自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

BBG520 發表於 18-12-2 10:38
如果唔用現金用自助都可以好快,用app比個d攪一大論咪又係比現金,咁呢樣好過人旣選擇,無錯對
...
最衰唔係間間有自助機,
大家交流下。

象牙宮

樣禾糖 發表於 18-12-2 10:59
X2, 所以幾千蚊(cash)可以用好耐
係呀!無cash係身好似無咩安全感咁。
而家用電子貨幣真係太多著數又多優惠,
呢幾日買兩個東海堂生日蛋糕,
去u記買左6百幾,全部都係用積分買免費。

珍珠宮

Carhy 發表於 18-12-2 01:35
越來越落後,鐘意買野比現錢,好少用信用卡

大宅

mercurycc 發表於 18-12-2 10:28
有時係超市排比現金既人後面,
等得更耐。

我有個習慣比咩都好,拎銀包出黎,如果買得少就數好唔洗人找,唔洗到時搵得耐,如果多就睇下佢do都咁上下拎定大約既錢。

子爵府

tansyneko 發表於 18-12-2 01:49
我相反,銀包長期無現金,基本上去親的舖頭都收八達通/信用卡/電子錢包, 交卡數都係網上交,d錢唔攞出嚟最 ...

咪即係自己呃自己!唔攞出嚟唔代表冇亂洗錢。

子爵府

親子王國15週年勳章

唔想阻住人,多數比八達通,信用卡,google pay.

大宅

701003 發表於 18-12-2 10:57
我係呀 無工返,已cut曬D卡

最衰有d野要焗住用,唔係都cut晒佢

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我宜家仲有keep住每日用的錢會mark數,用8達通唔知d錢用左去邊

琥珀宮

馬爾太 發表於 18-12-2 11:30
咪即係自己呃自己!唔攞出嚟唔代表冇亂洗錢。

點解用八達通信用卡電子錢包就會亂駛錢?咁係當時人無節制能力係當事人自我管理問題!

唔係有咩折嘜折/大減價/表面買貴嘢然後懶係送咩送嘜但又未必用得著/唔理屋企仲有好多次次就衝去買,睇返實際需要實際用唔用得著先買,屋企本身有夠用幾多折幾平都唔會買,依d係自制能力,而唔係用現金定其他電子貨幣的問題囉

象牙宮

Carhy 發表於 18-12-2 11:25
我有個習慣比咩都好,拎銀包出黎,如果買得少就數好唔洗人找,唔洗到時搵得耐,如果多就睇下佢do都咁上下 ...
自己都係咁,
但好多時遇到,去到收銀計好數才攞現金,
重要分開銀包散紙包係咁摷,遂個數,
有時摷得耐收銀都話我找比你。

首頁

尾頁

跳至