,D小朋友一升小學就返全日咁濟, ...

我都係打緊呢個算盤

zukieem    發表於 18-12-3 14:34

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

angela0228 發表於 18-11-30 07:29
我想返工,想有自己既人工,但返工真係跟唔到小朋友既功課/學業,我知道為左一己私利犧牲小孩真係好唔岩, ...

其實長遠系要訓練
小朋友自律地管理好自己責任
在職媽媽都可以做跟學業上既野
睇你点去安排 点去教小朋友

男爵府

我有個朋友FTM湊兩個
成日話好想出番黎做野, 但係得個講字
佢老公都支持佢出番黎做, 請埋工人, 叫埋老爺過黎幫手
但係佢就搵好多藉口推三推四, 話唔放心, 又話跟唔到功課, 又話唔知搵乜工好, 其實有心就一早實行左啦
講到尾事在人為啫

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

brindlewin 發表於 18-11-30 08:40
從來唔明點解返工=損害子女利益?
我直情係反感。

我係WM, 女中學,仔都高小。我返工係想自己財政獨立,用錢都爽手啲,同佢地去玩去食也可有錢用。仔女都好痴我,出街仲要爭住拖我的,點維持親子關係同工作,都要睇你係靠工人定善用工人,唔係有佢就唔駛自己湊的。
有朋友生1個,有返工,但工人放假就哎救命,咁咪就係太靠工人囉。

大宅

返工既人工都係使返係細路度,唔會覺得對佢唔住

珍珠宮

回覆樓主

我唔覺得兩者唔可以共存,我女細時都係佢自己攪掂功課,讀書係佢責任,佢當然要自己攪掂啦...我要求佢唔可以欠交一次,默書自己溫,一定要在85分以上!測驗考試先會同佢跟下!

珍珠宮

goo_littlebb 發表於 18-11-30 11:28

我係WM, 女中學,仔都高小。我返工係想自己財政獨立 ...

我自問性格長困家中處理家事非我所長,亦唔想把家庭當事業。況且我父母都係雙職,成長中從未覺得缺少了對我地關懷,返而自細習慣自理,好多事自信有能力面對 。
我仔同湊佢大嘅姐姐好好感情。但佢知道父母對佢關愛唔會少,放工返家/放假,我地一直係全接管,不假手傭人。
你説出重點:係善用姐姐同依賴姐姐嘅分別。
我仔讀書唔算標青,但我欣賞佢會立目標努力,我地鼓勵亦接受佢唔係一次就做到完美。仲記得佢細個攞住公共圖書館個名單話想去齊所有,咁我地個個星期去一間......連流動圖書車都要伏埋 依家中四,出街會拖我,唔好走失

首頁

尾頁

跳至