3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

洋房

仔仔5歲,呢幾個月經常皮膚敏感(類似風籟)好痕一撻撻連眼皮頭皮都有,睇見都心痛
之前睇兒童皮膚科醫生,已開了藥連食14日再搽藥膏,點知一食完停了一日,又起返成身都係(相)
之前又試了金盞花,芫荽水,蜜糖番梘,防敏感如physogel,vaseline,俄囉立英⋯等完全唔得

屋企床單被衣服常換,淋浴露潤膚D用防敏冇特別轉換一向冇問題,飲食上又冇特別改變

想問有冇媽媽試過小朋友有類似問題,應該照如醫生講繼續keep住日日食藥搽藥膏(其實已前後食了近三星期,D藥食到佢好攰,但醫生話繼續食)?定停一陣藥等佢發哂出嚟就會好D(但又痕到眼皮都有)?定其他方法?
謝謝大家

大宅

圓圓碌 發表於 18-12-1 23:55
仔仔5歲,呢幾個月經常皮膚敏感(類似風籟)好痕一撻撻連眼皮頭皮都有,睇見都心痛
之前睇兒童皮膚科醫生, ...

我仔都係呀 佢通常係免疫力低果排就係咁。
今年k1開學,佢比同學傳染感冒到現在12月都有啲咳,開頭一個月食西藥食到佢癲,咁岩果排天氣乾燥不停出尋麻疹。 要同佢用 土銀花 / aveeno隻浸浴粉沖就有7成改善,但果3成都要靠休息同佢感冒好返先停左,而家無事了

大宅

我覺得係因為免疫低所以先會頻繁咁出呢d,可以同佢增強下免疫力,多d運動之類嘅。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

不如試下睇中醫喇,西醫一直咁食藥都唔系辦法

洋房

我個仔都有不過淨係出係塊面,兩三個鐘會自己退,我問過皮膚科醫生冇藥搽冇藥食,除非好嚴重好痕癢可以去疹所打支針即退

珍珠宮

其實就係免疫力低,至緊要係增強體質

複式洋房

我仔都試過,我用金銀菊煲水沖涼和抺患處,然後再煲金銀菊+菊花+少少冰糖飲用,幾個鐘後慢退走

男爵府

多點鍛鍊 其實我都有 我發覺一個規矩 我訓覺著褲 沖涼水太熱就會有 凍翻就會散 ,所以我多數著裙訓,沖涼水唔會太熱,而且我唔係長期有 會係一個特定時間有持續一段時間,可能係免疫力底下時。 注意身體不要過於發熱 穿著質地好重要,訓覺著紗布睡衣啦。透氣。 平時著衣服都係注意舒適性。透氣性。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我女當年又係咁,我全部野洗哂,沖涼液/洗頭全部換哂,連大人都換埋,我調轉,換返哂啲平野( 莊生baby果類)最後不藥而 癒 真係要試,換完記錄1星期,再換第2樣野
想認識多啲屯門友

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

你啲化妝品都有機會影響。
想認識多啲屯門友

男爵府

https://herbsoil.co/collections/all

濕疹用品好用

洋房

我仔個零月之前又係突然出呢d風爛,又係睇醫生食藥都無改善,都係等佢自己慢慢好,見佢咁辛苦真係會好心痛

男爵府

試下用土銀花煲水沖涼、洗面,聽講可以止痕,起碼小朋友會舒服d

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

有冇介口?我仔之前都出過,不過冇咁勁,佢又係突然間出,我同佢介口,逢有蛋做既食物都唔食,蝦,牛都唔食得,隔咗一段時間就慢慢冇再出,好返之後慢慢俾佢再試返,以家已經冇再出。

複式洋房

有需要我可pm個仔嘅醫生比你

大宅

最近我仔4歳半都突然出左一星期多,西醫唔得,而家轉左中醫,當調理下身體,希望有改善啦,真係好心痛

男爵府

Man0125 發表於 18-12-29 14:27
最近我仔4歳半都突然出左一星期多,西醫唔得,而家轉左中醫,當調理下身體,希望有改善啦,真係好心痛:thi ...
換個醫生睇下,痕真的好難頂,我之前睇-西醫,吃粒藥塗下藥膏即好返

大宅

snooma 發表於 18-12-28 18:16
有需要我可pm個仔嘅醫生比你

你好呀!我個女近日皮膚敏感好嚴重,你可唔可以介紹皮膚科醫生給我嗎?謝謝!

首頁

尾頁

跳至