有無媽媽試過半工讀讀埋大學?

Leeleelau
|
一直以來好想咁做,
做了全職媽咪6年,希望過多2年可以出返來做野同埋讀大學
靚靚C9
|
香港地大把人讀夜校係咁啦,包括我
cdn
|
一定有,最多攤長d讀
不過我唔係
alsace0416
|

我第二個學位係一路返工(全職)一路讀嘅,課程係只需要每年考一次試,唔使做功課所以好考驗個人自不自律,我幾乎所有annual leave (20 days) 都是用來讀書,過程非常之痛苦, 冇哂私人時間, 每天都好辛苦,但當時我係單身

Leeleelau
|
靚靚C9 發表於 18-12-2 22:13
香港地大把人讀夜校係咁啦,包括我

其實我老公應該會好反對
Leeleelau
|
alsace0416 發表於 18-12-2 22:17
我第二個學位係一路返工(全職)一路讀嘅,課程係只需要每年考一次試,唔使做功課所以好考驗個人自不自律, ...

我都諗緊我放完工放完學,仲有無心機理小朋友
ash_yehyeh
|
Leeleelau 發表於 18-12-2 22:22

一定無心機
LEE-Baby
|

放完工再放完學,番到去應該訓哂

我個時多數10點半11點先番到屋企,個時未有小朋友
Ashleycorina
|
我有朋友係爸爸媽媽試過,係好忙,但佢地話OK,graduate 當日勁開心
alsace0416
|

是, 因為已經 function 不到, 唔知自己做緊咩,有小朋友其實我唔建議咁做
Hoining
|
Leeleelau 發表於 18-12-2 22:11
一直以來好想咁做,
做了全職媽咪6年,希望過多2年可以出返來做野同埋讀大學
...

我希望幾年後同仔一齊讀大學
得閒姨
|
Hoining 發表於 18-12-2 23:30
我希望幾年後同仔一齊讀大學

呢個都係我願望,我想讀言語治療,希望到時我讀得入腦!
bing-jing
|
中大BBA 當年 part-time 讀,讀6年,畢業証書同full-time 一樣,冇分係咪兼讀
kamiu0090
|
alsace0416 發表於 18-12-2 22:17
我第二個學位係一路返工(全職)一路讀嘅,課程係只需要每年考一次試,唔使做功課所以好考驗個人自不自律, ...
唔洗做功課架咩?
alsace0416
|
kamiu0090 發表於 18-12-3 00:17
唔洗做功課架咩?

你可以揀淨係考試嘅 (UoL external 好多都係只考試)但一試定生死, 要睇個人喜好
芒果米池
|
得閒姨 發表於 18-12-2 23:48
呢個都係我願望,我想讀言語治療,希望到時我讀得入腦!

言語治癒
請問入學門檻係咪好高?
|
我個2nd degree 是當年在打一份全職、一份兼職下完成。不用兼職的日子就去上堂、做功課、讀書同埋做全職份工d手尾。每日只瞓幾個鐘,晚晚兼職完/上完堂回家成十點幾先食晚飯,食完仲要繼續開工,晚晚攬住文件/書瞓,畢業時就曾説過此生不想再讀書,好在當年廿幾歲未婚可以捱下搏下,如果換轉而家就無可能,淨係處理小朋友都已經甩唔到身,兼且有錢都留返俾小朋友讀書,我現在再讀就變得無謂了
ms_maybb
|
[email protected]# 發表於 18-12-3 02:08
我個2nd degree 是當年在打一份全職、一份兼職下完成。不用兼職的日子就去上堂、做功課、讀書同埋做全職份 ...

無錯,有錢都俾仔女讀書
Herobear
|
小朋友幾大?
我當年postgraduate個時同自己講唔會再讀
有咗成隻豬咁,進度超慢
老實,未有小孩讀會好好多
而家日打2份工,未試過夠瞓
除非小孩大咗,唔駛我跟功課,先可以
ChloeMa
|
我。 期間仲生咗2個