同大力嫂都收到退税.........

大力大力
|
睇返寄來的付件才知道, 原來2018至2019的税階改了,標準税率由最高17%改為14%,其他也改低了~
ac917
|
大力大力 發表於 18-12-1 19:22
睇返寄來的付件才知道, 原來2018至2019的税階改了,標準税率由最高17%改為14%,其他也改低了~
...

我上星期都收到,好開心
小鳯
|
...

你就好,我退左唔夠比暫繳稅
pomanlife
|
...

自僱和打工一樣
大力大力
|
pomanlife 發表於 18-12-1 19:48
自僱和打工一樣

因為有個人入息免税額,所以每年公司會出花红给自己及大力嫂,這樣少比公司利得税(合法的)~
~小肥豬~
|
...

嘩!高人工一族
Hailey_Lam
|
stagea
|
tumpling
|
~小肥豬~ 發表於 18-12-1 20:09
嘩!高人工一族

分唔到你認真定玩野
Poyau
|
慳唔少
mandy952
|
大力大力 發表於 18-12-1 20:06
因為有個人入息免税額,所以每年公司會出花红给自己及大力嫂,這樣少比公司利得税(合法的)~
...

好多人都係咁做
麟媽媽
|
2018-2019 年度都未交,點解退呀?
大力大力
|
麟媽媽 發表於 18-12-1 20:50
2018-2019 年度都未交,點解退呀?

唔知喎,刚刚2封同時收到~

應該退 2017~2018 的退税及明年的預繳退稅~
Kittymummy
|
我都收到退稅支票,舊年交既額額夠cover 2018-2019既稅,仲有錢落袋,好開心
rickswim
|
真係唔知,因為都仲要交幾萬蚊
BBJOJO
|
...

係咪人人都有㗎
MsBusy
|
最高稅階都係17%喎,只係同上年有變

17/18年係2% 7% 12% 17%
18/19年係2% 6% 10% 14% 17%

即係你只交到14%, 未交到17%
大力大力
|
MsBusy 發表於 18-12-1 22:22
最高稅階都係17%喎,只係同上年有變

17/18年係2% 7% 12% 17%

當然,因為公司利得税是16%........

會計師每年都同我計好,怎樣分配才能交少些税~
MsBusy
|
大力大力 發表於 18-12-1 22:26
當然,因為公司利得税是16%........

會計師每年都同我計好,怎樣分配才能交少些税~

講緊薪俸稅,所以你第一個post寫錯,最高稅率係17%,而唔係降到最高14%,

改啦,一陣又比人插啦
大力大力
|
MsBusy 發表於 18-12-1 22:29
講緊薪俸稅,所以你第一個post寫錯,最高稅率係17%,而唔係降到最高14%,

改啦,一陣又比人插啦

税階改了~

公司利得稅,頭200萬由17%改為8.5%,差17萬~