6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

咁樣反反復復真係好擔心,我仔仔果時候系搽cream就會褪既,所以都幫唔到你地咩。希望有JM可以解答到你

男爵府

全身都係,我個係塊面。

大宅

我要做媽媽 發表於 18-12-2 16:06
咁樣反反復復真係好擔心,我仔仔果時候系搽cream就會褪既,所以都幫唔到你地咩。希望有JM可以解答到你 ...

唔緊要啦,多謝你。真系好令人擔心

大宅

bchuma 發表於 18-12-2 22:05
全身都係,我個係塊面。

男爵府

一顆心 發表於 18-12-2 22:18
面都有小小,不過無身咁嚴重宜家都唔知點,睇醫生又唔知睇邊個醫生
...

我又米 我個唔係好嚴重 所以都係自己塗藥算啦

洋房

一顆心 發表於 18-12-2 11:24
3.5個月左右出濕疹,初時系尿布疹,過左幾日全身出粒粒,睇左第一次醫生,搽藥即退曬,過2日又生番,再睇多 ...

我個果都係咁 5個月時出 濕疹 !同你情況一樣,好返少少 又反發 ,一直拖左成個月
用 aveeno 仲衰 發得仲勁 ! 最後去左港安 佢d 藥幾好 差左2日就好 !

大宅

Fongx5 發表於 18-12-4 20:41
我個果都係咁 5個月時出 濕疹 !同你情況一樣,好返少少 又反發 ,一直拖左成個月
用 aveeno 仲衰 發得仲 ...

洋房

一顆心 發表於 18-12-4 20:54
我都系搽左aveeno 仲紅左喎。你睇港安皮膚科?睇完港安好左幾奈無番發?
...

唔係皮膚科!只係兒科醫生! 有反發,不過 無咁嚴重 一熱就會起少少!佢既藥膏 出面有得買 ,第一次就好 ,之前睇左3、4次私家都無用 !

大宅

Fongx5 發表於 18-12-5 08:41

唔係皮膚科!只係兒科醫生! 有反發,不過 無咁嚴重 一熱就 ...

唉,我琴日睇中醫,個醫師話宜家好多bb都系咁,叫我唔好浪費錢睇醫生,大大下就好。

洋房

一顆心 發表於 18-12-5 10:04
唉,我琴日睇中醫,個醫師話宜家好多bb都系咁,叫我唔好浪費錢睇醫生,大大下就好。
...

係丫,好多BB 都係咁 ,最重要 控制到個濕疹。(emoji)

禁止訪問

別墅

3.5個月左右出濕疹,初時系尿布疹,過左幾日全身出粒粒,睇左第一次醫生,搽藥即退曬,過2日又生番,再睇多 ...

呢排轉天氣,一定發得好勁,要無時無刻都要搽cream,我當時日日用艾葉沖涼,沖完涼搽cream,一日起碼搽6-7次cream
著的衫都有影響,一定要全棉,果時一著果啲保暖衣,發得仲勁,所以唔好著
希望幫到你

大宅

我個個陣都係生到成塊面都係,不過後黎睇咗醫生塗咗藥膏就退咗喇。

大宅

回覆 一顆心 的帖子

你個中醫可能講得對。我個B之前濕疹好嚴重,塊面有濃出水,日日放工番屋企第一時間就望下佢塊臉,睇下有無嚴重左,那段時間好大壓力,成日諗究竟邊度出左問題。
不過BB大大下就愈黎愈好,而家已經無再出水了,我講出黎想俾個希望你,你個BB同我個BB一樣會愈來愈好的!

大宅

VivaSea 發表於 18-12-11 21:17
回覆 一顆心 的帖子

你個中醫可能講得對。我個B之前濕疹好嚴重,塊面有濃出水,日日放工番屋企第一時間就 ...

咁你有無睇醫生?之後一直無睇醫生?真系好大壓力

大宅

回覆 一顆心 的帖子

我有睇醫生呀,楊醫生要等太耐了,我帶佢去睇我自己以前睇過嘅皮膚科醫生。佢三個幾月已經食藥水和搽類固醇,但無辦法,好過佢繼續咁落去。
佢那時大脾鞋過砂紙,但相比起塊面完全唔係問題, 所以我都無乜理,到冬天過左,天氣無咁乾燥就變番滑了。我覺得搽凡士林保濕好重要,Keep住兩三個鐘就搽,敏感無咁容易起。

大宅

VivaSea 發表於 18-12-11 21:59
回覆 一顆心 的帖子

我有睇醫生呀,楊醫生要等太耐了,我帶佢去睇我自己以前睇過嘅皮膚科醫生。佢三個幾月 ...

只搭凡士林?我女摸落去唔乾,似敏感

複式洋房

我情況同你一樣,勁大壓力,日日諗點幫bb,係甘買潤膚霜,希望揾到隻岩佢。睇左2次醫生都無用,都係照爛,出水

大宅

BbKanJan18 發表於 18-12-17 16:54
我情況同你一樣,勁大壓力,日日諗點幫bb,係甘買潤膚霜,希望揾到隻岩佢。睇左2次醫生都無用,都係照爛,出 ...

真系好煩,睇醫生又無用,唔睇又擔心,又唔想搽類固醇

首頁

尾頁

跳至