親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家好!我想問吓,如果想坐高鐵去順德,喺港鐵買飛只可買到廣州南站,咁廣州南去順德果程點算好?因為啲人話12306,舊回鄉證要人手攞飛,怕去到廣州南要排好耐,miss咗班車。會唔會去到廣州南坐的士去順德仲方便?多謝!

禁止訪問

珊瑚宮

smallamychan 發表於 18-12-2 10:48
大家好!我想問吓,如果想坐高鐵去順德,喺港鐵買飛只可買到廣州南站,咁廣州南去順德果程點算好?因為啲人 ...

計埋等廣州南2小時拿飛時間

別墅

12312 發表於 18-12-2 12:24
計埋等廣州南2小時拿飛時間

叫的士仲好?

珊瑚宮

smallamychan 發表於 18-12-2 17:15
叫的士仲好?

2樓叫坐大巴了(坐嗎?)

別墅

12312 發表於 18-12-2 17:17
2樓叫坐大巴了(坐嗎?)

我懵盛盛,喺香港都成日蕩失路,返到大陸怕大巴站都搵唔到

珊瑚宮

smallamychan 發表於 18-12-2 17:46
我懵盛盛,喺香港都成日蕩失路,返到大陸怕大巴站都搵唔到

香港坐大巴,不會盪失路吧

琥珀宮

畀面勳章

唔可以在香港上車嗎?

珊瑚宮

littlesister 發表於 18-12-2 21:38
唔可以在香港上車嗎?

順德-無得香港高鐵直到。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

12312 發表於 18-12-2 21:53
順德-無得香港高鐵直到。
即係叫你唔好坐高鐵
直接在香港坐大巴去順德。

如果你懵懵懂懂,就揀些可以直接經高鐵去的地方, 或者跟高鐵團。

珊瑚宮

wmkcnw 發表於 18-12-3 22:47
即係叫你唔好坐高鐵
直接在香港坐大巴去順德。

我不是樓主,你錯了回覆人

大宅

smallamychan 發表於 18-12-2 10:48
大家好!我想問吓,如果想坐高鐵去順德,喺港鐵買飛只可買到廣州南站,咁廣州南去順德果程點算好?因為啲人 ...
可以在西九龍站12306 counter買內地高鐵票。

admiral2525    發表於 18-12-4 20:17

別墅

najilaku 發表於 18-12-3 23:37
可以在西九龍站12306 counter買內地高鐵票。

請問是否買完可即時攞埋飛,但每張要收$30手續費?

大宅

smallamychan 發表於 18-12-3 23:53
可即時攞票, 手續費好似以票價而定, 大概$20、$30左右。如要改票或取消,也可以去 counter 攪。

男爵府

我正正在11月尾坐高鐵去了順德 - 容桂。
不過我唔係係香港坐去 (我在沙田 , 專登出去西九覺得好遠)

我係坐火車去到落馬洲 , 搭地鐵到深圳北買飛的。
我收工時間上去 , 19:00 到福田 , 16分鐘搭到深圳北

排隊買飛去廣州南需時15 - 20 分鐘 , 佢地手腳真係好慢......
最後我搭20:12 班次去廣州, 亦即場買埋 21:05 班次去容桂
(票員有問過我夠唔夠時間轉車 , 我答佢夠)
(本身打算自動買飛 , 但我現在真係試左好多部 , 都用唔到)

到廣州南前 , 留意普通話廣播 , 有提到便捷換乘係第幾卡 (我當日在第四卡)
出了車門 , 望下地下望下周圍 , 見到便捷換乘既字樣就跟指示 , 我行了4 - 5 層樓梯 , 到番侯車大堂 , 拎張容桂車票比一比閘外票員睇一睇 , 就可以出番閘再轉車。

唔需要出閘再安檢。
最後我係20:42 落車 , 急步去 , 20:46 到就容桂侯車位等入閘。

如果預知回程時間, 車票真係最好買定 , 我回程當日冇晒高鐵飛 , 由5點等到8點半先有車番.....

希望幫到你地。

男爵府

俾少少錢喺香港攞埋,有飛廣州南轉車唔使再出入站,快靚正。

珍珠宮

2018復活節勳章

smallamychan 發表於 18-12-3 23:53

在西九是即時攞飛,廣州南去順德站10人仔,去容桂站20人仔,因為票價低,西九取票手續費都係10人仔。就如其他 jm 報料,站內轉車很簡單,不用出站,下車後只要跟著「便捷換乘」的指示便成,只要唔行錯路,十分鐘內一定可以到下一班車的候車位置。

子爵府

卡兒 發表於 18-12-4 10:30
不過我唔係係香港坐去 (我在沙田 , 專登出去西九覺得好遠)
請問深圳北轉車去廣州南要幾耐? 定還是走過對面月台就轉到車? 謝謝!

大宅

卡兒 發表於 18-12-4 10:30

可否請教一下落馬洲點去深圳北高鐵站?未搭過, 但搵唔到資料, 謝謝

珍珠宮

qqbbqq 發表於 18-12-14 15:34
可否請教一下落馬洲點去深圳北高鐵站?未搭過, 但搵唔到資料, 謝謝

https://www.google.com/search?q=%E8%90%BD%E9%A6%AC%E6%B4%B2+%E6%B7%B1%E5%9C%B3%E5%8C%97%E9%AB%98%E9%90%B5%E7%AB%99&rlz=1CDGOYI_enHK742HK742&oq=%E8%90%BD%E9%A6%AC%E6%B4%B2+%E6%B7%B1%E5%9C%B3%E5%8C%97%E9%AB%98%E9%90%B5%E7%AB%99&aqs=chrome..69i57.2897j0j9&hl=en-GB&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

首頁

尾頁

跳至