有冇人都好似我咁

Carhy
|
越來越落後,鐘意買野比現錢,好少用信用卡
陽光海灘
|
Carhy 發表於 18-12-2 01:35

有呀!我都係咁!除了上網買機票、訂酒店外!其他都係比現錢!
BGCOME08
|
我係,銀包冇現金好唔實在。不過都要學吓用D電子貨幣。
Carhy
|
陽光海灘 發表於 18-12-2 01:42
有呀!我都係咁!除了上網買機票、訂酒店外!其他都係比現錢!

係啊,有d焗住要用冇辦法,有得揀都會揀比現錢
tansyneko
|

我相反,銀包長期無現金,基本上去親的舖頭都收八達通/信用卡/電子錢包, 交卡數都係網上交,d錢唔攞出嚟最開心
girlbear    發表於 18-12-2 14:47
Carhy
|
BGCOME08 發表於 18-12-2 01:42
我係,銀包冇現金好唔實在。不過都要學吓用D電子貨幣。

我最多用下8達通,不過除左用黎搭車,都好少用黎買野,其他都冇用
LamLamMummy
|
我都鐘意用現金多,八達通都冇自動增值
BBG520
|

我都係,比現金最方便同快
CMMANDY
|

穩鎮派, 唔會令自己透支, 唔洗記住找咭數
小金龜
|

俾現金冇咁易洗大左
Shekyan
|

我同老公都係,鐘意俾現金和八達通
mercurycc
|
銀包一定會袋千幾現鈔,但買野多都用電子貨幣,
除左去舊式街市外,都好小會用到現金。
mercurycc
|
BBG520 發表於 18-12-2 02:53
我都係,比現金最方便同快
有時係超市排比現金既人後面,
等得更耐。
BBG520
|
mercurycc 發表於 18-12-2 10:28
有時係超市排比現金既人後面,
等得更耐。

如果唔用現金用自助都可以好快,用app比個d攪一大論咪又係比現金,咁呢樣好過人旣選擇,無錯對
Ashleycorina
|
我好少用cash
乜都係credit card 同Apple pay
我老公相反,完全唔肯用credit card 佢袋住好多cash
juliemania
|
小金龜 發表於 18-12-2 03:16

俾現金冇咁易洗大左

好有效
cindy618
|
我唔帶cash,只用信用卡
|

我係呀 無工返,已cut曬D卡
樣禾糖
|
mercurycc 發表於 18-12-2 10:26
銀包一定會袋千幾現鈔,但買野多都用電子貨幣,
除左去舊式街市外,都好小會用到現金。 ...

X2, 所以幾千蚊(cash)可以用好耐
bing-jing
|
信用卡寄嚟話加信用額,我會jarjarlam 寫去要求減返,減到冇得減又唔可以取消的話,張卡就留响隴底唔帶出街