0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB已經5個月大,食奶同訓覺都唔係好乖. 話說BB好喜愛媽媽,但奈何媽媽就係唔夠奶, 由BB出生開始, 最多都係泵得3OZ,到依家,每次泵30分鐘都係最多得2OZ. BB差不多每次食樽都爆咸, 要=佢差不多訓著就可以食曬6OZ奶, 好多GROUP都話不停埋身,就可以夠奶,我曾經係佢第一個星期試過,埋身完,一放低就咸,佢真係唔夠飽
好想全人奶,因為佢真得好喜歡埋身,唔喜歡奶樽,所以有時覺得自己好似欠左BB, 每次佢食樽爆咸,婆婆話佢唔乖,其實可能係佢由2個月開始已經分到媽媽同奶樽,佢只係唔喜歡食樽,只可惜我滿足唔到佢的需要,到依家,我係要工作的,奶又唔多,每次要泵3次先剛剛夠佢一餐,感覺奶越來越少,其實已經無限次想放棄,但係因為BB太喜歡啜,所以堅持到依家,但係屋企人覺得,你又唔夠奶,佢因為埋身,所以食樽又唔乖,你唔好比佢食啦...依家BB可能已經當我係奶咀吧啦,喜歡啜到訓,家人沒有人支持再埋身吧. 全屋人訓曬,埋身完,再補奶樽餵埋BB,再拍埋訓,再去泵奶,果種心情真係好單吧.

又要泵,又要埋身,又要洗奶樽,又要洗泵,真係好疲倦, 就來6個月加固, 可唔可以唔再泵,不再擔心KEEP住個少少奶, 直接比BB當奶咀,可以嗎?其實如果無奶,係咪唔好比BB啜?我唔想取走BB的安全感,但係,有時,佢可能係因為肚仔餓,所以半夜成日醒,我比佢埋身,但係又滿足唔到佢,我半夜比佢埋身,我又好似無訓, 心又會想,其實我係咪唔應該比佢再埋身? 咁佢食樽係咪會乖D, 訓覺有會好D.......作為身手媽媽,我都唔知應該怎樣才是對BB最好.

別墅

點解要覺得餵唔到人奶就欠咗bb?
唔夠人奶咪奶粉囉,又唔係毒藥,何必要辛苦自己搞到咁大壓力?睇開啲個人先會開心啲,成日咁愁阿b會吸晒啲負能量跟住唔開心

利伸:我仔食緊人奶+奶粉

大宅

你要改變一下個心態 唔夠奶唔係欠左bb
你由一開始已經係負面嘅狀態
心情差 無休息 都係會好影響造奶

連續啜5個鐘 唔覺得會對做奶有幫助
只會令bb當你奶咀 而你又攰上加攰 更加無奶
Bb肯唔肯食樽 係習慣返黎
你一日唔放手俾佢試 佢永遠唔會接受

既然已經無奶 做乜仲要辛苦自己泵?
既然bb半夜唔醒 點解仲逼佢埋身?
其實你已經盡左力 6個月可以開始加固 不如你收拾心情
放啲心機係第二度 努力整好味嘅副食品俾bb
湊bb湊到每日苦瓜乾咁 bb個成長環境都唔會開心架
加油啊 媽媽!

複式洋房

回覆樓主:

我都係一名窮媽媽。阿B就快兩個月,一日食得一餐泵奶,其他餐食水奶。我明白你心情。本來都谂住全人奶。想顺產最後要開刀,諗住最初奶少係咁原因,但後來追奶最多每次泵得3oz,左右,通常得2oz.陪月煲好多谷奶湯都唔得。埋身餵阿B啜幾啜就唔再啜,最後餐餐都要補奶水。一個月後陪月走咗老公又返工,得我一個人揍。依家我一日只有時間泵三次奶,儲埋只夠佢一餐。最初都覺得自己好失敗,欠左B B,我都有喊過。但諗返我阿媽同好多媽媽都係餵奶粉我同其他人都係咁大,同埋依家D奶粉型養都好接近人奶。都唔好俾咁大pressure自己。

別墅

我bb20日大,佢因為出世時住院一星期食慣奶咀,埋身唔係好肯食,我都好似你咁冇咩奶,飲咗、食咗催奶嘅食物,每次泵都係100ml上下,唔夠bb食,都曾經覺得自己冇用,覺得點解埋身唔成功又唔夠奶比bb,但我覺得我已經盡力就可以,冇話欠唔欠bb,我bb基本上食5餐人奶3餐奶粉,記住最緊要bb健康就得,放鬆啲媽媽,bb會感受到你嘅情緒㗎~

男爵府

babyyanyanpig 發表於 18-12-1 02:23
BB已經5個月大,食奶同訓覺都唔係好乖. 話說BB好喜愛媽媽,但奈何媽媽就係唔夠奶, 由BB出生開始, 最多都係得3 ...

