想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

終於決定到日本IVF,並選了杉山醫院。當初決定到日本,是因為考慮到當地用藥比香港和台灣輕,副作用較少,又可以做PGS。
我和老公最初都猶豫,山長水遠走去日本做IVF,究竟可唔可行....不過,於今年9月聽完香港的講座,杉山的醫護人員講解,便決定一試。

我11月聯絡香港的顧問,交了$3,000的顧問預約費,便決定11月尾到東京初診。

大宅

Ice_127 發表於 18-12-1 19:44
終於決定到日本IVF,並選了杉山醫院。當初決定到日本,是因為考慮到當地用藥比香港和台灣輕,副作用較少, ...

我2015年去杉山ivf +pgs 生左阿仔!果時都係比$3000元!你努力呀!祝你順順利利!

大宅

終於決定到日本IVF,並選了杉山醫院。當初決定到日本,是因為考慮到當地用藥比香港和台灣輕,副作用較少, ...

加油!我係香港政府醫院一次成功率運氣好!反而朋友嘅女失敗告終去日本成功懷孕了。但係有流血要保胎!

複式洋房

謝謝大家鼓勵。
我想請問各位做過ivf 嘅jm, 你們抽卵手術時有否選擇麻醉? 我正考慮抽卵時會否要求麻醉.....如果唔麻醉是否超痛。 我暫時照卵泡(Day 8) 應該9粒,左右各4~5粒,但實質抽到幾多還不肯定...心大心細中

明天再分享初診的體驗。

複式洋房

樓主加油,祝你順利陀b
預計總共要使幾錢?

複式洋房

回覆 mikalky 的帖子

我只是去了初診,用了221,930円(未計翻譯收費),包括驗血(E2, LH, FSH,PRL, 免疫等),醫生費,陰道超聲波和排卵針藥(8天排卵藥+ 3枝 Gonalef)。其他往後費用未收,只知做PGS 每胚胎收 172,800円+8%政府稅。因我prefer BB女,所以一定要PGS,我諗這項最貴,諗起都肉赤。不過,如果唔做PGS會平好多。

複式洋房

講番預備初診時間都好倉絀 。因我這個月經期比原定早一星期,但機票已book 好,所以我唔改初診日子,於Day 8去東京初診。原本諗住初診後,下一個cycle 先開針,但12月尾醫院放假,我們只有兩個選擇,一係立即開針(幸好驗血,陰超後醫生都ok), 一係要等1月做。但考慮到下年PGS又加價,所以決定開針,12月8或9號抽卵。Day 8: 排卵藥 1粒(晚)
Day 9:排卵藥 2粒(早,晚)+ Gonalf 針
Day 10:排卵藥 2粒(早,晚)
Day 11:排卵藥 2粒(早,晚)+ Gonalf 針
Day 12: 排卵藥 2粒(早,晚)
Day 13: 排卵藥 2粒(早,晚)+ Gonalf 針
Day 14:排卵藥 2粒(早,晚)
Day 15: 排卵藥 1粒(早),照卵泡再決定抽卵於day 16 or 17

複式洋房

Ice_127 發表於 18-12-4 17:11
講番預備初診時間都好倉絀 。因我這個月經期比原定早一星期,但機票已book 好,所以我唔改初診日子,於Day ...

我之前問中介話要day3去初診,乜原來day8去初診都可以即刻進週

複式洋房

回覆 mrsladyjanet 的帖子

唔一定㗎,要醫生睇卵泡大細及驗血報告(我今年7月cycle 在香港Day 2驗過血)。所以Day 2,3去初診就最穩陣。

複式洋房

我都係東京做ivf,抽卵個時我有五粒,選左唔麻醉,但結果我覺得好痛,如果可重選我一定麻醉,呢個係我感受

複式洋房

回覆 JUDYCHAN1221 的帖子

謝謝你,等我有一個參考。

複式洋房

Ice_127 發表於 18-12-2 22:42
謝謝大家鼓勵。
我想請問各位做過ivf 嘅jm, 你們抽卵手術時有否選擇麻醉? 我正考慮抽卵時會否要求麻醉.... ...

我第一次抽三粒,忍左佢ok
第二次無麻醉抽左二十粒,落地獄!邊抽邊喊到震哂。抽完在休息息都仲飲泣緊。所以,我覺得過八粒好麻醉。 我已順產生過兩胎都頂吾到呢種難受,給您參考

大宅

LPBBDS 發表於 18-12-7 00:35
我第一次抽三粒,忍左佢ok
第二次無麻醉抽左二十粒,落地獄!邊抽邊喊到震哂。抽完在休息息都仲飲泣緊。所 ...

20幾粒卵子一定要麻啦!陰公豬!你都係日本做㗎?

複式洋房

我剛完成抽卵手術,現在休息室休息。 聴取各JM意見 ,我選了全身麻醉。做時睡着,醒了有點冤冤痛 ,像M 痛一樣,但可接受。 過一陣再聽醫生報告。

複式洋房

抽了18粒卵,好彩有麻醉,否則會痛到入地獄。 我和老公決定做6粒PGS,希望可以pass 到🙏

男爵府

Ice_127 發表於 18-12-8 12:11
抽了18粒卵,好彩有麻醉,否則會痛到入地獄。 我和老公決定做6粒PGS,希望可以pass 到🙏 ...

6粒好貴呀! Day 8開藥有咁多粒!勁呀!best of luck

複式洋房

回覆 canteen31 的帖子

謝謝!抽完卵埋單1,449,900円(約HK$101,493)。 當中HK$33,093是抽卵, 麻醉,體外授精等,PGS 用了HK$68,040。
錢花了,希望一切順利。

複式洋房

Ice_127 發表於 18-12-8 14:59
回覆 canteen31 的帖子

謝謝!抽完卵埋單1,449,900円(約HK$101,493)。 當中HK$33,093是抽卵, 麻醉,體外授 ...

請問HKD 33,093是不是包了初診檢查,針葯,抽卵,取精同麻醉

複式洋房

Ice_127 發表於 18-12-8 12:11
抽了18粒卵,好彩有麻醉,否則會痛到入地獄。 我和老公決定做6粒PGS,希望可以pass 到🙏 ...

18粒好犀利呀,請問樓主幾多歲,可否講下amh幾多啊?

複式洋房

太好喇,有得麻醉!我在政府公家做冇得揀,抽左18粒,
頭先有jm講落地獄呢下真係感到身受,
好辛苦,返到上病房大喊一場!

首頁

尾頁

跳至