結婚,婚宴的煩惱,雖說是二人的問題

KikiAc
|
發覺根本不能滿足全世界!
KikiAc
|
KikiAc 發表於 18-12-1 17:20

唔擺酒,只係兩家人聚餐!
身邊朋友親戚又話太求其,又被要求攪所有禮儀(男女家都只想一切從簡,所以好多野無做)因為唔係擺酒,無租晚禮服,又被人話咁唔大體
iammisslee
|

無錯!話就話你哋自己決定,問佢哋又話無所謂無意見,但落左訂後,就嫌三嫌四。
felicesmile
|
如果你明知不能討好全世界, 咁你就要學會 say no.
puppydingo
|
felicesmile 發表於 18-12-1 17:31
如果你明知不能討好全世界, 咁你就要學會 say no.

Agree
當時我就係咁
lingfu
|
三姑六婆可以叫佢地收嗲
最多滿足下父母
但都要識say no
唔係只會俾人睇住恰
candysandy
|
我老表好嘢,逢親有人呀G呀左,多多意見,就彈一句“邊個比錢邊個話事”,繼續呀G呀左就加多句“歡迎贊助” 之後d閒人就會靜晒。
Poyau    發表於 18-12-1 21:03
yumui61    發表於 18-12-1 17:58
love2talk
|
candysandy 發表於 18-12-1 17:39
我老表好嘢,逢親有人呀G呀左,多多意見,就彈一句“邊個比錢邊個話事”,繼續呀G呀左就加多句“歡迎贊助” ...

歡迎贊助
家文
|
何必理會啲三姑六婆?自己鐘意,四大長老無意見就得啦
KikiAc
|
我老表好嘢,逢親有人呀G呀左,多多意見,就彈一句“邊個比錢邊個話事”,繼續呀G呀左就加多句“歡迎贊助” ...

好叻!
紅酒都叫我買幾枝,話要每枱放一枝才體面,得三圍屋企人,只有兩,三人會飲,即係都唔知做比邊個睇
KikiAc
|
lingfu 發表於 18-12-1 17:33
三姑六婆可以叫佢地收嗲
最多滿足下父母
但都要識say no

講左自己意見,但繼續比人話,真係唔開心!
Charlotte_mom
|

高招
我都面對過樓主呢個問題,亦非常贊同「邊個俾錢邊個話事」說法
唔企硬,到最後就好似我咁,自己俾完錢發現所有野唔係自己想要
tester5
|

愛情,是你兩個人既事。
婚姻(包括婚宴),一向是兩個家族的事。
奉勸你一句,這只是一個開端,婚後還要面對更多問題,解決到,你就正式長大了
加油
大肥羊
|
KikiAc 發表於 18-12-1 17:43
好叻!
紅酒都叫我買幾枝,話要每枱放一枝才體面,得三圍屋企人,只有兩,三人會飲,即係都唔知做 ...

買cheap野咪得囉
佢哋鬼知咩
cassie0025
|

好方法!
newcook
|
唔關事既人係0.00000000001%,點解要聽佢地意見?
Jumama2000
|

俾個like,夠霸氣。唯一可以擺脫三姑六婆把口的方法!
fingting
|

好正!
(Samantha)
|
KikiAc 發表於 18-12-1 17:27
唔擺酒,只係兩家人聚餐!
身邊朋友親戚又話太求其,又被要求攪所有禮儀(男女家都只想一切從簡,所以好多 ...

(男女家都只想一切從簡)
就唔需要理其他三姑六婆,
唔關事嘅從來都最多意見,
講完唔需要負責任吖嘛!!

(Samantha)
|

我都係呢D人!