夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

中左居屋號碼,但準備攪離婚,之前申請表寫左一家4口,咁c6仲買唔買到?

大宅

Katebei 發表於 18-12-1 03:36
中左居屋號碼,但準備攪離婚,之前申請表寫左一家4口,咁c6仲買唔買到?
...

中左第幾粒先?

複式洋房

stella^^ 發表於 18-12-1 07:23
中左第幾粒先?

1呀

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果你2公婆唔打算爭間居屋,咁咪照買之後離婚一方退出,留下既負責供樓同小朋友继續住。
但萬一倾唔掂冇共識,寕願今次放棄唔買,離完婚再重新打算。

複式洋房

5R2H 發表於 18-12-1 14:56
如果你2公婆唔打算爭間居屋,咁咪照買之後離婚一方退出,留下既負責供樓同小朋友继續住。
但萬一倾唔掂冇共 ...

我都有諗過,不過又要等一段時間,個c6話好難得抽中叫我幫下佢買左先離婚,但居屋一生人只可抽一次,我怕第時我無得再抽(因我唔知可唔可以第時再入紙申請)

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Katebei 發表於 18-12-2 00:51
我都有諗過,不過又要等一段時間,個c6話好難得抽中叫我幫下佢買左先離婚,但居屋一生人只可抽一次,我怕 ...

視乎因乜要離婚

公爵府

牛年勳章

我都有諗過,不過又要等一段時間,個c6話好難得抽中叫我幫下佢買左先離婚,但居屋一生人只可抽一次,我怕 ...

香港人, 買樓好像緊要過離婚, 唉! 唔洗成全任何一方, 既然決定分開, 為何耍將一生人一次既機會, 給對方呢? 大家仍可以有各自自己的未來和需要

大宅

CMMANDY 發表於 18-12-2 09:12
香港人, 買樓好像緊要過離婚, 唉! 唔洗成全任何一方, 既然決定分開, 為何耍將一生人一次既機會, ...

樓主你須知道一世人一次机會?攪得離婚段関係都玩完啦?清醒吓為自己打算把!

別墅

畀面勳章

回覆樓主:

其實我覺得小朋友同邊個住咪邊個要囉! 咁至少有個地方小朋友安安定定!

大宅

你都話一生人只得1次,你今次買完再除名,日後你無得再申請屋居,什至遲d再推行「首次置業」,因為屋居你曾經擁有過,自私講句,既然都離婚,點解要幫佢上樓?????

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

咁點可以阻止到?雙方簽名?
咁要小心冒簽
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

其實係咪一定要離婚?有冇挽留餘地?

伯爵府

入紙申請到攪珠只是幾個月時間,關係就由有計劃置業去到離婚階段,有點不可思議

複式洋房

菇芝bebi 發表於 18-12-2 23:40
入紙申請到攪珠只是幾個月時間,關係就由有計劃置業去到離婚階段,有點不可思議
...

你覺得不可思議,計劃短短置業就短短幾個月?我相信香港人正常都由未結婚前已經開始諗定吧。
以前無樓同佢屋企人住,引發好多好多問題,我為左仔女忍左好多年,到好似諗通時想做個決定,無啦啦又咁好彩中左,我所以出post,係因為c6都係想第時仔女有樓住,我地關係有問題,但我地有共識係好好好錫對仔女,所以唔清楚先咁問離左婚有無得買居屋,

其實你亦無需要講呢啲說話,家家有本難念的經,有問題就係有問題,人家決定要做單親媽媽已經不容易了。

複式洋房

CMMANDY 發表於 18-12-2 09:12
香港人, 買樓好像緊要過離婚, 唉! 唔洗成全任何一方, 既然決定分開, 為何耍將一生人一次既機會, ...

多謝提醒,但我不知道離婚後可不可以再買居屋。

複式洋房

heidys 發表於 18-12-2 14:57
咁點可以阻止到?雙方簽名?
咁要小心冒簽

多謝提醒

複式洋房

In2c68 發表於 18-12-2 13:49
其實我覺得小朋友同邊個住咪邊個要囉! 咁至少有個地方小朋友安安定定!

我都有諗過小朋友呢方面問題

複式洋房

Dada^(00)^ 發表於 18-12-2 14:41
你都話一生人只得1次,你今次買完再除名,日後你無得再申請屋居,什至遲d再推行「首次置業」,因為屋居你 ...

多謝提醒,但其實我不知道離婚後可不可以再買居屋

複式洋房

stella^^ 發表於 18-12-2 10:38
樓主你須知道一世人一次机會?攪得離婚段関係都玩完啦?清醒吓為自己打算把!
...

居屋同六合彩一樣咁難中,但如果為仔女著想的話你會點選擇?買左先離?定照放棄?我真係好煩

伯爵府

Katebei 發表於 18-12-3 00:16
你覺得不可思議,計劃短短置業就短短幾個月?我相信香港人正常都由未結婚前已經開始諗定吧。
以前無樓同佢 ...

嘩!惡到咁其實你係想自己要間居屋又要做單親媽媽,另一問題係如果間屋無佢名,就唔洗諗佢會供樓,甚至首期,你要自己一個人供,唔好咁天真以為可以要屋要仔女人要膳養費,男人衰起上黎可以一毫子都唔俾,如果佢係咁靠得住,又點會攪散頭家呀

首頁

尾頁

跳至