自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

侯爵府

koalachan2002 發表於 18-12-2 10:19
鋪哂紙皮,仲有埋門廉,真係好誇張!
係隧道勁大聲講野,仲大聲播歌,一條隨道霸左2/3,左右兩邊,其實佢地 ...

佢哋坐吓傾吓計甚至瞓,我都覺得無所謂,但佢哋帶埋爐具在街上煮食,我就有啲反感。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

算吧啦, 俾條生路人.

男爵府

回覆樓主:

每個星期日遮打大廈門口大把擺地攤賣野阻住連行都行唔倒,食環處大把人企喺對面地鐵站口,完全當睇唔見
阿婆賣紙皮就犯法

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

算啦,,,姐姐有咩地方去吖,,,唔太過份咪由佢地開心一日囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

好多姐姐聚完會清返乾淨d地方,帶走自己嘅垃圾,比好多本地人好好多,只要有條路留返唔太嘈我覺得ok喎!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

立法會議員容海恩曾經話過外傭聚集影響環境衛生,之後被外傭團體批評話歧視,要求道歉
喺香港,外傭唔可以得罪㗎

珍珠宮

回覆樓主:

條街只係跑過,行過咗就算囉!
如果唔比佢哋係街,佢哋迫晒入快餐店,商場等坐足一日,到時更加頭痕啦!

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

真係幾阻街,但又可以點,香港人又極需要外傭,但又比唔到地方佢地放假圍埋一齊

已刪除用户

水晶宮

cdn 發表於 18-12-2 10:21
其實佢地星期日無地方hea,都好慘。
IFC 出面嘅天橋都真係俾佢地覇哂,但好天哂、落雨淋,算吧!
...

咪係!一星期一日姐,佢地都好自律,靠邊坐,留返中間行人路!人地都好慘,離鄉別井工作,難得一日可以同d同鄉relex 下,體諒下吧

男爵府

koalachan2002 發表於 18-12-2 10:19
係隧道勁大聲講野,仲大聲播歌,一條隨道霸左2/3,左右兩邊,其實佢地 ...

首先,我只係出於好奇心,想了解下呢個行為有無犯法,完全無想舉報既心或意圖做d咩。

男爵府

koalachan2002 發表於 18-12-2 11:35
首先,我只係出於好奇心,想了解下呢個行為有無犯法,完全無想舉報既心或意圖做d咩。

...

睇左十幾個留言,突然好感慨!
早排有一個鋪講,有個工人去街市幫手,路人甲就問點樣舉報僱主,仲有d留言話犯法就係犯法,無任何灰色地帶。但今日我去左中環跑步,見咁多工人訓街,直頭係有組織地霸位,係有一班人專門鋪紙皮,仲圍起成一個小地方仲有埋門廉,拎住唱k神器唱歌,播住大聲音樂,大聲講野,喧鬧到不得了,但呢個時候竟然咁多人話要包容佢,呢個時候又到我地香港人要有同情心,人地離鄉背井無地方可以去,一星期一日同d同鄉聚下啫!真係好諷刺,龍門任擺,hong Kong style
利申:我有請工人,不過我工人放假唔訓街既。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

中環,菲姐姐據地,星期日基本上冇咩人,好多餐廳都唔營業。
維園,印姐姐據地,對港人影響就比較大少少,但坐公園唔犯法。只要佢地守規則就可以。

不過,香港人,我覺得可以對姐姐包容多d既,佢地離鄉背井咁黎香港打工,幫左好多香港人,都係等呢一日可以同朋友聚下,佢地基本上冇地方去。如果去晒boarding house,可能又會引申另一d社會問題。所以,坐一日,中環星期日又冇咩人,就由得佢地吧,唔好打散晒人地了。

珍珠宮

算啦

大宅

chanseenine 發表於 18-12-2 10:53
好多姐姐都有禮貌過本地人

Agree

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

一日啫,佢地又冇地方可去,算啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我初時見到都覺得阻街兼影響市容,後來諗諗吓d 姐姐又冇屋企,又冇乜錢消費,佢地會留條路及清潔返我覺得ok 啦。雖然我唔請姐姐及覺得小朋友比媽媽湊係最好,但另一方面我又覺得個社會唔會比男人主導晒都好嘅。

侯爵府

koalachan2002 發表於 18-12-2 11:35
睇左十幾個留言,突然好感慨!
早排有一個鋪講,有個工人去街市幫手,路人甲就問點樣舉報僱主,仲有d留言 ...

我buy你,但你一出舖實都估到有人會話你mean,要包容,一星期一日要體諒...大愛... 但係排滿街2/3,又煮又唱又砌房又嘈其實真心討厭,但佢地離鄉別井嚟打工,所以要包容佢地嘅娛樂,即使犯法擾民都要體諒,仲要讚美佢地清潔乾淨,得香港人有呢種美德 。不過講返轉頭,真心冇計,佢地係一定要出街,又真係冇地方去,我地個個星期硬食,唯有避開呢啲地方唔去。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

算阻街 但好少會趕

公爵府

佢哋可以去邊?商場又趕·

首頁
12345...10

尾頁

跳至