㑹不會因爲醫生不收錢,而唔好意思去睇?

小鳯
|
老人家需要睇某一專科,因家人中有人是醫生,家人就介紹左老人家去佢個朋友度睇(呢位朋友就是老人家需要果一專科醫生,而家人就不是這一專科)

睇左幾次,一元也不收,但每次都有張單連藥一齊比佢,例如診金1500,藥物800,共2300,扣100%discount 2300

老人家話下次不去,因為怕欠人人情

咁我問醫生家人,怕不怕欠人人情?佢就話唔怕,老友來的

而家老人係都唔肯去

我同醫生家人講,不如叫你朋友照收錢啦,佢又話咁樣好老土,唔想同人講

其實我覺得,人地叫得你去就吾怕啦,真係難搞
cecelc
|

我最近有類似情況,

醫生無收診症費只收藥費,

雖然唔係全free,

不過我覆診時都有買野上去多謝醫生及姑娘,

買左海味及朱古力。
cherrieleung722
|
診金唔收,藥錢照收!咁會唔會大家都好
持之以恆
|
我會下次親自多謝醫生,並提議付回藥物費用。
cecelc
|
不過都唔係叫得你去就唔怕架,我面皮薄,唔會次次唔比$就走。

不過咁,如果醫生次次唔收$,掉返轉佢有家人親戚朋友需要睇你家人做果科,我相信你家人都唔會收$。

你亦可咁樣安慰老人家,唔洗唔好意思,有借有還架。
魚兒小寶貝
|
cherrieleung722 發表於 18-12-1 20:46
診金唔收,藥錢照收!咁會唔會大家都好

係囉,咁樣最好
Abbie_mimi
|
小鳯 發表於 18-12-1 20:40
老人家需要睇某一專科,因家人中有人是醫生,家人就介紹左老人家去佢個朋友度睇(呢位朋友就是老人家需要果 ...

醫生習慣,因為有機會第日佢屋企人幫襯,叫老人家唔好介意
wubobo28
|
持之以恆 發表於 18-12-1 20:48

買果籃,我們也是這樣的
小鳯
|
持之以恆 發表於 18-12-1 20:48

老人家親自問過,果位醫生答佢「得㗎啦,我會同xxx計㗎啦」

老人家當時仲以為佢會同家人收番錢
Alex123
|
老人家需要睇某一專科,因家人中有人是醫生,家人就介紹左老人家去佢個朋友度睇(呢位朋友就是老人家需要果 ...

同老人家講醫生家人其實私底下已經付錢了。

老實說,收得這個診金的專科醫生,平常收入也不會少,所以收少一個半個當義診真係無所謂。既然家人也話不怕,應該知道醫生不會計較。
可以等過時過節送點小禮物。
Nbs
|
可以送d 禮比醫生。
其實醫生/ 醫生屋企人之間好多都唔收或打折,行內習慣。
namnamnamlolo
|
俾著我都怕呀
前幾日就係
睇完個牙醫唔收我地錢
勁唔好意思架
bbbusy
|

這是行業的同袍互助精神
小鳯
|
Alex123 發表於 18-12-1 20:56
同老人家講醫生家人其實私底下已經付錢了。

老實說,收得這個診金的專科醫生,平常收入也不會少,所以收 ...

好提議,但之前老人都以為家人私底下比左錢

又話唔想家人破費,佢自己付擔到

我怕老人懶醒,走去

同醫生講,你直接同我收就得㗎喇
Msolivialeung
|
唔會唔睇,不過唔會冇事冇幹睇!
同埋會帶禮物!起碼俾人知道唔係想攞著數!
禮物都係得體啲既餅啊,朱古力,大啲可以果籃之類!
禮尚往來!
水草
|
佢地係咁,如你想表表心意,下次覆診可以送d靚生菓上去
bmuimami
|
差不多case,有俾藥費,冇收診金
tsung
|
wubobo28 發表於 18-12-1 20:50
買果籃,我們也是這樣的

大力大力
|
魚兒小寶貝 發表於 18-12-1 20:49
係囉,咁樣最好

X 2
blinknogood
|

我也有此經驗,我老公的屋企人是某專科的醫生,我都唔好意思上去睇,上去睇又不收診金藥費,我老公又話唔緊要,自己人不用計,但始終不是我家人,是男家的人,我好不自在,所以我盡量避免,要老公陪我才上去睇