搬屋/裝修完,要幾耐先執好全屋

bbkq
|

Pack入箱時完全無執,無分類,無清潔。

當400呎,由unpack, 先執邊D要邊D掉,再分類,再清潔,再放好。
會執好幾多成(邊個區域),才搬住入去住。定立即入返去住,邊住邊unpack。
bbkq
|
三國1
|
bbkq 發表於 18-12-2 14:26

當400呎,由unpack, 先執邊D要邊D掉,再分類,再清潔,再放好。
我邊住邊unpack, 1星期搞掂
wantaima
|
2日
wingchan1124
|

1日
小可愛11
|

每個人手腳有快慢,咁你又每日可以 spare 幾多時間去執先?
仲有你有幾多箱嘢先最實際,例如我有個日本朋友,佢係奉行斷捨離,佢住四百幾尺屋,但衫褲鞋襪只有兩個喼,其餘奉行簡約。
所以每個人情況唔同,點叫人幫你 evaluate 呀?!
ash_yehyeh
|
邊住邊pack,點都要2星期先慢慢上軌道

lam133
|

2,3日
petitsomeone
|
我係勤力小蜜蜂。

一日攪掂。
Gini
|

兩天!我唔能忍受有unpack 的東西放多過週末,因我唔知自己有勇氣再執!
Dragonmama2012
|
邊住邊unpack
通常二,三日就搞掂
如果太多雜物,屋企無位行
bufferzone
|
幾日搞掂,唔係點生活

有小朋友的話差不多要1-2日內搞掂
歌莉亞
|

我老公超勁
每次搬屋
無論幾大
一日搞掂
Cateye8888
|
睇你本身多唔多野,有幾多人,有無小孩和老人家。

如果多嘢做三至四個星期前,要入定盒分類。
如果冇乜嘢嘅就一兩個禮拜前都OK。
ninachu
|
我有分類/分箱,通常2日搞掂全屋所有櫃清潔
wcandtt
|
我工人當時一天已拾得乾乾淨淨,我都嚇一跳

今次搬冇工人,我自己執,大約3天左右已成形了。
bbnice
|
最重要唔好阻住地下先, 將全部野放曬入櫃,慢慢先執番好, 可能要兩星期!
bluegirlwai
|
3日
jimliu713
|
工人幫手, 當日已unpack 9成。
JoanC
|
pack 嘢唔分類真係大錯,600尺我一個人 pack and unpack 只須一日,分咗類係絕對快好多。