3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿B 由戒奶開始就食冇任何調味料嘅粥/飯仔,到依家3歲幾,仲係食緊冇味飯(少鹽少油)其他調味料一律唔落,每餐有肉有菜,全部清蒸,以前就為咗佢喺BB想食得清淡健康姐,但依家每次出街都要預先準備“冇味飯”帶出街食,我想佢咁大個仔跟我地食嘢,我已經漢堡包,麥當勞,薯條,雪糕,pizza, 任何小朋友至愛嘅都俾佢食,但佢竟然好抗拒,寧願食自己d冇味飯,仲食好大碗,
朋友會講“咁咪好囉,食得咁健康唔好咩?“ 係,係好,不過我始終要接受“人世間”嘅食物, 我已經唔知點先可以引導佢食多d”有味飯“ , 我心情好茅盾。。。頭痛

男爵府

evelyn916 發表於 18-12-2 14:58
阿B 由戒奶開始就食冇任何調味料嘅粥/飯仔,到依家3歲幾,仲係食緊冇味飯(少鹽少油)其他調味料一律唔落, ...

我覺得咁好好 其實等佢大個 味蕾遲早會變化 無須擔心

大宅

回覆樓主:

如果你唔帶無味飯俾佢,出街食飯佢仲肯唔肯食其他野?

複式洋房

hontari 發表於 18-12-3 00:15
如果你唔帶無味飯俾佢,出街食飯佢仲肯唔肯食其他野?

食得好差,唔肯試,我已經誇張地食到好好味咁,都係唔得,寧願捱餓

侯爵府

2024年龍年勳章

我都聽過有朋友講, 有D照顧者太保護BB,BB自細食開媽咪親手煮嘅無添加有機食物,
口味接受唔到其他街外食物。
擔心有朝一日,
冇阿媽在身邊會餓瘦咗。

珍珠宮

小菜豆 發表於 18-12-3 15:09
我都聽過有朋友講, 有D照顧者太保護BB,BB自細食開媽咪親手煮嘅無添加有機食物,
口味接受唔到其他街外食物 ...

有道理。太過保護都唔好,始終有機會出去食飯,以後大D,係學校食飯,咁點算?總要適應一下。

珍珠宮

1歲之後我都嘗試bb跟大人食啦,宜家去旅遊,都同大人一齊食,咁樣方便好多。

公爵府

RubyYu07 發表於 18-12-3 15:45
有道理。太過保護都唔好,始終有機會出去食飯,以後大D,係學校食飯,咁點算?總要適應一下。
...

係囉,應該要早啲俾佢習慣食有味嘅嘢,最驚就係長期食冇味嘅,唔知會唔對味覺有影響

珍珠宮

RubyYu07 發表於 18-12-3 15:45
...

係亞的確係咁,有時太過保護都唔好

首頁

尾頁

跳至