自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

bbkq 發表於 18-12-2 21:47
竟然大家咁快手。

我定義係,每個區域,所有櫃內鋪好軟墊,再全部東西洗/抹一次,等乾都1天啦,再分類放好 ...

我同c6係會搬之前搵日去新屋度大清潔晒,而舊屋啲野入箱前已經分好晒類放新屋邊度,亦抺好晒,唔會到搬咗先慢慢抺慢慢諗放邊,所有收納箱已預早準備好晒,所以成屋大清潔就搬前一日,unpack搬嘅即日已經搞掂

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

petitsomeone 發表於 18-12-2 19:34
我係勤力小蜜蜂。

一日攪掂。

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

iceicedog 發表於 18-12-4 09:53
我同c6係會搬之前搵日去新屋度大清潔晒,而舊屋啲野入箱前已經分好晒類放新屋邊度,亦抺好晒,唔會到搬咗 ...

水晶宮

bbnice 發表於 18-12-2 20:38
最重要唔好阻住地下先, 將全部野放曬入櫃,慢慢先執番好, 可能要兩星期!
...

我第一次搬屋都咁做,都是一個好方法

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

1家4口, 分左類。
但只得工人同我 2個人 (我返工佢揍小孩, 都好忙) 每日有時間就執小小。weekend 就多少少時間執。大約3星期才上軌道。

無分類仲慘。

伯爵府

wmkcnw 發表於 18-12-4 22:36
1家4口, 分左類。
但只得工人同我 2個人 (我返工佢揍小孩, 都好忙) 每日有時間就執小小。weekend 就多少少 ...

個重點不是只放返D野上位置, 係要大清潔, 大分類, 做得勁徹底,
其他JM 只係放D野上去, 就話1日, 我都覺得有無咁快, (除非佢地係原位放回)

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

bbkq 發表於 18-12-4 22:46
個重點不是只放返D野上位置, 係要大清潔, 大分類, 做得勁徹底,
其他JM 只係放D野上去, 就話1日, 我都覺 ...
幾星期只是上軌道, 要住落才慢慢執位

bbkq    發表於 18-12-5 13:40

侯爵府

bbkq 發表於 18-12-4 22:46
其他JM 只係放D野上去, 就話1日, 我都覺 ...
如果人多, 又分工合作, 1日可以把東西放好。
如果你搬左先清潔, 和分類, 就一定慢。

我一早清潔左。d野 跟房間分類, 最後都一頭煙。

因為發覺 好多野唔似預計, 放不入櫃或唔就手。

同埋無得請咁多假。如果可以請3日假(連星期六日就一共5日), 專心執屋 (大清潔要加1日), 咁就快好多。

大宅

我邊住邊unpack
但我咩都有分類
至少日日會用嘅我會分開早啲 unpack

首頁

尾頁

跳至