唔好比甘大壓力自己,我都唔係多奶,一直只係泵出黎比bb飲,都覺得自己愈來愈小奶,所以係依個零星期先教佢埋身,因為我係生佢個陣臨時變左開刀,之後唔同病房,同埋佢個咀太細一直埋唔到,同埋一埋身就推開我,我老公個陣都唔支持我埋身,但到佢依家再大隻啲先比佢埋返,所有野平常心啦,唔好甘大壓力

大宅

回覆樓主:

其實俾自己咁大壓力,只會越來越少奶

大宅

回覆樓主:

母乳只有媽媽先比到bb,壓力大同孭左個責任上身係人之常情,我都係窮媽,頭1個月都好唔開心,見到你話夜晚埋身拍訓教泵奶洗樽,我諗返起果段日子有幾咁痛苦,幾經辛苦捱住眼訓泵左咁耐都係得少少,都唔知喊左幾多個夜晚,基本上其他人講咩都入唔到耳,係靠自己叮1聲諗通,而家有就泵冇就算,留返多d時間同bb傾計同玩,我相信呢樣都係重要,祝你早日諗通,可以開開心心咁去享受湊仔既樂趣

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得你太嚴重喇講得,你放鬆D心情喇,心情都會影響奶量架。而且你話之前俾佢埋身咗5個鐘,我覺得佢已經系當咗你系人肉奶咀喇。從而家開始,有幾多奶就餵幾多,唔好有負擔亞!

大宅

mtcat 發表於 18-12-1 03:40
點解要覺得餵唔到人奶就欠咗bb?
唔夠人奶咪奶粉囉,又唔係毒藥,何必要辛苦自己搞到咁大壓力?睇開啲個人先 ...
奶粉不是毒薡,只係BB唔喜歡食樽,只喜歡埋身,但我又滿足唔到佢,所以先覺得好似欠左佢,否則,佢可能已經係肥B了。

大宅

babyyanyanpig 發表於 18-12-1 02:23
BB已經5個月大,食奶同訓覺都唔係好乖. 話說BB好喜愛媽媽,但奈何媽媽就係唔夠奶, 由BB出生開始, 最多都係得3 ...

你有得埋身bb已經好幸福喇,我大仔時都係唔夠奶,更加唔肯埋身。我同自己講半人奶咪加長佢食人奶既時間囉…之後一直做泵媽,泵2餐先夠佢一餐,一直泵到阿仔15個月先掛泵。佢現在已經4歲喇,見到細b埋身食都話要食奶奶。仲話記得媽媽奶好好味,所以盡力啦,有幾多俾幾多,信自己,保持輕鬆愉快心情,試下半夜唔好埋身轉泵出來,都有助keep住奶量。加油

大宅

esssss 發表於 18-12-1 05:17
你要改變一下個心態 唔夠奶唔係欠左bb
你由一開始已經係負面嘅狀態
心情差 無休息 都係會好影響造奶
依家心情已經好好多,早一個月就因為人奶呢個問題就差不多抑鬱,依家已經沒有了. 半夜係BB醒,仍醒好多次,埋身係最好方法去立即安撫佢, 可能佢當係奶咀,但真係好WORK.你都是餵人奶的嗎?

大宅

我要做媽媽 發表於 18-12-1 09:48
我覺得你太嚴重喇講得,你放鬆D心情喇,心情都會影響奶量架。而且你話之前俾佢埋身咗5個鐘,我覺得佢已經系 ...
心情已經好多了,只係煩佢唔食奶樽,所以食得少JIE.....希望加固會好些

別墅

其實母乳係好,如果無亦唔洗免強
我媽話以前佢地都係餵奶粉,佢話係近年政府不停洗腦話母乳點點點!其實都不知有幾多人係餵奶粉,不要太大壓力
奶粉媽:)bb現在5個月非常健康,重得好好

侯爵府

babyyanyanpig 發表於 18-12-1 11:42
依家心情已經好好多,早一個月就因為人奶呢個問題就差不多抑鬱,依家已經沒有了. 半夜係BB醒,仍醒好多次,埋身 ...

我都係人奶問題搞到好崩潰,不過而家打算收奶,其實食奶粉都可以好健康,反而而家減產我精神負擔仲細

大宅

freshrose 發表於 18-12-1 13:10
我都係人奶問題搞到好崩潰,不過而家打算收奶,其實食奶粉都可以好健康,反而而家減產我精神負擔仲細
...
其實食奶粉係完全無問題,只係我B喜歡啜,雖然少,我先繼續泵奶,保持住,希望餵到6個月.

咁係收左奶未?有時想收都唔容易.

大宅

miumiu419 發表於 18-12-1 11:46
其實母乳係好,如果無亦唔洗免強
我媽話以前佢地都係餵奶粉,佢話係近年政府不停洗腦話母乳點點點!其實都 ...
咁就好啦.

我個B成日唔洗樽,越來越瘦,我都好頭痛...

大宅

我係餵人奶餵咗一個月就無奶喇,後嚟轉咗奶粉。

大宅

hohoyin731 發表於 18-12-1 09:41
母乳只有媽媽先比到bb,壓力大同孭左個責任上身係人之常情,我都係窮媽,頭1個月都好唔開心,見到你話夜晚埋 ...
所以我都打算餵到6個月就唔泵,佢喜歡啜就由佢, 只希望加固之後佢可以食好少少,訓好少少,咁就好啦...

多謝你明白我......只有經歷過才會明白...

大宅

cpycpyhelen 發表於 18-12-1 08:19
唔好比甘大壓力自己,我都唔係多奶,一直只係泵出黎比bb飲,都覺得自己愈來愈小奶,所以係依個零星期先教 ...
加油呀,媽媽,其實係我第一個月唔識泵, 不過,沒有得再想回頭, 如果有第二個BB可能會好D,HAHA...

首頁

尾頁

跳至